Καφές και καρδιά.

Χρειάζεται πραγματικά να λέμε στους ασθενείς μας να κόψουν τον καφέ?

Γράφει ο Νικόλαος Ζώης,

Ειδικός καρδιολόγος

Πολύ συχνά οι άνθρωποι δέχονται συμβουλές από τους γύρω τους ή και από το
γιατρό τους να ελαττώσουν ή και να διακόψουν την κατανάλωση καφεΐνης λόγω
υψηλής αρτηριακής πίεσης ή και αρρυθμιών. Νεότερα δεδομένα έρχονται ωστόσο
να καταρρίψουν το συγκεκριμένο μύθο και να θέσουν τη συζήτηση σε νέα βάση.
Η κατανάλωση καφέ – και συγκεκριμένα δυο με τρία φλιτζάνια την ημέρα –
σχετίζεται όχι μόνο με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και επικίνδυνες
αρρυθμίες αλλά και με το να ζει κανείς περισσότερο. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται
τρεις μελέτες που ανακοινώθηκαν στο ACC (American College of Cardiology) το
2022.

Η πρώτη μελέτη, με κύριο ερευνητή τον Peter Kistler, καθηγητή Καρδιολογίας και
Αρρυθμιολογίας στο Alfred Hospital & Baker Heart Institute της Μελβούρνης,
χρησιμοποίησε τα δεδομένα από την UK Biobank, μια βάση ιατρικών δεδομένων με
πάνω από μισό εκατομμύριο ασθενείς. Αφού χώρισαν τους ασθενείς σε σχέση με το
πόσο καφέ καταναλώνουν, μελέτησαν τις επιπτώσεις της καφεΐνης στο
καρδιαγγειακό. Ανακάλυψαν πως δεν υπήρχε καμία επίπτωση και σε πολλές
περιπτώσεις ελάττωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Το μεγαλύτερο
όφελος μάλιστα φαίνεται να το έχουν αυτοί που καταναλώνουν 2 – 3 φλυτζάνια
καφέ την ημέρα.

Στη δεύτερη μελέτη που συμπεριέλαβε περίπου 34.000 ασθενείς που είχαν ήδη
γνωστό καρδιαγγειακό νόσημα, η κατανάλωση καφέ δε βρέθηκε να σχετίζεται με
αύξηση των αρρυθμιών και ειδικά κολπικής μαρμαρυγής ή πτερυγισμού. Στην τρίτη
μελέτη δε βρέθηκε κάποια διαφορά σε σχέση με το είδος του καφέ που
καταναλώνει κάποιος (εάν είναι στιγμιαίος ή αλεσμένος, με καφεΐνη ή decaf) και τα
καρδιαγγειακά συμβάντα.
Σε ότι αφορά στην αρτηριακή υπέρταση, ενώ ο καφές φαίνεται να την ανεβάζει
προσωρινά, η τακτική κατανάλωσή του δε φαίνεται να έχει κάποια επίδραση στην
πίεση, ενώ και εδώ στις μελέτες που έχουν γίνει βρέθηκε η ίδια βελτίωση στα
καρδιαγγειακά συμβάντα με την μέτρια κατανάλωση καφέ.

Φυσικά ακόμη δε γνωρίζουμε ποιο ακριβώς συστατικό του καφέ φαίνεται να έχει
αυτή τη θετική επίδραση, καθώς δεν περιέχει μόνο καφεΐνη, αλλά οι κόκκοι καφέ
φαίνεται να περιέχουν πάνω από 100 βιολογικά ενεργείς ενώσεις. Σε κάθε
περίπτωση οι κλινικοί γιατροί δε χρειάζεται να αποθαρρύνουμε τους ασθενείς μας
από το να καταναλώνουν καφέ. Φαίνεται πως η κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι
μέρος μιας υγιεινής διατροφής για άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα.