ΚΕΔΕ: Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα των Δήμων κι όχι των Περιφερειών

Πως οι 4μηνίτες μπορούν να γίνουν 8μηνίτες

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και τα μέλη του ΔΣ εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τις θέσεις μελών της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που διατυπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, ως προς την αρμοδιότητα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και τον ρόλο των Περιφερειών στη δημιουργία και λειτουργία Διαβαθμικών Συνδέσμων. Επισημάνθηκε ότι ο Β’ βαθμός δεν έχει ρόλο στη διαχείριση απορριμμάτων, κάτι που αποτελεί διαχρονικά αρμοδιότητα των Δήμων.
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εθνική προσπάθεια να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο θα είναι πολύ κρίσιμος και στρατηγικής σημασίας και δεν περιορίζεται απλά στην αποκομιδή. Αντίθετα έχει και ρόλο και λόγο τόσο στη διαμόρφωση του εθνικού και των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των απορριμμάτων, όσο και στην κατασκευή και λειτουργία των νέων μονάδων επεξεργασίας σε όλη τη χώρα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Προς την κατεύθυνση αυτή γίνεται τους τελευταίους μήνες μια σημαντική προσπάθεια από την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, που αποδίδει αποτελέσματα.

Από 4μηνίτες, 8μηνίτες
Στην αριθμ. 45201/17.7.2020 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με τον AIRETO, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο της εισαγωγικής του ενημέρωσης.
Ως γνωστόν, η Εγκύκλιος:
α) παραθέτει διάταξη της από 14.3.20 ΠΝΠ, που ορίζει ότι για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες από την έναρξη ισχύος της ΠΝΠ, οι συμβάσεις ΙΔΟΧ που συνάπτουν οι ΟΤΑ A’ και B΄ βαθμού δυνάμει της παρ.1 του αρ.206 του ν.3584/2007 και της περ.ιε της παρ.2 του αρ.1 του ν.3812/09, μπορεί να έχουν διάρκεια έως 4 μήνες.
β) διευκρινίζει πως οι ανωτέρω συμβάσεις “μπορεί να συνάπτονται μέχρι 13 Σεπτεμβρίου 2020 και για χρονικό διάστημα 4 μηνών“.
Το σημαντικό είναι ότι ο κ.Παπαστεργίου προχώρησε πέραν του περιεχομένου της Εγκυκλίου.
Τόνισε στους Αιρετούς πως – σύμφωνα με προφορική ενημέρωση του Υπουργείου – εάν σύμβαση 4μηνίτη λήξει εν τω μεταξύ (δηλαδή λήξει ενώ ισχύει η διάταξη της ΠΝΠ, μέχρι 13 Σεπτεμβρίου), ο Δήμος μπορεί να προσλάβει πάλι τον ίδιο άνθρωπο για ακόμα ένα 4μηνο. Χωρίς όμως να του κάνει ανανέωση του ληγμένου 4μηνου, αλλά υπογράφοντας νέα 4μηνη σύμβαση με τον ίδιο. Όπως είπε ο Πρόεδρος, αυτό δεν το γράφει η Εγκύκλιος, αλλά, εάν χρειαστεί, το ΥΠΕΣ θα μπορούσε να το αποστείλει γραπτά.