Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος προς Υπουργό Εσωτερικών Ζητείται η δημιουργία «Συνηγόρου του Επιχειρηματία»

Προς την Υπουργό Εσωτερικών αλλά και προς τον Συνήγορο του Πολίτη απευθύνεται η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, η οποία ζητά την δημιουργία Τμήματος «Συνηγόρου του Επιχειρηματία».

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμοι Κυρία Υπουργέ και Κύριε Συνήγορε του Πολίτη.
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχει ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα της δημιουργίας Αρχής η οποία θα λειτουργήσει ως «Συνήγορος του Επιχειρηματία». Πρόκειται για μία σκέψη. η οποία προϋπήρχε στους κόλπους της ‘Ενωσης από παλαιότερα και στις ημέρες μας φαίνεται, ότι ενισχύεται η ανάγκη δράσης μετά. από προτάσεις που δεχτήκαμε από κάποια Επιμελητήρια.

Είναι γνωστό ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες την τελευταία δεκαετία έχουν αντιμετωπίσει τεράστια δυσκολία πιβίωσης. Είναι βέβαιο. ότι ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας μας έχει αλλάξει πολύ με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να έχουν κλείσει, κάποιες
άλλες να έχουν ανοίξει με βήματα δειλό και χωρίς την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν το κατάλληλο προσωπικό τόσο αριθμητικά, όσο και από πλευράς κατάρτισης και εξειδίκευσης. Αποτέλεσμα αυτού του ελλείμματος είναι να αδυνατούν να ανταγωνισθούν τις πιο ισχυρές επιχειρήσεις και να ανακύπτουν δυσεπίλυτα
θέματα, τα οποία βλάπτουν εν γένει την επιχειρηματικότητα.

Ως εκ τούτου παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα δημιουργίας Τμήματος «Συνηγόρου του Επιχειρηματία» εντός του θεσμικού πλαισίου της Αρχής «Συνηγόρου του Πολίτη», προκειμένου να λειτουργήσει ως αρωγός στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν τις κατάλληλες δομές .

Η ανεξαρτησία της Αρχής διασφαλίζει την αμεροληψία, την εμπιστοσύνη και την εύρυθμη λειτουργία. Επιπροσθέτως, η ένταξη της προτεινόμενης δομής για Συνήγορο του Επιχειρηματία στο πλαίσιο της
υφιστάμενης δομής του Συνηγόρου του Πολίτη με τη δημιουργία εξειδικευμένου τμήματος της εν λόγω Αρχής, είναι ενδιαφέρουσα και δημιουργεί προϋποθέσεις στενότερης συνεργασίας μεταξύ του Συνηγόρου του Πολίτη και των Επιμελητηρίων .

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε από κοντά και να μεταφέρουμε τις σκέψεις τις ανάγκες και τις προτάσεις των Επιμελητηρίων επί του τεθέντος αιτήματος».