ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΡΤΑΣ

Προβολή της ταινίας “NEBRASKA” (2013)
Την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου

στο Σινε ΠΑΛΛΑΣ στις 16:30 με ελεύθερη είσοδο

Γράφει ο Βασίλης Γκορόγιας
Ένας φτωχός γηραιός άντρας, ο Γούντι Γκραντ, ζει στη Μοντάνα, αλλά δραπετεύει συχνά στη μακρινή Νεμπράσκα για να συλλέξει τα χρήματα ενός λαχνού, που νομίζει ότι έχει κερδίσει. Αναστατωμένοι από τη συνεχώς αυξανόμενη παραφροσύνη του, η οικογένεια του συζητάει το ενδεχόμενο να τον κλείσει σε κλινική, μέχρι που ο ένας από τους δύο γιους του, ο Ντέιβιντ, προσφέρεται να τον πάρει με αυτοκίνητο, όσο μάταιο κι αν είναι κάτι τέτοιο. Κατά τη διαδρομή, ο πατέρας τραυματίζεται και οι δυο τους πρέπει να την βγάλουν σε μια μικρή πόλη της Νεμπράσκα, τη γενέτειρα του Γούντι. Εκεί και υπό τη στενή επίβλεψη του Ντέιβιντ, ο Γούντι έρχεται ξανά σε επαφή με το μακρινό του παρελθόν.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
«Σχετικά με τον Σμιντ», “Sideways”, “Paris, jet’ aime”, «Οι Απόγονοι»…Ρίχνοντας μια κλεφτή ματιά σε μερικές από τις ταινίες που δημιούργησε ο Αλεξάντερ Πέιν, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε το ειδικό βάρος του σκηνοθέτη στα πλαίσια του συνόλου που, λακωνικά, αποκαλούμε έβδομη τέχνη. Η Nebraska, πέρα από τόπος καταγωγής του, αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης μίας εκ των σημαντικότερων ταινιών του που πολύ απλά, αλλά εύστοχα, δανείστηκε το όνομα της αμερικανικής πολιτείας. Αποτέλεσμα; Ένα roadmovie σε ασπρόμαυρες αποχρώσεις γεμάτο από συναισθήματα.

Η γλυκόπικρη αυτή ιστορία έχει τη δυναμική έτσι ώστε να διασκεδάσει το θεατή, να τον συγκινήσει, να τον βάλει να σκεφτεί και, εν τέλει, να τον κερδίσει. Απομυθοποιώντας, έντεχνα, το αμερικάνικο όνειρο, ξεχωρίζει για την ειλικρίνειά της, γεγονός που δεν είχε αντίκτυπο μόνο στο κοινό αλλά και στο κινηματογραφικό σύμπαν στο σύνολό του, κατακτώντας, αναπάντεχα μα εντελώς δίκαια, έξι υποψηφιότητες για Βραβεία Όσκαρ και άλλες πέντε για Χρυσές Σφαίρες.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Alexander Payne
ΣΕΝΑΡΙΟ: Bob Nelson
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Bruce Dern, Will Forte, June Squibb, Stacy Keach, Bob Odenkirk
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 115’