Κονδύλιο 1,5 εκατ. για το Διοικητήριο

Αλ. Καχριμάνης: όλα γίνονται με αγώνα

Σημαντικά αναπτυξιακά έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 για την Περιφέρεια

-Καμία χρηματοδότηση για το Αγροδιατροφικό Πάρκο

Με ενάμιση εκατομμύριο για το Διοικητήριο της Άρτας, το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε στη προχθεσινή του συνεδρίαση το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 για την Περιφέρεια Ηπείρου.
Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, τόνισε τα εξής: «Είχαμε 5.5 εκ. ευρώ διαθέσιμα. Βάλαμε από 800.000 χιλιάδες στις τρεις περιφερειακές ενότητες (πλην Ιωαννίνων) και δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα αναπτυξιακό. Ενάμιση εκατομμύριο έχει το Διοικητήριο στην Άρτα για το οποίο θα υπογράψουμε συμβόλαιο. Το ίδιο έχουμε και στην Πρέβεζα για το οποίο κάνουμε τις μελέτες».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γ. Ζάψας στη δική του παρέμβαση επεσήμανε πως ότι δεν περιλαμβάνονται πιστώσεις για το Αγροδιατροφικό Πάρκο Άρτας.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απαντώντας για το Πρότυπο Κέντρο Αγροδιατροφής Άρτας, είπε ότι η Περιφέρεια δεν πρόκειται να διαθέσει καμία χρηματοδότηση αν δεν υπάρξει σοβαρότητα εκ μέρους εκείνων που ζητούσαν επιτακτικά την ίδρυσή του από τον πρώην Υπουργό Παιδείας, ενώ άφησε αιχμές για τον τρόπο που αξιοποιούνται ευρωπαϊκά προγράμματα, σημειώνοντας πως τα Κέντρα Καινοτομίας στην Περιφέρεια προτάθηκαν από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Συνεχίζοντας ο κ. Καχριμάνης είπε πως «‘Εχουμε το θέμα του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας που θα δώσει 1600 θέσεις εργασίας. Τα 4 εκ. ευρώ που μπαίνουν δεν είναι πολλά, αλλά πρέπει να μπουν για να βρεθούν και άλλοι φορείς που θα συμπληρώσουν τα υπόλοιπα χρήματα για εγκαταστάσεις 25.000 τ.μ..», αναφέρθηκε στην ανάγκη να μη χαθεί το ακίνητο στο «Κριθαροπάζαρο» για την Αρχιτεκτονική Σχολή, που ήταν πρόταση του κ. Ζάψα.
Ο Αλ. Καχριμάνης, αφού ανακοίνωσε έναν κατάλογο μελετών που προωθούνται στην Ήπειρο από προτάσεις των ΟΤΑ, απάντησε σε ερωτήσεις για διάφορα άλλα έργα (και αρμοδιότητας άλλων υπουργείων) και κατέληξε ότι όλα γίνονται με αγώνα.

Πρόταση για ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ
Πρόταση στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υποδομών σε εγγειοβελτιωτικά έργα των ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ των Π.Ε. Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, θα υποβάλλει η Περιφέρεια Ηπείρου. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 11.678.463,36 ευρώ.
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια για τη στήριξη των ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ, όσο και για τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για τις ΔΕΥΑ, των οποίων οι οφειλές εντάχθηκαν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.
Όσον αφορά την κατάρτιση της πρότασης, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι ειδοποιήθηκαν όλοι οι ΤΟΕΒ για το πρόγραμμα, διατέθηκε και τεχνικός σύμβουλος να βοηθήσει, αλλά «κάποιοι ενδιαφέρθηκαν, κάποιοι όχι», τόνισε.

Τα έργα που προωθούνται προς υλοποίηση αφορούν τους ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ:
-Κερασώνα – Παναγιά (βελτίωση – εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων, διασύνδεση Φωτοβολταϊκού σταθμού με το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ, έργα βελτίωσης αντλιοστασίων, προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών καρτών άρδευσης)
-Μπόιδα – Μαυρή (Προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών καρτών άρδευσης, βελτίωση – εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων, διασύνδεση Φωτοβολταϊκού σταθμού με το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ).
-Αχέροντα (Προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών καρτών άρδευσης, διασύνδεση Φωτοβολταϊκού σταθμού με το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ, έργα βελτίωσης αντλιοστασίων Γλυκής και Κυψέλης).
-Πεδιάδας Άρτας (Έργα αναβάθμισης αντλιοστασίου Βίγλας)
-Π.Ε. Άρτας (Μελέτη βελτίωσης παροχετευτικότητας αποστραγγιστικής τάφρου Βόσσας)
-Ζώνης Αράχθου, Έργα εξοικονόμησης νερού.
-Πεδιάδας Παραμυθιάς (Βελτίωση – εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων, διασύνδεση Φωτοβολταϊκού σταθμού με το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ)

-Ραγίου – Κεστρίνης (Βελτίωση – εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων Δ. Φιλιατών (περ. Λιάτσιλα), Έργα βελτίωσης υφιστάμενου αντλιοστασίου στράγγισης, Βελτίωση – εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων ΤΟΕΒ Ραγίου- Κεστρίνης)
-Γλυκής ( Βελτίωση – εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων, διασύνδεση Φωτοβολταϊκού σταθμού με το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ).
Η υποβολή της πρότασης στο ΠΑΑ εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Μετατρέπεται η «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.»
Επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ενέκρινε τη μετατροπή της «Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε.» σε Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, ο νόμος που έχει ψηφιστεί προβλέπει τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών, ωστόσο χρειάζεται η συμμετοχή ιδιωτικών φορέων και ιδίως των Επιμελητηρίων. Για το λόγο αυτό, πρότεινε και έγινε αποδεκτό κατά πλειοψηφία, να εγκριθεί κατ΄ αρχήν η μετατροπή της σε Αναπτυξιακό Οργανισμό και να επιδιωχθεί η αλλαγή του νόμου, ώστε να συμμετάσχουν και τα Επιμελητήρια, προκειμένου να είναι δυνατή η συμμετοχή του σε προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για τα Νοσοκομεία
Μετά από αίτημα συμβούλων της αντιπολίτευσης, στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, συζητήθηκε η διαχείριση του κορωνοϊου και των επιπτώσεών του, σε υγειονομικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.
Το θέμα της λειτουργίας των νοσοκομείων της Ηπείρου και η ανάγκη ενίσχυσής τους, ήρθε για συζήτηση από τους περιφερειακούς συμβούλους των παρατάξεων «Ήπειρος Όλον» Μαργαρίτα Κιτσανού και «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιώργο Πρέντζα, που επεσήμαναν πως υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και δυσλειτουργίες.

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης απάντησε πως η περιφέρεια έχει συνδράμει τα νοσοκομεία σε ό,τι της έχει ζητηθεί για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι η περιφέρεια «δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος».
Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά, στην καλή συνεργασία που υπάρχει με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ επανέλαβε τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ. «Αυτή τη στιγμή δε μας δίνουν ούτε το δικαίωμα να εκδίδουμε ανακοινώσεις, παρότι βοηθήσαμε στα πάντα. Κάπου υπάρχει θέμα αξιοπρέπειας», υπογράμμισε, ο κ. Καχριμάνης.
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση για τη μη ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό και μέσα.

Όταν παρατάξεις της αντιπολίτευσης υποστήριξαν τις καταλήψεις των μαθητών, υπήρξε έντονη αντίδραση του κ. Καχριμάνη, ο οποίος ζήτησε να σταματήσουν οι καταλήψεις, για λόγους που αφορούν τη μετάδοση του κορωνοϊού.
Σε ότι αφορά το θέμα για την άμεση χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω των περιφερειών, Ο κ. Καχριμάνης σημείωσε ότι η περιφέρεια Ηπείρου έχει αιτηθεί κονδύλια ύψους 30 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πρόσθεσε πως οι λεπτομέρειες της πρόσκλησης θα ανακοινωθούν εντός των ημερών. Ως προς την υλοποίησή τους, είπε πως θα γίνει από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» και τη διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της περιφέρειας, όπως γίνεται και με τα άλλα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τζίρο άνω των 5.000 ευρώ, με τα ποσά της επιχορήγησης να κυμαίνονται από 2.500 μέχρι 10.000 ευρώ.

Αναστασία Σίμου: Χρόνιο αίτημα τα περίφημα Εγγειοβελτιωτικά έργα πλην όμως ανεκπλήρωτο

«Αν θέλουμε να βοηθήσουμε όπως λέμε σαν Περιφέρεια Ηπείρου στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα πρέπει να ενισχύσουμε τους εν λόγω οργανισμούς καθώς η λειτουργία τους σχετίζεται με την αύξηση της παραγωγής των καλλιεργητών και κατά συνέπεια με την αύξηση του εισοδήματος τους. Χρόνιο αίτημα του νομού Άρτας, ειδικά του κάμπου, τα περίφημα Εγγειοβελτιωτικά έργα πλην όμως ανεκπλήρωτο» επεσήμανε στην τοποθέτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο επί του θέματος Λήψη απόφασης υποβαλης προτάσεων για υποδομές εγγειων βελτιωσεων μέσω του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Άρτας Αναστασία Σίμου, η οποία τόνισε τα εξής: «Οι ΤΟΕΒ, τοπικοί οργανισμοί Έγγειων Βελτιώσεων, είναι οργανισμοί κοινής ωφελείας. Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εποπτευόμενα και ελεγχόμενα από το Υπουργείο Γεωργίας και τα τελευταία χρόνια εποπτεύουσα αρχή είναι η Περιφέρεια κάθε περιοχής ενώ στο παρελθόν ανήκαν στους Δήμους. Δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, επιβάλλουν τέλη στους καλλιεργητές τα οποία είναι ανταποδοτικά και αξιοποιούνται για τη συντήρηση και λειτουργία των Εγγειοβελτιωτικων Έργων, γενικότερα για την άρδευση και τη στράγγιση.

Ο κάθε οργανισμός έχει φυσικά τις ιδιαιτερότητες του, τα προβλήματα του και ενεργεί με βάση τους στόχους και τους σκοπούς που θέτει. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε όπως λέμε σαν Περιφέρεια Ηπείρου στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα πρέπει να ενισχύσουμε τους εν λόγω οργανισμούς καθώς η λειτουργία τους σχετίζεται με την αύξηση της παραγωγής των καλλιεργητών και κατά συνέπεια με την αύξηση του εισοδήματος τους. Χρόνιο αίτημα του νομού Άρτας, ειδικά του κάμπου, τα περίφημα Εγγειοβελτιωτικά έργα πλην όμως ανεκπλήρωτο. Αν σκεφτούμε ότι το δίκτυο χρονολογείται από το 1958 καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για απαρχαιωμένο δίκτυο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα της σημερινής εποχής. Άρα πολύ σωστά ο Περιφερειάρχης κ Καχριμανης αναζήτησε τρόπους στήριξης και αναβάθμισης των δομών αυτών, μέσω προγραμμάτων όπως αυτό για το οποίο σήμερα συζητάμε.

Άλλωστε η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν πάντα στο πλευρό των οργανισμών και τους βοηθούσε ακόμη και όταν δεν ανήκαν στην εποπτεία της, πόσο μάλλον τώρα αφού πρόκειται να γίνουν τόσο σημαντικά έργα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μέσα φυσικά από τις προτάσεις που καταθέτουν οι οργανισμοί για ένταξη και χρηματοδότηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για επενδύσεις αναβάθμισης αντλιοστασίων, επενδύσεις βελτίωσης δικτύων ή τμημάτων δικτύων των αρδευτικών έργων, επενδύσεις εγκατάστασής ηλεκτρονικών υδροληψιών με στόχο τη μείωση κατανάλωσης νερού και τέλος επενδύσεις για εκπόνηση τεχνικών μελετών Εγγειοβελτιωτικών ή τμημάτων Εγγειοβελτιωτικών έργων».