Κοπή πίτας από τους Μεγαλοχαρίτες

Κοπή πίτας πραγματοποίησε ο Σύλλογος ΚΣ Μεγαλόχαρης Άρτας και σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής: «Την Κυριακή που πέρασε ανταμώσαμε και μέλη και φίλοι του συλλόγου μας στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Περάσαμε όμορφα και γλεντήσαμε με τους Κυρατζήδες, ένα εξαιρετικό συγκρότημα που τιμά την μουσική μας παράδοση.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, ανάμεσά τους τον δήμαρχο Περικλή Μίγδο τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Κουρτέσα Γιώργο και Αντωνάκη Αιμίλιο, την υποψήφια βουλευτή κ, Καραμπίνα και τον υποψήφιο δήμαρχο στον δήμο Φυλής -και δικό μας άνθρωπο- τον Χρήστο Ρούσσα.
Να είμαστε όλοι καλά και να ανταμώνουμε ξανά…».

-Εξάλλου σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη, Περικλής Μίγδος, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση αναφέρει: «Σε πολύ φιλόξενο κλίμα και σε ήχους παραδοσιακής Ηπειρώτικης μουσικής οι Μεγαλοχαρίτες έκοψαν την πίτα τους στην Αθήνα. Ευχόμαστε ο Θεός να τους χαρίζει υγεία και δύναμη!».

Χιόνια στα ορεινά, 10 μηχανήματα στους δρόμους

Χιονοπτώσεις εκδηλώθηκαν χθες πρωί στα περισσότερα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων. Περιοχές της Κόνιτσας, του Ζαγορίου, των Τζουμέρκων αλλά και το Μέτσοβο ντύθηκαν στα λευκά, χωρίς όμως η χιονόπτωση να έχει την ένταση εκείνων του Ιανουαρίου.
Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου κινήθηκαν ήδη 10 αποχιονοστικά μηχανήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο των περιοχών αυτών.

Ετήσιος χορός Διχομοιρίου – Βελεντζικού

Το Διχομοίρι και το Βελεντζικό πραγματοποίησαν από κοινού τον ετήσιο χορό τους στην Αθήνα, στον οποίο παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
«Με μεγάλη αγάπη για τα χωριά τους οι Σύλλογοι οργάνωσαν μια ξεχωριστή βραδιά και σε παραδοσιακά ηπειρώτικα ακούσματα χόρεψαν, διασκέδασαν και νοστάλγησαν τα πάτρια εδάφη».

Στο Καρναβάλι Άρτας ο σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας

«Για δεύτερη χρονιά ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας συμμετέχει στο Καρναβάλι Άρτας θέλοντας να μεταδώσει το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας με έναν πιο ξεχωριστό και διασκεδαστικό τρόπο.

Το θέμα αυτή τη χρονιά είναι «Χρυσοί Αιμοδότες», τονίζοντας ότι το αίμα είναι τόσο πολύτιμο όπως ο χρυσός. Οι αιμοδότες είναι πραγματικοί ήρωες που δίνουν λίγο από το αίμα τους για να σώσουν έναν συμπολίτη τους. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το υγρό που κυλάει στις φλέβες μας είναι εξαιρετικά πολύτιμο και ανάγεται πραγματικά σε δώρο ζωής.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο γκρουπ των Αιμοδοτών και να γίνουν έτσι μεταδότες του πιο σημαντικού μηνύματος, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 15 Φεβρουαρίου στο 2681400356».

Τροπολογία του Υπουργείου για τους μαθητές του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων

Tη δυνατότητα στους/στις μαθητές/-τριες του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων των ΕΠΑΛ, οι οποίοι ναυτολογούνται, να αποκτούν εγχειρίδιο κατευθυνόμενης εκπαίδευσης σε πλοίο (ΚΕΠ) και πριν την απόκτηση του τίτλου σπουδών, δίνει τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο: «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις».

Με τη ρύθμιση αυτή επιτυγχάνεται η σύντμηση του χρόνου απόκτησης αποδεικτικού ναυτικής ικανότητας και ταυτόχρονα διασφαλίζεται η επαρκής φοίτησή τους.
Επιπλέον, δίνεται παράταση για μια ακόμη ακαδημαϊκή χρονιά στη δυνατότητα εισαγωγής στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) αποφοίτων Λυκείων με όλους τους τρόπους που ίσχυαν μέχρι τη σχολική χρονιά 2017-18, και από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 η εισαγωγή στις ΑΕΝ θα πραγματοποιείται μόνο μέσω του συστήματος Πανελλαδικών Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Ικανοποιείται έτσι ένα αίτημα των μαθητών/-τριών και δίνεται εύλογος χρόνος προσαρμογής στο νέο σύστημα.

Δικαστική διερεύνηση για την ρύπανση στον Καλαμά

Τον δρόμο της δικαστικής διερεύνησης, σε τοπικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν πάρει οι καταγγελίες της κίνησης «Καθαρός Καλαμάς» για την περιβαλλοντική επιβάρυνση του ποταμού.
Ο πρόεδρος της κίνησης κατέθεσε τα στοιχεία στον Αντεισαγγελέα Περιβάλλοντος στην Αθήνα και η δικογραφία διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Ιωαννίνων.
Επίσης υπήρξε συνάντηση με εκπρόσωπο και δικηγόρο από το Συνήγορο του Πολίτη που ξεκινά τις δικές του ενέργειες σε θέματα της δικαιοδοσίας του.

Τέλος στην Κίνηση έφτασε απάντηση από Βρυξέλλες που κάνει γνωστό πως θεωρεί την αναφορά που είχε γίνει παραδεκτή και ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει προκαταρκτική έρευνα ενώ παράλληλα μας ενημερώνει πως η αναφορά διαβιβάστηκε και στην επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.

«Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641»

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641» παρουσιάζεται στο Μουσείο Τσιτσάνη, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 στις 18:30. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Τρικάλων και την Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων.

Το βιβλίο αφηγείται την τραγική ιστορία του Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν, όπου μεταφέρθηκε μαζί με άλλους 351 αδελφούς του. Εκεί βίωσε όλη τη φρίκη της ναζιστικής κτηνωδίας και κουβάλησε, επιστρέφοντας ως επιζών στην πατρίδα του Άρτα, όλη την ανείπωτη τραγωδία που περίμενε τα εκατομμύρια Εβραίων στα κρεματόρια. Ο Ισαάκ Μιζάν γεννήθηκε το 1927 στην Άρτα, όπου και έζησε ως το έτος 1961, για να πάρει κι αυτός, όπως και η πλειονότητα των υπόλοιπων επιζώντων Εβραίων, το δρόμο για την Αθήνα. Σήμερα ζει στη Γλυφάδα.

Την ίδια τύχη με τους 352 της Άρτας, είχαν οι 250 της Πρέβεζας, οι 1725 των Ιωαννίνων κλπ. 5.200 Εβραίοι της Ηπείρου, του Αγρινίου, των Τρικάλων, της Λάρισας, της Καρδίτσας, του Βόλου και της Αθήνας, που στοιβάχτηκαν στην αμαξοστοιχία της ντροπής και του θανάτου, για να φτάσουν τη 10η Απριλίου στο στρατόπεδο του Άουσβιτς – Μπιρκενάου. Εκεί θα βρουν αμέσως τραγικό θάνατο οδηγούμενοι στα κρεματόρια τα παιδιά με τις μητέρες τους, οι ηλικιωμένοι και οι αδύναμοι προς εργασία.

Για το βιβλίο μιλούν η Ξένια Ελευθερίου, Υποψήφια Διδάκτωρ Διδακτικής της Ιστορίας, Υπότροφος Αριστείας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, «Αλμπέρτος Ναρ», και ο Σωτήρης Αδάμος, φιλόλογος. Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει η Σοφία Αλεστά, αντιδήμαρχος Τρικκαίων. Παρεμβαίνει ο Κώστας Μιχαλάκης, φιλόλογος. Την εκδήλωση χαιρετίζουν ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων, ο Ιακώβ Βενουζίου, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, και η Νίκη Χύτα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Τρικάλων.
Θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο με αφήγηση του ήρωα του βιβλίου Ισαάκ Μιζάν, ο οποίος θα στείλει και χαιρετισμό για την εκδήλωση.

Ενημέρωση για το Κτηματολόγιο στον Λούρο

Υπεύθυνοι από το Κτηματολογικό Γραφείο Πρέβεζας θα βρεθούν την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στη Δημοτική Ενότητα Λούρου, προκειμένου να ενημερώσουν τους κατοίκους για θέματα του κτηματολογίου αλλά και για την παραλαβή αιτήσεων με πλήρη δικαιολογητικά.
Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του γραφείου θα βρίσκονται στο Δημοτικό Κατάστημα Λούρου από τις 9 π.μ έως και τις 2.30 μ.μ. προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους για τα παραπάνω.