Κορονοϊός: Η «αντίσταση», τα μέτρα και τα κρούσματα που ανεβαίνουν

«Καμπανάκι» Κικίλια: «Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει έχει κατέβει στα 36 χρόνια»

O υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας με ανάρτηση του στο twitter «κρούει τον κώδωνα» στους νέους για τον κορονοϊό. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας σε tweet του αναφέρει: «Η επικινδυνότητα του κορονοϊού είναι η ευκολία μετάδοσής του. Αυτό συμβαίνει ακόμα και εάν είσαι νέος & νομίζεις πως είσαι άτρωτος. Ο Μέσος Όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει πια στα 36 χρόνια…».

Χαρδαλιάς: Πήραμε νέα μέτρα
Την τελευταία βδομάδα στη χώρα καταγράφηκαν 961 νέα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα γεγονός που δείχνει τη σημασία της τήρησης των μέτρων από όλους και χωρίς περιορισμούς για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, τόνισε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Σημείωσε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και προσαρμόζει τη στρατηγική της στα νέα δεδομένα, πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς, και με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, προσέθεσε, χθες προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να ανακοπεί την αυξητική τάση της επιδημίας.

Δεν χαμπαριάζουν στην Κρήτη!
Μπορεί τα μαγαζιά στην Κρήτη να κλείνουν μετά τις 12, όμως αρκετοί πελάτες σε Ρέθυμνο και Χανιά συνέχισαν το ξενύχτι τους στους δρόμους. Στους δρόμους γίνεται «το σώσε» αφότου κλείσουν τα μπαρ. Σύμφωνα με το vimakritis.gr, μετά τις 12 το βράδυ σε Χανιά και Ρέθυμνο έγινε παρέλαση στους δρόμους. Σύμφωνα με το flashnews.gr, οι καταστηματάρχες στα Χανιά πειθάρχησαν πλήρως στα νέα μέτρα λόγω κορονοϊού, που επιβάλλουν κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 12 το βράδυ. Ο κόσμος συμμορφώθηκε αμέσως στις υποδείξεις των υπαλλήλων και φρόντισε να αποχωρήσει χωρίς προβλήματα από τα καταστήματα εγκαίρως.
Όμως πολλοί από αυτούς, δεν είχαν όρεξη να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Τα ίδια και στην Καβάλα
Αντίστοιχες εικόνες μετά τα μεσάνυχτα και στην Καβάλα. Μπορεί δηλαδή και εκεί τα εστιατόρια και τα μπαρ να έκλεισαν μετά τις 12 στην Καβάλα, υπό τη διακριτική επιτήρηση της αστυνομίας, όμως οι πελάτες ήταν αποφασισμένοι να… ξενυχτήσουν! Μετά τα μαγαζιά λοιπόν, πήγαν με τις παρέες τους στις πλατείες, με αποτέλεσμα ο συνωστισμός να μην αποφευχθεί.

Παράνομο πάρτι σε βίλα
Γάλλος έκανε πάρτι σε βίλα της Μυκόνου με 300 ευρώ είσοδο το άτομο! Μάλιστα, ο διοργανωτής παρείχε στους πελάτες φαγητό, ποτό αλλά και διαμονή για τη βραδιά. Σύμφωνα με το newsit.gr ο εν λόγω κύριος “ψάρευε” πελάτες στο νησί των Ανέμων, όπου πλέον έχει απαγορευτεί η λειτουργία νυχτερινών μαγαζιών μετά τα μεσάνυχτα.

Γάμος στον Έβρο: Θετικοί η νύφη και ο γαμπρός!
Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν ο γαμπρός και η νύφη από έναν πολιτικό γάμο που πραγματοποιήθηκε στον Έβρο, μετά από τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν. Όπως μεταδίδει evros-news.gr, το ζευγάρι ήρθε από το εξωτερικό, όπου αυτό τον καιρό είναι οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του γαμπρού, ο οποίος όπως αναφέρεται είναι γνωστός. Το όνομα της χώρας στην οποία βρίσκονταν δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η χώρα αυτή αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα με πολλά κρούσματα κορονοϊού.
Όσοι πάντως συμμετείχαν στον γάμο ή ήρθαν σε επαφή στη συνέχεια με το νιόπαντρο ζευγάρι, έχουν ενημερωθεί και κάποιοι αυτοβούλως πήγαν και έδωσαν δείγμα προκειμένου να υποβληθούν στο απαραίτητο τεστ για τον κορονοϊό. Ακόμη, δεν αποκλείεται να ληφθούν μέτρα και για τον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε ο συγκεκριμένος πολιτικός γάμος.

Διασωληνώθηκε 27χρονη

Μία γυναίκα μόλις 27 χρονών -ειδικευόμενη γιατρός χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, διασωληνώθηκε για τον Covid-19. Η 27χρονη εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα κορονοϊού, όταν επέστρεψε από τις διακοπές της στη Χαλκιδική.

Δεκάδες κρούσματα σε γηροκομείο
Συναγερμός έχει σημάνει στο Ασβεστοχώρι στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες κρούσματα κοροναϊού έχουν εντοπιστεί σε γηροκομείο.
Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική και εκεί σπεύδουν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί τον γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για επτά ηλικιωμένους, που βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 και μεταφέρθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου, ωστόσο η κατάσταση πιθανότατα να είναι ακόμη πιο δύσκολη και οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμη και 34 κρούσματα.
Σε ό,τι αφορά τα επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα, πέντε άνδρες και δύο γυναίκες, από 80 έως 92 ετών, νοσηλεύονται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, εκτός ΜΕΘ. Η υγεία τους είναι ήδη επιβαρυμένη και από άλλα θέματα.
Παράλληλα έχουν γίνει τεστ στους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους τρόφιμους του γηροκομείου – συνολικά πάνω από 100 άτομα.

Ανησυχία στη Γαύδο
Σε εφαρμογή έχει τεθεί στη Γαύδο, το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων κοροναϊού, καθώς ζευγάρι επισκεπτών εμφάνισε συμπτώματα της νόσου.
Συγκεκριμένα το ζευγάρι παρουσίασε συμπτώματα όπως πυρετό και απευθύνθηκε στο ιατρείο του νησιού.
Για προληπτικούς λόγους και λόγω της ιδιαιτερότητας του ακριτικού νησιού- από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες – αποφασίστηκε να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο προκειμένου να γίνουν τα αναγκαία τεστ και να διαπιστωθεί εαν είναι θετικοί ή αρνητικοί στον νέο κοροναϊό, όπως αναφέρει το flashnews.gr. Για την μεταφορά τους ακολουθούνται τα όσα ορίζουν τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας.
Όπως επισημαίνεται στο ίδιο ρεπορτάζ, από τις αρχές Αυγούστου η Γαύδος είχε αυξημένη επισκεψιμότητα, κυρίως από νέες και νέους, κάτι που είχε επισημανθεί και σε έγγραφο του Κέντρου Υγείας Καντάνου.

Επέλαση στο Στεφανοβίκειο
Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει σημάνει η είδηση ότι υπάρχουν κρούσματα κοροναϊού στο Στεφανοβίκειο στρατόπεδο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί πέντε κρούσματα στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού. Υπάρχουν, δε, αναφορές ότι από το ίδιο στρατόπεδο είναι φορείς ακόμη 12 άτομα, κάτι που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων κοροναϊού σε 17. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επεξεργασία των τεστ που έχουν γίνει, καθώς και η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Κέρκυρα: μας κοιτούσαν λες και ήρθαμε από τον Άρη
Με κοροναϊό επέστρεψαν επτά 19χρονοι Ιταλοί που επισκέφτηκαν πριν λίγες μέρες την Κέρκυρα για διακοπές.
Μιλώντας στο ιταλικό μέσο Corriere della Sera, οι Ιταλοί έκαναν παράπονα πως στην Κέρκυρα όχι μόνο δεν τηρούνταν τα μέτρα προφύλαξης κατά του Covid-19, αλλά και πως η μάσκα ήταν άγνωστη λέξη για τους Έλληνες. «Είχαμε φέρει μάσκες από την Ιταλία και τις πρώτες φορές που πήγαμε στη ντισκοτέκ τις φορούσαμε. Αλλά ήμασταν οι μόνοι κι οι υπόλοιποι νεαροί μας κοιτούσαν λες κι είχαμε έρθει από τον Άρη. Έτσι στο τέλος τις βγάλαμε», δήλωσαν οι νεαροί στους γονείς τους και τις ιταλικές υγειονομικές Αρχές.

Σύμφωνα με τους 19χρονους από το Αρέτζο της Τοσκάνης επικρατούσε μια χαλαρότητα στην Κέρκυρα μεταξύ των άλλων τουριστών, που έκαναν σαν να μην υπάρχει κοροναϊό με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η παρέα των Ιταλών, οι οποίοι στο τέλος αποφάσισαν να περάσουν τις διακοπές τους χωρίς να δίνουν προσοχή στα μέτρα προφύλαξης, ένα λάθος που τώρα μετανιώνουν.
«Αν είχαμε αντιληφθεί τον κίνδυνο θα είχαμε προστατευτεί ή ίσως και να μην είχαμε ταξιδέψει εκεί. Όμως όλα έδειχναν τόσο ήρεμα», ανέφερε οι νεαροί οι οποίοι βρίσκονται τώρα σε καραντίνα στο σπίτι τους, ενώ η μητέρα ενός εκ των 19χρονων βρέθηκε και εκείνη θετική στον κοροναϊό.