Κραυγή απόγνωσης από 15.000 συνταξιούχους

Κραυγή απόγνωσης από 15.000 συνταξιούχους που βιώνουν τον απόλυτο εμπαιγμό στις Εφορίες πασχίζοντας να βρούνε μια λύση με τα λανθασμένα εκκαθαριστικά σημειώματα που παρέλαβαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις αδήλωτες αποδοχές του 2013. Οι Εφορίες τούς στέλνουν στην ΑΑΔΕ, από τη στιγμή που δεν έχουν κάποια νομοθετική διάταξη στα χέρια τους, και η ΑΑΔΕ στο υπουργείο Οικονομικών! Πρόκειται για περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι ενώ έχουν πληρώσει τους φόρους που αναλογούν στις αναδρομικές τους συντάξεις, στις ΔΟΥ τούς λένε ελαφρά τη καρδία να περάσουν για δεύτερη φορά από το ταμείο της Εφορίας!…

Όπως σημειώνει η «Εφ.Συν.», το μεγαλύτερο όμως αστείο είναι ότι οι προϊστάμενοι των Εφοριών παροτρύνουν τους συνταξιούχους, που επικαλούνται αδυναμία καταβολής της πρώτης δόσης, η οποία εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, να μπουν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων. Και «μετά βλέπουμε», όπως λένε οι ίδιοι οι προϊστάμενοι…
Για την ιστορία και μόνο, η ηλεκτρονική αυλαία της νέας πάγιας ρύθμισης ανοίγει κανονικά στις 26 Φεβρουαρίου. Οπότε, ακόμη και αν υπάρξει νομοθετική παρέμβαση στο διάστημα που μεσολαβεί, αυτή έτσι κι αλλιώς θα κάνει ντεμπούτο (και) με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Αυτό διότι στη λίστα της ΑΑΔΕ υπάρχουν φορολογούμενοι (μεταξύ των οποίων δικαστές, βουλευτές και εφοριακοί) που αποδεδειγμένα δεν έχουν δηλώσει τα αναδρομικά• και το ραβασάκι της οφειλής είναι ιδιαίτερα βαρύ στις δύσκολες εποχές που ζούμε.
Για την ώρα δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την κυβέρνηση για τους συνταξιούχους που ήταν συνεπείς με αυτές τις υποχρεώσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών εξακολουθούν να τηρούν σιγή ασυρμάτου για το σοκ που προκάλεσε η ΑΑΔΕ σε μεγάλο πλήθος συνταξιούχων φορολογουμένων.