Κόντρες για την «Δωδώνη» μεταξύ Καλογιάννη-Μπάρκα

Στο επίκεντρο κόντρας σε επιτροπή της Βουλής ανάμεσα σε δύο Ηπειρώτες βουλευτές βρέθηκε η «Δωδώνη» με αφορμή τη συζήτηση σε κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής , το σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Κύρωση της από 28.1.2022 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγουσες φορολογικές, τελωνειακές και συναφείς ρυθμίσεις, επείγουσες διατάξεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας”».
Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης και ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας βρέθηκαν να αντιδικούν, για τη Συνεταιριστική Ηπειρωτική Επιχείρηση ΔΩΔΩΝΗ, που ιδιωτικοποιήθηκε πρίν από 10 χρόνια και έκτοτε λειτουργεί ως ιδιωτική επιχείρηση.

Και η αφορμή για να απαντήσει ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης στον βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μπάρκα, σύμφωνα με ανακοίνωσητου κ. Καλογιάννη, ήταν η αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη ΛΑΡΚΟ, -που οδηγείται στο κλείσιμο και την «έξοδο» 1.200 εργαζόμενων- και την οποία παρομοίασε με την περίπτωση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνης».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Μπάρκας, παρομοίασε την περίπτωση της «ΛΑΡΚΟ», με αυτήν της ιδιωτικοποίησης της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», που έλαβε χώρα το 2013, λέγοντας πως «Αυτό που κάνετε, είναι κάτι που έχετε κάνει και στο παρελθόν. Η κυβέρνηση Σαμαρά το 2013 πούλησε την εταιρεία “Δωδώνη”, μετά την απαξίωση που δέχθηκε, και αυτή τη στιγμή όχι μόνο βρισκόμαστε στη διαδικασία οι κτηνοτρόφοι της χώρας να μένουν χωρίς ζώα, γιατί δεν μπορούν να ζήσουνε, αλλά και μια εταιρεία, που ήταν πραγματικά ένα brand name παραγωγικό της Ηπείρου και της χώρας, να βρίσκεται υπό διάλυση. Αυτό κάνετε και τώρα με τη ΛΑΡΚΟ».

Ο βουλευτής της ΝΔ πήρε τον λόγο και υπερασπίστηκε την ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνης», αντιδρώντας στα λεγόμενα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και λέγοντας πως «μετά τον επιτυχημένο διαγωνισμό, ο νέος ιδιοκτήτης έκανε επενδύσεις, η επιχείρηση εξυγιάνθηκε, μεγάλωσε. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι από το 2013 που ιδιωτικοποιήθηκε η ‘Δωδώνη’ μέχρι σήμερα, μόνο θετικά αποτελέσματα είχε η βιομηχανία, όχι μόνο για τους μετόχους, αλλά κυρίως για τον Ηπειρώτη κτηνοτρόφο και τους εργαζόμενους σε αυτήν».
Ο Σταύρος Καλογιάννης, στην παρέμβαση-απάντηση προς τον Κ. Μπάρκα είπε: «Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ανοίξω μια μικρή παρένθεση. Επειδή ο Ηπειρώτης συνάδελφος κ. Μπάρκας αναφέρθηκε στη «ΔΩΔΩΝΗ», επιτρέψτε μου κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να πω ότι προσωπικά ήμουν από εκείνους που πίστεψαν, και βγήκα δικαιωμένος, από την ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ».

Ανέκαθεν πίστευα ότι δεν μπορεί μία γαλακτοβιομηχανία του μεγέθους της «ΔΩΔΩΝΗΣ» να ανήκει σε κρατική Τράπεζα. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μιας κρατικής Τράπεζας! Αλίμονο εάν στον 21ο αιώνα προχωράμε με τέτοιες απόψεις. Επαναλαμβάνω, ήμουν από εκείνους που από εικοσαετίας ήμουν υπέρ της άποψης να περάσει η βιομηχανία στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η άποψη μειοψηφούσε ακόμη και μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Έγινε όμως μια πολύ επιτυχημένη διαγωνιστική διαδικασία. Για να αγοράσουν τη «ΔΩΔΩΝΗ», συναγωνίσθηκαν μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, του εσωτερικού και του εξωτερικού. Μετά τον επιτυχημένο διαγωνισμό, ο νέος ιδιοκτήτης έκανε επενδύσεις, η επιχείρηση εξυγιάνθηκε, μεγάλωσε. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι από το 2013 που ιδιωτικοποιήθηκε η «ΔΩΔΩΝΗ» μέχρι σήμερα, μόνο θετικά αποτελέσματα είχε η βιομηχανία, όχι μόνο για τους μετόχους, αλλά κυρίως για τον Ηπειρώτη κτηνοτρόφο και τους εργαζόμενους σε αυτήν».