Κ. Τσιάρας για την συνεπιμέλεια

Οι περισσότεροι βουλευτές δεν διάβασαν το νομοσχέδιο

Στην αντεπίθεση κατά όσων του έχουν ασκήσει κριτική σχετικά με το νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο και την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, πέρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» υποστήριξε ότι οι περισσότεροι από τους βουλευτές που μίλησαν στη Βουλή στη συγκεκριμένη συζήτηση «δεν είχαν διαβάσει το νομοσχέδιο», καθώς και ότι «δεν υπάρχει υποχρεωτική συνεπιμέλεια».

Αναλυτικά, ο κ. Τσιάρας είπε ότι «προσπάθησα να δημιουργήσω έναν τόπο συναίνεσης καλώντας τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων για ένα κοινωνικό ζήτημα, αλλά δυστυχώς τα κόμματα δεν στάθηκαν αντάξια στην περίσταση. Χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία συνεννόησης». Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αντιδράσεις είπε ότι είναι «αναμενόμενο, ένα θέμα με τεράστια κοινωνική ένταση και πολύ ανθρώπινο πόνο, να προσλαμβάνεται διαφορετικά ακόμη και από βουλευτές του ιδίου κόμματος». Κατηγόρησε, ωστόσο τους βουλευτές που του άσκησαν κριτική, λέγοντας ότι οι περισσότεροι από τους βουλευτές που πήραν το λόγο στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, «δεν είχαν διαβάσει το νομοσχέδιο». «Δεν υπάρχει υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση που δίνει το δικαίωμα στα παιδιά να μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δυο γονιών. Αν δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, θα πάρει την απόφαση ο φυσικός δικαστής», επισήμανε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι με τον νόμο δεν θεσπίζεται το «ισόχρονο», ούτε η εναλλασσόμενη κατοικία για το παιδί. «Όταν μιλάμε για από κοινού και εξίσου άσκηση γονικής μέριμνας, δεν μιλάμε για ισόχρονο ούτε για εναλλασσόμενη κατοικία, όπως ισχυρίστηκαν πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης, δείχνοντας ότι δεν είχαν διαβάσει το νομοσχέδιο. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες συναίνεσης μεταξύ των γονέων. Το παιδί πρέπει να ζει και με τους δυο γονείς», υποστήριξε. Όπως είπε, ο νέος νόμος θα ισχύσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά, γιατί πρέπει να γίνει από την Εθνική Σχολή Δικαστών το επιμορφωτικό πρόγραμμα στους 900 δικαστές πρώτης γραμμής που δικάζουν τέτοιες υποθέσεις.