ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΑΜΑΝΙΟΥ

Γράφει η Kathleen Crighton

Αθαμάνιο η Λειψίστα όπως ήταν γνωστό έως το 1950 που του δόθηκε η τελική του ονομασία.
Έδρα του Δήμου Αθαμανίας ως το 2010 που επιβλήθηκε ο ‘’Καλλικράτης’’ και ένα από τα Κεφαλοχώρια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.
Πολυπληθές, κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο ,με βουνοπλαγιές από ελάτινα δάση , γάργαρα κρυστάλλινα νερά ,γεφύρια και με χιλιάδες μοναδικές εικόνες που μένουν έντονα χαραγμένες στην μνήμη όσων επισκέπτονται αυτό το χωριό.

Αξιοθέατα πολλά όπως προαναφέραμε και ποικίλα ( βρύσες, γεφύρια, νερόμυλους, Ιερούς Ναούς ) αλλά εμείς θα σταθούμε στο παλαιό δημοτικό σχολείο στην περιοχή της Αγίας Κυριακής όπου σήμερα στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο του Αθαμανίου.
Με έτος ιδρύσεως το 1950 και μετά από 38 έτη λειτουργίας του, το Δημοτικό σχολείο έκλεισε λόγω ελλείψεως μαθητών το 1988 (Οι λιγοστοί εναπομείναντες μαθητές του προωθήθηκαν σε άλλο σχολείο)και εγκαταλείφθηκε ως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.
Όμως μια ιδέα άρχισε να δημιουργείται σε ορισμένους ότι το κτήριο έπρεπε να αξιοποιηθεί. Έτσι κάτω από πρωτοβουλίες ,προσπάθειες και ενέργειες του Εκπολιτιστικού συλλόγου «Ο ΑΘΑΜΑΣ» το κτήριο παραχωρήθηκε και επισκευάστηκε πλήρως.

Με εγκαίνια στις 13/3/2013 το Λαογραφικό Μουσείο έπαψε πλέον να ναι μόνο ένα όνειρο κι έγινε πραγματικότητα. Σε έναν ιδανικό χώρο ,με μια υπέροχη θεά είναι πλέον ένα κόσμημα του χωριού.
Εκεί διασώζονται αντικείμενα μιας άλλης ,άγνωστης στους περισσοτέρους από εμάς εποχής.
Μνημεία του πολιτισμού αποκαλώ εγώ τα Μουσεία και σίγουρα του Αθαμανίου είναι ένα από αυτά .

Με ειδικό ευρετήριο, ανάλογη θέση για το κάθε αντικείμενο ,αναγραφόμενα χαρακτηριστικά στοιχεία όχι μονό του εκθέματος αλλά και του ιδιοκτήτη μας παρουσιάζει οικιακά σκευή, εργαλεία (κτηνοτροφίας ,ξυλουργίας, σιδηρουργίας, οργώματος),τοπικές ενδυμασίες , σπάνια βιβλία, υφαντά ,έπιπλα και διαφορά αλλά αντικείμενα που πολλοί από τους Αθαμανιώτες προσέφεραν απλόχερα για την δημιουργία του Μουσείου.
Μια ακόμη πολιτιστική κληρονομιά για όλους εμάς που κατοικούμε στα Κεντρικά Τζουμέρκα και ένας πόλος έλξης άξιος επισκέψεως για όλους όσους ενδιαφέρονται για να μάθουν και να δούνε από κοντά την εποχή και τον τρόπο επιβίωσης των προγονών μας.
Το Μουσείο μπορεί κανείς να επισκεφτεί κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με την έφορο του Μουσείου κυρία Βασιλεία Αλυμάρα στο 2685022172 η 6946472677