ΛΑΣΥ Περιφέρειας Ηπείρου

Κριτική στον απολογισμό δράσης της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Πρέντζας στην τοποθέτηση του στην ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό δράσης της Περιφέρειας Ηπείρου επεσήμανε ότι η αξιολόγηση του απολογισμού γίνεται στο πλαίσιο της κεντρικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ.
Στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αποδείξει ότι είναι οργανικό κομμάτι, στην στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και στην κεντρική στρατηγική της ΕΕ-κυβέρνησης για την ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη ανάπτυξη. Με αυτούς τους όρους, μοναδικοί κερδισμένοι είναι οι επενδυτές και μονίμως χαμένος ο λαός.
Αυτό που ξεχώρισε και το 2022 όπως τα προηγούμενα έτη ήταν η πραγματική, μαχητική, αντιπολίτευση από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων από την ΛΑΣΥ, την στιγμή που οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Ορίζοντες Ηπείρου παρείχαν ουσιαστική στήριξη, ψηφίζοντας το 80 έως και το 100% των αποφάσεων της οικονομικής επιτροπής.

Στα πιο συγκεκριμένα ζητήματα ανέφερε :
Για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας: στόχος το φτηνό κόστος υποδομών αφού πρώτα εξασφαλίστηκε το φτηνό κόστος επιστημόνων για προσέλκυση 5 εταιριών με κόστος 50εκατ, δάνεια που θα πληρώσει ο λαός ενώ τα κέρδη θα τα καρπώνονται οι 5 εταιρίες.
Για τα απορρίμματα: Η περιφέρεια έδωσε την μοναδική ίσως λυσσαλέα μάχη για να κρατήσει την διαχείριση των απορριμμάτων. Ο κ. Περιφερειάρχης έφτασε να μιλάει για κυβερνητικό πραξικόπημα, κλίκες και σκοτεινά συμφέροντα που εκπροσωπούν οι ομοϊδεάτες δήμαρχοι, χωρίς βέβαια να κατονομάσει ποτέ κανένα σκοτεινό κύκλωμα, προστατεύοντας τα ουσιαστικά.
Ταυτόχρονα όμως φέρει ακέραια την ευθύνη για το πρόστιμο των 3 εκατομμυρίων από την ΤΕΡΝΑ εξαιτίας της ληστρικής σύμβασης ΣΔΙΤ . Η υπόθεση δεν έχει τελειωμό.
Για τις ΑΠΕ: Ζητήσαμε να συζητηθεί ο περιβαλλοντοκτόνος νόμο Χατζηδάκη, το 2020, που απελευθέρωνε την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ ακόμα και σε περιοχές NATURA. Η πλειοψηφία το απέρριψε, συγκαλύπτοντας τον επικίνδυνο κυβερνητικό σχεδιασμό. Αυτό το τσουνάμι ΑΠΕ που εμφανίζονται τώρα, με τις τελευταίες ευρωπαϊκές οδηγίες που ψήφισαν στο ευρωκοινοβούλιο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την εαρινή έκθεση της ΕΕ δεν θα έχει πλέον κανένα νομοθετικό εμπόδιο.

Οικολογική καταστροφή στο Λούρο: απέδειξε την έλλειψη στοιχειώδους ενδιαφέροντος της περιφερειακής αρχής για την προστασία του περιβάλλοντος Εκεί που όλοι τεκμηρίωναν το περιβαλλοντικό έγκλημα, ακόμη και το υπουργείο περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Ηπείρου με τη βοήθεια του επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και υποψηφίου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, διατείνονταν ότι φταίει η ανομβρία.
Πρωτογενής τομέας : Η περιφέρεια ηπείρου μαζί με την κυβέρνηση και την ΚΑΠ έδωσε την χαριστική βολή στους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους και αγρότες της Ηπείρου, οι οποίοι σφάζουν πλέον τα κοπάδια τους επειδή δεν μπορούν να τα ταΐσουν και εγκαταλείπουν τα χωράφια τους λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής και της κατρακύλας των τιμών. Η ΛΑΣΥ έφερε στο περιφερειακό συμβούλιο τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων τα οποία χλευάστηκαν.
Κλειστό Ξιφασκίας : Η ΛΑΣΥ ανέδειξε την σκανδαλώδη αποσυναρμολόγηση και μεταφορά της σιδεριάς του κλειστού ξιφασκίας με 3 σχεδόν εκατομμύρια, η οποία συνεχίζει για δεύτερη χρονιά να «λιάζεται» στο αγρόκτημα Κατσικά χωρίς να υπάρχει καμιά πρόβλεψη το έργο να συμβάλει στην ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού. Ως ΛΑΣΥ είμαστε περήφανοι για τον κόπο μας και την γνήσια, μαχητική αντιπολίτευση που σας ασκήσαμε όταν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ βλέπανε όραμα και στηρίζανε τους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις σας.
Ιδιωτικοποίηση δάσους Βαλανιδοράχης. Η ΛΑΣΥ έφερε εισήγηση και αίτημα να συζητηθεί στο ΠΣ για να αποτραπεί. Η πλειοψηφία αρνήθηκε να το συζητήσει και να πάρει θέση, προστατεύοντας την προκλητική ιδιωτικοποίηση.

Οδική ασφάλεια: Η Περιφέρεια Ηπείρου αρνείται να ασκήσει έλεγχο στα λεωφορεία εκδρομικής μετακίνησης μαθητών με μικτά κλιμάκια, όπως αποκαλύφτηκε μετά από επερώτηση της ΛΑΣΥ Η πλειοψηφία φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλείσιμο των ΚΤΕΟ θέμα το οποίο η ΛΑΣΥ επεσήμανε και προειδοποιούσε κάθε χρόνο. Τέλος αποκαλυπτική είναι και η διευκόλυνση της διέλευσης βαρέων οχημάτων μέσα από τον οικισμό της Αμφιθέας με την καθόλα παράνομη άρνηση να τοποθετηθούν πινακίδες, θέμα για το οποίο η ΛΑΣΥ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση.
Έργα: τα μόνα έργα που προχώρησαν ήταν οι δεκάδες κόμβοι, με αμφισβητούμενα αποτελέσματα για την κυκλοφορία, όπως αποδεικνύει η δημιουργία 6 κόμβων σε μια ευθεία 18 χλμ (απ το στρατόπεδο Βελισσαρίου μέχρι το Αβγό). Ανάμεσα τους και ο διαβόητος κόμβος του Επισκοπικού, στην μέση του πουθενά, με την προκλητική δαπάνη 7 εκατομμυρίων στερώντας πόρους για πραγματικές λαϊκές ανάγκες.
Σε αντίθεση με τους κόμβους, ο δρόμος Τύρια-Συστρούνι. δεν τελειώνει τα τελευταία 13 και πλέον χρόνια. Έργο που βαρύνεται και με την παράνομη απόληψη υλικού . Ομοίως το έργο στο Μαυρολάγκαδο μένει να αποδειχτεί αν θα ολοκληρωθεί, χωρίς να υπολογίζεται ο Γιάννενα-Κακκαβιά που το πήρε η Περιφέρεια απ το Υπουργείο, για να το επιστρέψει πάλι στην κυβέρνηση μήπως και τελικά γίνει, σπαταλώντας εντωμετάξυ τεράστια ποσά σε μελέτες.
Τουρισμός : Η Περιφέρεια δαπάνησε 2 εκατομμύρια για την τουριστική προβολή της Ηπείρου. Οι Ηπειρώτες που δεν μένουν σε παραθαλλάσιους νομούς, δεν θα δουν καν τη θάλασσα φέτος, και οι άθλιες εργασιακές συνθήκες και συνθήκες διαβίωσης στον τουρισμό κάνουν τους εργαζόμενους να μην ξαναπατάνε για δουλειά.
Διαφάνεια – διαδικασίες : Η περιφέρεια αρνείται να προχωρήσει στη διαδικτυακή μετάδοση των συνεδριάσεων τη στιγμή που ακόμα και μικροί περιφερειακοί δήμοι το έχουν κατακτήσει . Η Οικονομική Επιτροπή συνεχίζει να συνεδριάζει σε χώρο που είναι αδύνατο να την παρακολουθήσει το κοινό και να τοποθετηθούν κάμερες παρά την σχετική υποχρέωση.

O επικεφαλής της ΛΑΣΥ τελειώνοντας ανέφερε ότι οι εκλεγμένοι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι, θα συνεχίσουμε αυτό που κάναμε όλη την 4ετία : Πραγματική αντιπολίτευση από τη πλευρά των λαϊκών συμφερόντων. Έκφραση των λαϊκών αναγκών και αποκάλυψη των σχεδιασμών του κεφαλαίου που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Θα συνεχίσουμε να είμαστε το πραγματικό αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και περιφέρειας. Γι αυτό , το σημαντικό και στις βουλευτικές αλλά και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι να βγει το ΚΚΕ πολύ πολύ πιο δυνατό.