ΛΑ.ΣΥ. ΗΠΕΙΡΟΥ: Κατάθεση επερωτήσεων για το Περιφερειακό Συμβούλιο

Δύο επερωτήσεις κατέθεσε η “Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου” προς την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μπραϊμή

Η πρώτη επερώτηση αφορά στην ρύπανση του ρέματος “Καρυδά” στην ΒΙ.ΠΕ Πρέβεζας που απασχολεί -δικαίως- την τοπική κοινωνία εδώ και αρκετές μέρες
Η δεύτερη επερώτηση αφορά στην ανάγκη για δημιουργία μιας νέας ασφαλούς Εθνικής Οδού σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ηγουμενίτσα.

Τέλος η Λαϊκή Συσπείρωση επαναφέρει το θέμα της ΑΕΝ Πρέβεζας, καθώς μετά την συζήτηση που προκλήθηκε στις 4-4-2022 στο Π.Σ. από την ΛΑ.ΣΥ. για τα προβλήματα της ΑΕΝ, υπήρξε πλήρης ακινησία. Με επιστολή καταθέτει αίτημα και εισήγηση για συζήτηση στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο του παραπάνω θέματος.
Τις ερωτήσεις καταθέτουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κωτσαντής Κωνσταντίνος, Πρέντζας Γιώργος, Αλιφτήρας Γεώργιος, Ζέκα Πασχου Κωνσταντίνα.

Ρύπανση στη ΒΙΠΕ Πρέβεζας
Για την ρύπανση στη ΒΙΠΕ Πρέβεζας, αναφέρονται τα εξής: «Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., της εταιρείας που διαχειρίζεται το επενδυτικό πάρκο στη ΒΙΠΕ Πρέβεζα για την κατάσταση ρύπανσης στο ρέμα Καρυδά, γεγονός το οποίο αναδείχτηκε το τελευταίο διάστημα από τον τοπικό ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο της Πρέβεζας. Σημειώνουμε ότι όλα τα επιμέρους ρέματα της ΒΙΠΕ καταλήγουν στο ρέμα του Καρυδά, το οποίο διασχίζει όλο τον κάμπο της Πρέβεζας και ένα σκέλος του καταλήγει στη Βρυσούλα και το άλλο σκέλος του στον Άγιο Γεώργιο.

Όποιος σήμερα επισκεφθεί την ΒΙΠΕ θα διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια την τεράστια εγκατάλειψη . Θ΄ αντικρύσει έναν μεγάλο σκουπιδότοπο, χωρίς φύλαξη, χωρίς τον απαραίτητο φωτισμό και τα ρέματα της περιοχής σε πολλά σημεία να είναι μπαζωμένα, αποτελώντας εστίες δυσοσμίας και μόλυνσης. Δεν μπορούμε καν να μιλήσουμε για ύπαρξη στοιχειώδους δικτύου διάθεσης και επεξεργασίας αποβλήτων. (…) Ως Περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητάμε από την Περιφερειακή αρχή να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο:

– Για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Περιφερειακή Αρχή, ώστε να συμμορφωθεί η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. προς τις υποδείξεις των πορισμάτων της.
– Για τα πορίσματα των προηγούμενων χρόνων και φυσικά για το τελευταίο που έχει συντάξει το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Πρέβεζας, καταθέτοντάς τα στο Π.Σ.
– Εάν η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ υλοποιούσε όλα αυτά τα χρόνια τους περιβαλλοντικούς όρους της ΑΕΠΟ που ήταν σε ισχύ.
– Για το νέο Επενδυτικό έργο που ισχυρίζεται ότι έχει επεξεργαστεί η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. για την ΒΙΠΕ Πρέβεζας.
– Για το εάν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα από το έργο της νέας εισόδου της πόλης της Πρέβεζας.

Για την Ε.Ο. ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 
Σχετικά με την Ε.Ο. Πρέβεζας -Ηγουμενίτσας Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει:
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου επανειλημμένα έχουμε θέσει το θέμα της επιτακτικής ανάγκης κατασκευής ενός σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος να ανταποκρίνεται στο σημερινό φόρτο κίνησης. Η αποκλειστική ενασχόληση της περιφερειακής αρχής με την κατασκευή κόμβων, που αφήνει έξω από την κάλυψη οδικής ασφάλειας τις δεκάδες παγίδες θανάτου σε όλο το μήκος της Ε.Ο. αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης. (…) Επειδή «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» προ πολλού, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑΣΥ ζητάμε από την Περιφερειακή αρχή να μας ενημερώσει:
– Σε ποιες ενέργειες ουσιαστικές και όχι προπαγανδιστικού χαρακτήρα έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή ενός ασφαλούς δρόμου στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
– Στο βαθμό που οι δημόσιες ανακοινώσεις του υφυπουργού υποδομών κ. Νίκου Ταχιάου ότι το υπουργείο θα αναλάβει δράση για τον δρόμο αυτό, έχουν έστω κάποιο ψήγμα αληθείας, ζητάμε να ενημερωθεί το περιφερειακό συμβούλιο, σε ποιο σημείο εξέλιξης βρίσκονται οι μελέτες για το έργο αυτό και αν αυτές λαμβάνουν υπόψη τα νέα δεδομένα.
-Εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα και εάν μελετάται το ενδεχόμενο για την χρηματοδότηση του και εάν ναι, από ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.