ΛΑ.ΣΥ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ. Απογοητευτικά αποτελέσματα του προγράμματος νέων αγροτών

Μέτρα στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων, ζητά η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ στην αίτηση για συζήτηση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα του προγράμματος νέων αγροτών για την Περιφέρεια Ηπείρου, τα προβλήματα των εσπεριδοπαραγωγών, των ελαιοπαραγωγών αλλά και των παραγωγών ακτινιδίων εξαιτίας της ακαρπίας στην Ήπειρο, τα προβλήματα που δημιούργησε η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων όπως για παράδειγμα στην πεδιάδα του Ράγιου, καθώς και τα αδιέξοδα που βιώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι εξαιτίας της αύξησης της τιμής του ρεύματος και των καυσίμων που συμπαρέσυραν τις τιμές των ζωοτροφών αλλά και του συνόλου των εισροών των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τα προβλήματα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, οι περαιτέρω αλλαγές χρήσεων γης εξαιτίας των έργων ΑΠΕ όπως στο Δήμο Ζίτσας, είναι ενδεικτικά μόνο κάποια από τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην Ήπειρο, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η πλειοψηφία της Περιφέρειας Ηπείρου οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της για μια σειρά ζητήματα, από την επιλογή των τομέων προτεραιότητας του προγράμματος Νέων Αγροτών, την υποστελέχωση των υπηρεσιών Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής αλλά και τις αυταπάτες που προέβαλλε για τη δημιουργία της διεπαγγελματικής της φέτας η οποία θα επέβαλλε με τους ελέγχους και την πιστοποίηση, την αύξηση των τιμών του γάλακτος. Η Λαϊκή Συσπείρωση, στέκεται στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής που δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης και καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να υιοθετήσει ως ψήφισμα το πλαίσιο πάλης για τα άμεσα προβλήματα των παραγωγών.
Τα καθημερινά αδιέξοδα οδήγησαν τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους να συμμετέχουν με αποφάσεις των δύο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Άρτας και Πρέβεζας και 11 ακόμα αγροτικών και αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων στο μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε στα Γιάννενα στις 10 του Νοέμβρη.
Πιο συγκεκριμένα:

-Οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών (μανταρινιών, πορτοκαλιών) της περιοχής μας -ενώ τελείωσε και η φετινή συγκομιδή- ακόμα περιμένουν να αποζημιωθούν από την ζημιά του 2020, ζημιά που για τους μανταρινοπαραγωγούς εκτιμάται περίπου στα 300€/στρέμμα και για τους πορτοκαλοπαραγωγούς στα 250€/στρέμμα. Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων και για να τους εφησυχάσουν βγαίνουν στα κανάλια και μιλούν για κάτι «ψίχουλα» 70€/στρέμμα που με τίποτα δεν αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα τους.
-Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι είναι απελπισμένοι γιατί βλέπουν το κόστος παραγωγής συνεχώς να αυξάνεται και τα χρέη να τους πνίγουν. Η τιμή του πετρελαίου ξεπερνά το 1,5 ευρώ το λίτρο. Το κόστος του ρεύματος για το πότισμα των χωραφιών, μετά την εκτόξευση από τα 14€/στρέμμα στα 65€/στρέμμα μέσα σε μια πενταετία, τώρα αυξάνεται ακόμα περισσότερο.
-Η ζημιά που προκλήθηκε από τους ανοιξιάτικους παγετούς (τρίτο δεκαήμερο Μαρτίου και πρώτου δεκαήμερου Απριλίου), είχε σαν αποτέλεσμα η ακαρπία στην ελιά να φτάνει στο 90%, στα εσπεριδοειδή 70% με 80%, στα ακτινίδια το 45%. Οι δενδροκαλλιέργειες αυτές δεν έχουν ενταχθεί στις αποζημιώσεις του «ΠΑΓΕΤΟΣ ΑΝΟΙΞΗ 2021».

Ταυτόχρονα η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων υποδομών με ευθύνη της Περιφέρειας, αλλά και η ανυπαρξία ενός συνολικού πλαισίου προστασίας και εξασφάλισης των υποδομών είχαν και φέτος αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα που βύθισαν στα λασπόνερα ελαιώνες και καλλιέργειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πλημμύρες στο κάμπο του Ράγιου, όπου οι παραγωγοί είδαν τη στιγμή της συγκομιδής μανταρινιών τις καλλιέργειες τους να πνίγονται
-Από τα λίγα βοσκοτόπια της Ηπείρου, ένα τμήμα δίνεται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Μόνο στο κάμπο της Ζίτσας σχεδιάζεται να χορηγηθούν 1000 από τα 2.500 συνολικά στρέμματα. Αντίστοιχα παραγωγικές εκτάσεις δίνονται σε Ωρωπό Πρέβεζας και Καμπή Άρτας.