ΜέΡΑ25 Ιωαννίνων

Ανθυγιεινή πρωτιά καταγράφουν τα Γιάννενα στην αιθαλομίχλη

«Ανθυγιεινή πρωτιά καταγράφουν τα Γιάννενα σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία της Πανελλαδικής Υποδομής για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής ‘ΠΑΝΑΚΕΙΑ’ : από τις 10 Δεκεμβρίου μέχρι τώρα τα Γιάννενα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων» σημειώνεται σε Δελτίο Τύπου της ΠΣΕ (Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή) ΜέΡΑ25 Ιωαννίνων, που αναφέρει τα εξής:

«Από 1/1/2020 μέχρι και σήμερα οι μετρήσεις μόνο τρεις ημέρες ήταν χαμηλότερες από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 50mg/m3, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η μακροχρόνια διαβίωση σε αυτές τις συνθήκες αντανακλά στην υγεία του τοπικού πληθυσμού. Τα εισπνεόμενα σωματίδια, μέσω των πνευμόνων, εισχωρούν στο αίμα και μπορεί να προκαλέσουν θρόμβους και εμφράγματα και να διαπεράσουν τον εγκεφαλικό φραγμό, δημιουργώντας νευρολογικά προβλήματα, και επιπλέον έχουν συνδεθεί με καρκινογενέσεις του ήπατος και των πνευμόνων.
Η συχνότητα του φαινομένου της αιθαλομίχλης γιγαντώθηκε από τον χειμώνα του 2011 και μετά, γεγονός συνδεδεμένο με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών που επιβλήθηκαν από την τρόϊκα και τις ελληνικές κυβερνήσεις, ως αποτέλεσμα της αύξησης των φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Οι έλληνες πολίτες μετατράπηκαν σε πειραματόζωα ρύπανσης, καταφεύγοντας σε άλλες μορφές φθηνής θέρμανσης, και αυτή κατάσταση δεν έχει δυστυχώς ακόμη ξεπερασθεί.
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης μέσα από το ‘πρασίνισμα’ του επιδόματος θέρμανσης, επισημαίνοντας ότι το επίδομα θέρμανσης μπορεί να αξιοποιηθεί από τον δικαιούχο για :
– την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής στο ‘εξοικονομώ κατ’ οίκο’
– την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με προτεραιότητα των νοικοκυριών στο πρόγραμμα net metering (αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό)
– τη μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά (μέχρι 70% μικρότερη κατανάλωση)
και προτείνοντας παράλληλα τη στήριξη τοπικών επιχειρήσεων για παραγωγή πέλετς από δασικά υπολείμματα υπό την άμεση επίβλεψη των τοπικών δασικών υπηρεσιών.