Μέσω ΣΔΙΤ η λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας

Ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας και Βουλευτές της ΚΟ με επικεφαλής την Πρόεδρο κα Φώφη Γεννηματά, κατέθεσαν προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ερώτηση σχετικά με την προκήρυξη διαγωνισμών για τη σύναψη συμβάσεων που αφορούν στη διαδικασία Διαχείρισης – Λειτουργίας και Συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της Αθήνας μέσω ΣΔΙΤ.
Όπως αναφέρουν, μέχρι σήμερα έχει υπογραφεί και ισχύει, σύμβαση 20ετούς διάρκειας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. για τη διαχείριση του κύκλου του νερού με τρόπο ασφαλή, η οποία έληγε την 25-10-2019 και έχει ήδη παραταθεί μέχρι τον Δεκέμβριο έτους 2020, ενώ οι συνομιλίες για υπογραφή νέας σύμβασης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι ενώ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο ότι το 51% των μετοχών της θα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, ήταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτή που προχώρησε στην εκχώρησή της στο Υπερταμείο και πλέον με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών της Κυβέρνησης της ΝΔ, ξεκινούν οι διαδικασίες για τη διενέργεια Διεθνούς Διαγωνισμού και την είσοδο ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ στο έργο διαχείρισης – λειτουργίας και συντήρησης του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου.
Από όλα τα ανωτέρω, υπογραμμίζουν ότι ανακύπτουν ζητήματα Εθνικής σημασίας, που αφορούν κατ’ αρχήν στην Εθνική ασφάλεια, για ένα Σύστημα το οποίο καλύπτει τις ανάγκες ύδρευσης για περισσότερο από το μισό πληθυσμό της χώρας.
Επίσης, τονίζουν ότι το νερό αποτελεί κύριο Δημόσιο αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα, και η συμμετοχή οποιουδήποτε ιδιώτη στον κύκλο του νερού θεωρείται επισφαλής, με κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού, χωρίς τον απόλυτο έλεγχο της συλλογής και μεταφοράς του νερού μέχρι τις μονάδες επεξεργασίας του αδιύλιστου νερού.

Επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας, αφού στο Εξωτερικό Σύστημα Υδροδότησης απασχολούνται 220 περίπου αυτή τη στιγμή εργαζόμενοι. Παράλληλα, τονίζουν ότι αναμένεται αύξηση του κόστους πώλησης του νερού, αφού θα πρόκειται ουσιαστικά για ιδιωτικό μονοπώλιο με άμεση συνέπεια την επιβάρυνση του καταναλωτικού κοινού. Αλλά και επαγγελματικές κατηγορίες αναμένεται να πληγούν καίρια, όπως οι αγρότες που θα πληρώσουν ακριβότερα το αδιύλιστο νερό το οποίο ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες χρησιμοποιούν σε σημαντικές ποσότητες.
Αρνητικές συνέπειες θα προκύψουν και στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας, με τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που λειτουργούν παράλληλα, και οι οποίες συνέπειες βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπισή της.

Ταυτόχρονα αναφέρονται στις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, που κρίνουν ομόφωνα ότι κακώς εκχωρήθηκε η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. στο Υπερταμείο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ότι η Διοίκηση θα πρέπει να διορίζεται από το Ελληνικό Δημόσιο, αποφάσεις που θέτουν εκ των πραγμάτων και ζητήματα νομιμότητας των αποφάσεων που έχει λάβει η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., αλλά και των εξελίξεων που δρομολογούνται.
Για τους λόγους αυτούς θέτουν μια σειρά ερωτήσεων προς τον κ. Υπουργό σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης στο ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα της ασφαλούς διαχείρισης του κύκλου του νερού, αφού όπως τονίζουν, το νερό δεν πωλείται και η διαχείρισή του ανήκει στο δημόσιο τομέα.