Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Ψηφιακή Στρατηγική για τη χώρα και τον Δημόσιο Τομέα

H Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην εναρκτήρια ομιλία της, στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο «Ο Ψηφιακός και Διοικητικός Μετασχηματισμός του Δημοσίου Τομέα μπροστά στις απαιτήσεις της Οικονομίας και της Κοινωνίας των Πολιτών», έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις:
«Σήμερα, η βασική και πιστεύω κοινή μας προτεραιότητα είναι η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την παραγωγική, αναπτυξιακή και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Ένα σχέδιο με το βλέμμα στο μέλλον, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προκλήσεις της εποχής μας. Στα χρόνια της κρίσης η Δημόσια Διοίκηση υπέστη οριζόντια μείωση που αγγίζει το 20% του δυναμικού της.

Πολλές φορές στοχοποιήθηκε και απαξιώθηκε. Χωρίς αμφιβολία είχε διαχρονικά παθογένειες, καθυστερήσεις και αδυναμίες. Στα προηγούμενα χρόνια, κυρίως από το 2016, δρομολογήθηκαν σημαντικές θεσμικές αλλαγές στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας, της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της απλούστευσης των διαδικασιών της. Έγιναν πολλά, σίγουρα πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν.
Σε αυτήν τη νέα περίοδο μετά τα μνημόνια θέσαμε τέσσερις στόχους για τη Δημόσια Διοίκηση, τους οποίους υλοποιούμε αυτούς τους επτά μήνες:

-Συνέχεια, επέκταση και ολοκλήρωση των θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων
-Μια Δημόσια Διοίκηση κινητήριο μοχλό της ολοκληρωμένης Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Στρατηγικής της χώρας μας.
-Μια Δημόσια Διοίκηση που διασφαλίζει το Δημόσιο Συμφέρον και είναι ανοικτή στην Κοινωνία και στον Πολίτη.
-Μια Δημόσια Διοίκηση που επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της.
Απέναντι στο δογματικό μικρό κράτος, προχωράμε με τον κανόνα 1:1 προσλήψεις στη βάση των αναγκών και της στρατηγικής της χώρας, την αναβάθμιση, εκπαίδευση και τα κοινωνικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και την ενίσχυση της Κοινωνικής διάστασης της Δημόσιας Διοίκησης.
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και σε δυο εμβληματικά έργα που προχωρούν και θα αλλάξουν το πρόσωπο και τη λειτουργία του δημοσίου.

α) Στην ολοκλήρωση του Ενοποιημένου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.
β) Από κοινού με το Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) και Ψηφιακών Υπογραφών.
Σήμερα ανατέλλει ένας νέος Ψηφιακός κόσμος. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση δημιουργεί μεγάλες δυνατότητες. Είναι ανάγκη η χώρα μας να προλάβει το τραίνο.
Οφείλουμε όμως να κάνουμε ορισμένες κρίσιμες διαπιστώσεις σχετικά με τις συνέπειες της ψηφιακής επανάστασης. Διεύρυνση περιφερειακών, ενδοπεριφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων. Νέος αλφαβητισμός – σε κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες. Συνέπειες στην παραγωγή και αγορά εργασίας.

Πολιτική υποχρέωση η στήριξη του Κοινωνικού Κράτους, της εκπαίδευσης, και της κατάρτισης, στο πλαίσιο της στρατηγικής του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι η κατοχύρωση στη νέα εποχή της Δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, της ελευθερίας και των προσωπικών δεδομένων.
Γιατί, στο πλαίσιο της Παγκοσμιοποίησης, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι πολυεθνικές θέτουν την ψηφιακή agenda, ελέγχουν τα τεχνολογικά δεδομένα, και καθορίζουν την αγορά.
Η τεχνολογική εξέλιξη θα προχωρήσει. Αυτό που όμως έχει σημασία σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο είναι να διασφαλίζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο, η διαφάνεια, ο δημοκρατικός και κοινωνικός έλεγχος. Να λειτουργεί η τεχνολογία ως μέσο και εργαλείο στο πλαίσιο της δημοκρατίας, και του κράτους δικαίου, για την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.
Γι’ αυτό είναι κρίσιμη η Εθνική Στρατηγική Ψηφιακού Μετασχηματισμού και ο διάλογος και η συνεργασία ανάμεσα στην Κυβέρνηση, τη Βουλή, τους Κοινωνικούς Εταίρους και τους Επιστημονικούς Φορείς.Η σημερινή συζήτηση θα συμβάλλει σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Καλή επιτυχία στις εργασίες σας».