Μείον τρείς Ηπειρώτικες φωνές στη Βουλή λόγω απογραφής

Αποχαιρέτα Την έδρα Που χάνεται!!!

Μια ακόμη υποχώρηση της Άρτας στον εκλογικό χάρτη

Σενάρια διεδρικής εκλογικής περιφέρειας

Μονοεδρική η Θεσπρωτία-τετραεδρική τα Ιωάννινα

Τα χειρότερα σενάρια από την μείωση του πληθυσμού στην Ήπειρο φαίνεται πως επιβεβαιώνονται καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα και εκτιμήσεις, ενδέχεται να προκληθούν ανατροπές στην κατανομή των εδρών σε τρείς εκλογικές περιφέρειες της Ηπείρου. Από τις αυξομειώσεις του πληθυσμού που προκύπτουν από την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ αλλαγές στις έδρες είναι πιθανόν να γίνουν σε πολλούς νομούς όπως αναφέρουν «Τα Νέα», πολύ πριν η ΕΛΣΤΑΤ δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι απογραφείς της.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία στην περίπτωση που οι εκλογές γίνουν στον κανονικό τους χρόνο θα ισχύσει η νέα απογραφή πληθυσμού οπότε αν οι επόμενες εκλογές γίνουν το 2023 κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε με τη νέα απογραφή.

Μας «έκαψε» η απογραφή
Εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια αυτά, τότε η κοινοβουλευτική παρουσία της Ηπείρου δέχεται ισχυρό πλήγμα αφού θα υπάρχουν τρείς βουλευτές λιγότεροι στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.
Ειδικά στη Θεσπρωτία, που ως διεδρική οι έδρες μοιράζονταν θα λείψει η αντιπολιτευτική παρουσία. Στην Άρτα και στα Γιάννενα, πέρα από τις λιγότερες έδρες που είναι πλήγμα από μόνο του, θα υπάρξει απουσία του τρίτου κόμματος που σήμερα είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς στην Άρτα θεωρούνταν βέβαιη η μία από τις τρείς έδρες, αλλά και στα Γιάννενα, σε περίπτωση αύξησης του ποσοστού το ΠΑΣΟΚ διεκδικούσε βασίμως τη μία από τις πέντε έδρες.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία της απογραφής ο πληθυσμός της Ηπείρου εμφανίζεται μειωμένος κατά 5,1% και ανέρχεται σε 319.543 μόνιμους κατοίκους. Σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή εμφανίζονται λιγότερα 17.313 άτομα.
Στα Γιάννενα η ποσοστιαία μείωση είναι 4,7%, στην Άρτα 5,8%, στην Πρέβεζα 4,8% και στη Θεσπρωτία 6,3%.
Στην Άρτα οι πληθυσμός ανάμεσα στα 10 χρόνια των τελευταίων απογραφών μειώθηκε κατά 5,8 ποσοστιαίες μονάδες και σήμερα έχει πληθυσμό 63.927 κατοίκους.

Όλοι οι Δήμοι του Νομού Άρτας μοιράζονται τη μείωση του πληθυσμού με το μεγαλύτερο Δήμο, αυτόν της Άρτας, να χάνει ανάμεσα στο 2011 και το 2021 1.500 κατοίκους περίπου.
Τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν είναι αναλυτικά καθώς θα γίνουν γνωστά τον Δεκέμβριο, όταν θα ανακοινωθεί ο αριθμός των δημοτών ανά δήμο, βάσει του οποίου κατανέμονται οι έδρες σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ. 2 του Συντάγματος.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν, μεγάλες πιθανότητες να χάσουν από μια έδρα εμφανίζονται να έχουν οι: Α’ Πειραιά, Άρτα, Μαγνησία, Κοζάνη, Φθιώτιδα και Λακωνία.
Το ίδιο και οι Χίος, Καστοριά και Θεσπρωτία, οι οποίες θα περάσουν έτσι στη λίστα των μονοεδρικών -αφού προς το παρόν εκλέγουν δύο βουλευτές.
Να σημειωθεί πως ο νέος εκλογικός χάρτης διαμορφώνει νέα δεδομένα και μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του ίδιου κόμματος. Ειδικά στις περιφέρειες που οι έδρες μειώνονται η μάχη του σταυρού θα είναι πιο σκληρή.

Πιο αναλυτικά:
*Κερδίζουν έδρες
Α’ Αθηνών: +3 έδρες (17)
Βόρειος τομέας: +4 έδρες (19)
Δυτικός τομέας: +2 έδρες (13)
Νότιος τομέας: +4 έδρες (22)
Α’ Πειραιώς: -1 έδρα (5)
Β’ Πειραιώς: +1 έδρα (9)
Ανατολική Αττική: +4 έδρες (14)
Δυτική Αττική: +1 έδρα (5)
Α’ Θεσσαλονίκης: +4 έδρες (20)
Δωδεκάνησα: +1 έδρα (6)

*Χάνουν έδρες
-Χάνουν 2 έδρες
Αιτωλοακαρνανία (5)
Σέρρες (4)
-Χάνουν 1 έδρα
Αρκαδία
Άρτα
Αχαΐα
Δράμα
Ηλεία
Θεσπρωτία
Ιωάννινα
Καρδίτσα
Καστοριά
Κιλκίς
Κοζάνη
Κυκλάδες
Λακωνία
Λάρισα
Μαγνησία
Μεσσηνία
Πέλλα – Πιερία
Τρίκαλα
Φθιώτιδα
Φλώρινα
Χίος

Χωρίς αλλαγή
Αργολίδα
Βοιωτία
Γρεβενά
Έβρος
Εύβοια
Ευρυτανία
Ζάκυνθος
Ημαθία
Ηράκλειο
Β’ Θεσσαλονίκης
Καβάλα
Κέρκυρα
Κεφαλλονιά
Κορινθία
Λασίθι
Λέσβος
Λευκάδα
Ξάνθη
Πρέβεζα
Ρέθυμνο
Ροδόπη
Σάμος
Φωκίδα
Χαλκιδική
Χανιά