Μετά τη «θύελλα» ήρθε η «συναίνεση» στον ΦΟΔΣΑ

Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με δοκιμαστική περίοδο για έναν χρόνο

«Mea culpa» από τον πρόεδρο Νίκο Καλαντζή

Μια υπόθεση πολύ σοβαρή, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων ταλάνισε επί ένα πεντάμηνο ένα Πανηπειρωτικό Συλλογικό Όργανο, που τραυμάτισε τη σχέση των αυτοδιοικητικών μεταξύ τους, αλλά και την εικόνα τους προς τους πολίτες.
Τελικά, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, ανέλαβε την ευθύνη για τις καταστάσεις που δημιουργήθηκαν για να καταλήξουν μετά από τις εξηγήσεις που δόθηκαν σε ένα ομόφωνο «Ναι» στη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης και μάλιστα για ένα χρόνο και όχι για έξι μήνες, όπως προβλέπεται υποχρεωτικά από την προγραμματική σύμβαση.

Με τον τρόπο αυτό το ΔΣ του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων Ηπείρου, ακύρωσε στην πράξη την απόφαση που είχε πάρει κατά πλειοψηφία το ΔΣ τον Νοέμβριο και η οποία προκάλεσε την αντιπαράθεση μεταξύ των εκλεγμένων της αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο.
Η συζήτηση διεξήχθη σε χαμηλούς τόνους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, και τελικά το Σώμα αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου κ. Καλαντζή για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ για διάστημα ενός έτους.
Μάλιστα ο κ. Καλαντζής, ανακοίνωσε στο ΔΣ Κπως για την πρότασή του, έχει προηγηθεί συνεννόηση και με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, ώστε ο διαγωνισμός για τη λειτουργία των ΣΜΑ και τη μεταφορά του υπολείμματος να συγκροτηθεί για δοκιμαστική λειτουργία ενός έτους.

Μάλιστα ως δείγμα ακόμη μεγαλύτερης συναίνεσης ο κ. Καλαντζής, προτείνε να υπάρξει μια ομάδα εργασίας για την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης, μετά την τροποποίηση της μελέτης ως προς τον χρόνο, τις ποσότητες και τις ανάγκες εξοπλισμού, πράγμα που έγινε αποδεκτό και στο τέλος έγινε ορισμός μιας επταμελούς επιτροπής.
Μέσα στον χρόνο της δοκιμαστικής λειτουργίας των Σ.Μ.Α., θα ετοιμαστεί νέα μελέτη για τη συνέχεια της λειτουργίας των σταθμών (χρονικό διάστημα, κ.λπ.).
για την ανάθεση λειτουργίας των ΣΜΑ σε ανάδοχο, για διάστημα 2+1 έτη, μετά τη δοκιμαστική λειτουργία. Να σημειωθεί πως με ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Ζίτσας κ. Πλιάκος έκανε γνωστό ότι πρότεινε, κατά την εκπόνηση της μελέτης για την ενός έτους δοκιμαστική λειτουργία, πέραν της κοστολόγησης της ανάθεσης σε ιδιώτη, να μελετηθεί και η κοστολόγηση της λειτουργίας των Σ.Μ.Α. από τις υπηρεσίες των Δήμων.

Ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γ. Αρλέτος στην τοποθέτησή του επεσήμανε πως όσα έγιναν θα πρέπει να λειτουργήσουν «διδακτικά για όλους», ζητώντας την αναζήτηση της καλύτερης δυνατής λύσης προς όφελος των πολιτών και της αυτοδιοίκησης.
Ο δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γ Σεντελές σημείωσε πως εξαρχής υπήρχαν τοποθετήσεις δημάρχων για περιθώρια βελτίωσης της μελέτης, αλλά δεν εισακούστηκαν από την πλειοψηφία και γι’ αυτό η κατάσταση έφτασε στο σημείο που έφτασε.

Απογοήτευση
Εκτός κλίματος συναίνεσης και απογοητευμένοι από τις εξελίξεις εμφανίστηκαν, οι δήμαρχοι Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και Νικ. Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, που ζήτησαν τον λόγο από τον πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνδέσμου γιατί απέσυρε την προσφυγή, αλλά και γιατί δεν προχώρησε στην Επιτροπή του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να προασπίσει την αρχική απόφαση.
Προφανώς αιφνιδιάστηκαν από την στροφή του Νικ. Καλαντζή και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, άσκησαν σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ για την απόσυρση της προσφυγής και γιατί όπως υποστήριξαν, με την τροπή που πήρε η υπόθεση, την ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την απόσυρση της προσφυγής εκτίθεται η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Αρταίων, που συνέταξε τη μελέτη.

Επέκριναν τον κ. Καλαντζή λέγοντας ότι με τις αποφάσεις του εξέθεσε την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Αρταίων, που εκπόνησε τη μελέτη, ενώ ζητήθηκε να υπάρξουν δεσμεύσεις (έστω και προφορικά) για την ενιαία τιμολογιακή πολιτική και για το ότι θα εγκαταλειφθεί κάθε πρωτοβουλία για Αναγκαστικό Σύνδεσμο ανά περιφερειακή ενότητα ή σύσταση ενός ανεξάρτητου Φορέα, πράγμα που εκλήφθηκε ως αιχμή προς τους δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας.
Ως προς το θέμα της Τεχνικής Υπηρεσίας ο πρόεδρος Νικόλαος Καλαντζής απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Αρταίων, ενώ για το άλλο θέμα δεν τέθηκε προς συζήτηση ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τους ΣΜΑ
Την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 και ώρα 13.00 θα συνεδριάσει- μέσω τηλεδιάσκεψης – το Περιφερειακό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξή του την «πορεία υλοποίησης της πράξης: Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περιφέρειας Ηπείρου (Α΄ φάση) και διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.