Με διαδικασίες «μνημονιακές» η εγκατάσταση προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών
Χωρίς συζήτηση
Αλλά με χρηματοδότηση για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών
Δομή φιλοξενίας και στην Άρτα-άλλες δύο σε Ιωάννινα, Πρέβεζα
Με την Άρτα να βρίσκεται μέσα στο σχέδιο της κυβέρνησης για 20 νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, προχωρά το κυβερνητικό σχέδιο για τη χωροθέτηση των νέων δομών με βασική παράμετρο για την απόφαση που θα ληφθεί, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά των προσφύγων στην υπόλοιπη Ελλάδα και κεντρικό στόχο τον τερματισμό της ασφυκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα νησιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, θα πρόκειται για δομές «ελεγχόμενης φιλοξενίας», οι οποίες θα έχουν δυναμικότητα από 500 έως και 2.000 θέσεις η καθεμία, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η διαμονή σε αυτές ενός αριθμού προσφύγων που θα κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 25.000 ατόμων.
Έτσι, για την εγκατάσταση των νέων δομών στο τραπέζι υπάρχουν δύο περιοχές στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο), τέσσερις στην Πελοπόννησο (Μεσσήνη, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη), δύο στη δυτική Ελλάδα (Πύργος, Αμφιλοχία), πέντε στη Στερεά Ελλάδα (Άμφισσα, Οινόφυτα, Θήβα, Λιβαδειά, Μαυρομαντήλα Φθιώτιδας), δύο στη Θεσσαλία (Τρίκαλα, Λάρισα), τρεις στην Ήπειρο (Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα), τρεις στη δυτική Μακεδονία (Γρεβενά, Φλώρινα, Κοζάνη) και μία στην κεντρική Μακεδονία (Πιερία).
Τα προαναχωρησιακά κέντρα
Εν τω μεταξύ με τροπολογία της κυβέρνησης καθορίζεται η δυνατότητα εγκατάστασης προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών σε ακίνητα του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ που λειτουργούν χάριν του δημοσίου συμφέροντος ή ΟΤΑ, σε κοινόχρηστους χώρους και χερσαίες ζώνες λιμένων, για λόγους εξαιρετικών περιπτώσεων επείγουσας και επιτακτικής ανάγκης, με την υποχρέωση σχετικής εισήγησης από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, εισάγεται διάταξη σχετιζόμενη με τη δυνατότητα παραχώρησης στρατοπέδων, μη επιχειρησιακά αναγκαίων, για την εγκατάσταση προαναχωρησιακών κέντρων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ταμείο Αλληλεγγύης
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ η ίδια τροπολογία, προβλέπει τη δημιουργία χρηματοδοτικού μηχανισμού με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό θα κατανέμεται σε δύο χρηματοδοτικά εργαλεία.
Το πρώτο αφορά στη θεσμοθέτηση ετήσιας ειδικής επιχορήγησης, από το 2019, προς δήμους που επιβαρύνονται από τη λειτουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων, κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης και προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης. Σκοπός είναι η ενίσχυση των προϋπολογισμών αυτών των δήμων, αλλά και η αποφυγή αύξησης των δημοτικών τελών, σημειώνεται στην τροπολογία.
Το δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο θα αφορά τη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης, με ελάχιστο ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Σκοπός του είναι η χρηματοδότηση δράσεων για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομής, που είναι απαραίτητα για την πλήρη λειτουργία των δομών. Η επιχορήγηση θα αποδίδεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου στους δικαιούχους δήμους ανά τρίμηνο, το αργότερο εντός 20 ημερών από τη λήξη του τριμήνου αναφοράς. Το συνολικό ποσό προέρχεται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και με ενισχύσεις πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομικών.
Σύσταση μητρώου ΜΚΟ
Παράλληλα η τροπολογία που μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση μητρώου μελών και εργαζομένων των ΜΚΟ. Σε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ, συστήνεται μητρώο μελών εκείνων για εκείνες που δραστηριοποιούνται σε θέμα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. Στο μητρώο θα εγγράφονται τα μέλη, οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η εγγραφή των ΜΚΟ στο μητρώο θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, τόσο για τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα, όσο και για τη συνεργασία τους με φορείς του Δημοσίου.
Καζάνι που βράζει η Μόρια
Καζάνι που βράζει θυμίζει η κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο μετά και τα εκτεταμένα επεισόδια στον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων της Μόριας. Περίπου 2.000 Αφγανοί πήραν μέρος σε οργισμένη διαδήλωση, με φωτιές και οδομαχίες, ζητώντας να επισπευθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, διαμαρτυρόμενοι παράλληλα για τις συνθήκες διαβίωσης στην Μόρια και το Καρά Τεπέ. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προβληματίζει ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση καθώς το hotspot στη Μόρια χωρητικότητας 3.000 ατόμων φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περισσότερους από 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες,γεγονός που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα η οποία μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές, ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε πως οι ελληνικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης των συγκεκριμένων αντιδράσεων.
Οι διαδηλωτές στις 4 το απόγευμα αποχώρησαν προς τη Μόρια με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Η επιστροφή όμως των περίπου 300 διαμαρτυρόμενων Αφγανών στον καταυλισμό από τον κεντρικό δρόμο του χωριού της Μόριας προκάλεσε νέα ένταση αφού πολλοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, ενώ χτυπούσε η καμπάνα της εκκλησίας. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ζητώντας για ακόμα μία φορά την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Όπως αναφέρει το lesvospost.gr, οι κάτοικοι πραγματοποίησαν συνέλευση διαμαρτυρίας στην οποία αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής, ενώ κοινοποιήθηκε αίτημά τους να υπάρχει σταθερά διμοιρία ΜΑΤ στην είσοδο του χωριού, ώστε να μην μπαίνουν σε αυτό οι μετανάστες. Παράλληλα, ζητούν από την ΕΛ.ΑΣ να κάνει περιπολίες στο χωριό, καθώς ο φόβος μετά τον φόνο στην Μόρια και η ένταση που έχει ανέβει, προκαλεί έντονη ανησυχία.
«Πλιάτσικο» στο νοσοκομείο Λέρου
Μετανάστες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέρου «σήκωσαν» στην κυριολεξία τον εξοπλισμό του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Κρατικού Θεραπευτηρίου-Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Λέρου οι μετανάστες «απαλλοτρίωσαν» όλα τα υλικά, που δεν χρησιμοποιούνταν και είχαν συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένη αποθήκη για να εκποιηθούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά 43 αναπηρικά αμαξίδια, που έκαναν φτερά από το νοσηλευτικό ίδρυμα, εντοπίστηκαν στους χώρους του hotspot. Την ίδια ώρα «έκαναν φτερά» πλυντήρια και ψυγεία μέχρι καρδιογράφοι, υπερηχογράφοι, αλλά και χειρουργικά ψαλίδια
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου, εκλάπησαν «τραπέζια, κλιματιστικά, μεταλλικά έπιπλα, μηχανήματα διάφορα, κουζίνες, ψυγεία, πλυντήρια» με τους αρμόδιους να επισημαίνουν ότι «υπάρχει κίνδυνος από αιχμηρά αντικείμενα» λόγω του ότι έχουν κλαπεί, περιλαμβάνονται χειρουργικά ψαλίδια, ψαλίδια κοπής γαζών, σύριγγες, ψαλίδια κουρέματος, διάφορα κατσαβίδια και αλυσοπρίονο.