Με επιτυχία η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη OnLine Εκδήλωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, με θέμα «Yγεία – Ασφάλεια, Τουρισμός – Οικονομία, Covid 19: Επιπτώσεις και Επόμενη Ημέρα» με τη συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι η απειλή του κορονοϊού είναι ακόμη εδώ και δεν επιτρέπονται εφησυχασμοί, είναι ανάγκη να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλα τα αναγκαία μέτρα πιστά, διότι ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα θα ήταν καταστροφικό. Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως η επόμενη μέρα της πανδημίας θα είναι δύσκολη συνολικά για την Ελλάδα, κάτι που φάνηκε κι από το άνοιγμα του τουρισμού, που έφερε αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο των Περιφερειών, έναν ρόλο «που δεν περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση των καταστροφών, αλλά είναι κατεξοχήν δημιουργικός και αναπτυξιακός» και «μπορεί να είναι καταλυτικός για την οικοδόμηση της επόμενης ημέρας». Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε πως οι Δήμοι πρέπει να στηριχθούν περαιτέρω καθώς ο ρόλος τους είναι να στηρίζουν τις ίδιες τις κοινωνίες. Ο κ. Παπαστεργίου πρόσθεσε πως δεν μπορεί να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα χωρίς οι Δήμοι να έχουν ενεργό ρόλο.
Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Εσωτερικών Tάκης Θεοδωρικάκος, σημείωσε: «Το Υπουργείο Εσωτερικών το επόμενο διάστημα πάνω στο αντικείμενο που συζητάμε έχει δυο κρίσιμες πρωτοβουλίες:

-Η μία είναι η εφαρμογή του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης ενός προγράμματος έργων αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με διασφαλισμένους πόρους και η δεύτερη πρωτοβουλία, τόνισε ο Υπουργός, «αφορά στη μεγάλη μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με την ενίσχυση των δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης.
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως υπάρχει μια λανθασμένη αίσθηση πως «έχουμε τελειώσει με τον ιό», προσθέτοντας πως «η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη». Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως από αυτή την διαδικασία «έχουμε βγει πιο δυνατοί, με μεγαλύτερη εμπειρία». Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στην επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης σημειώνοντας πως «η μικρή Ελλάδα με την εξαιρετική ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε ένα θαύμα».

Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός δήλωσε πως οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν ήδη προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Περιγράφοντας την προσπάθεια που καταβάλει ο κλάδος του υποστήριξε πως ήδη 6.500 ξενοδοχεία έχουν εκδώσει υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος σημείωσε πως το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι η διαχείριση, προσθέτοντας πως «οι ενώσεις ξενοδόχων είναι βασικοί εταίροι της συλλογικής προσπάθειας».