Με σημαντικές πρωτοβουλίες ο Δήμος Αρταίων στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Στην υπηρεσία των δημοτών

-Αποτελεσματικά τα μέτρα την περίοδο της καραντίνας

-Οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για προφύλαξη απ’ τον κορωνοϊό

Με σημαντικές πρωτοβουλίες και μέτρα, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα της πανδημίας με τον κορωνοϊό, η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, κινήθηκαν ώστε να στηρίξουν στις δύσκολες στιγμές τους συνδημότες και ευρύτερα την τοπική κοινωνία.. Επιλέγοντας να προχωρήσει σε ουσιαστικές ενέργειες για την βοήθεια και διευκόλυνση των συμπολιτών μας σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας, ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης αξιοποίησε όλες τις δυνατότητες που παρείχαν οι υποδομές του Δήμου και μαζί με τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους του, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την υλοποίηση τους.
Πολλά από τα μέτρα που εφάρμοσε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, λόγω του κορωνοϊού, έδωσαν τη δυνατότητα στους δημότες να ανακουφισθούν μέσα στα στενά πλαίσια των απαγορεύσεων που έθετε η κεντρική κυβέρνηση.

Ο κ. Τσιρογιάννης εμφανίζεται ικανοποιημένος για τις ενέργειες του δήμου μετά την εμφάνιση της επιδημίας στη χώρα μας. Όπως δηλώνει «το ζήτημα που προέκυψε πιστεύω πως το χειριστήκαμε με τη ψυχραιμία, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, ενώ επιδείξαμε αντανακλαστικά και ενεργήσαμε άμεσα όπου και όποτε χρειάστηκε».
Ενδεικτικά μερικές από τις οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής στη περίοδο της καραντίνας λόγω κορωνοϊού,
-Προχώρησε, σε ευρείες και επαναληπτικές απολυμάνσεις σε όλα τα Δημοτικά Καταστήματα, κεντρικούς δρόμους, πεζόδρομους, παγκάκια παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους και κλειστά γυμναστήρια, αγροτικά ιατρεία και κοινοτικά γραφεία, πλατείες Δημοτικών Ενοτήτων , Δημοτική αγορά, πυροσβεστική, ΕΛΤΑ, αστυνομία, γηροκομείο, στρατόπεδο, καταυλισμούς Ρομά.

-Οργάνωσε από την αρχή τα προγράμματα της «Βοήθεια στο σπίτι», προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ευπαθείς ομάδες, οι άποροι, οι ανήμποροι και οι ηλικιωμένοι πολίτες, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τη διάδοση του κορωνοϊού, με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου να αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε άτομα άπορα, ηλικιωμένους, άτομα που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από το σπίτι τους και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν.
-Παράλληλα λειτούργησε γραμμή τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης για τους πολίτες από τον Δήμο Αρταίων από Δευτέρα έως Παρασκευή και από 7:00 έως 15:00 στο Κέντρο Κοινότητας, προκειμένου να λάβουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης.

– Πήρε μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των τοπικών επιχειρήσεων είτε με Απαλλαγή δημοτικών τελών (τέλη καθαριότητας & φωτισμού), απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και απαλλαγή των επιχειρήσεων που έχουν μισθώσει Δημοτικά ακίνητα από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές.
-Έδωσε τη δυνατότητα στους δημότες τη Μεγάλη Εβδομάδα να παρακολουθήσουν ζωντανά από το Δημοτικό Ραδιόφωνο και το διαδικτυακό κανάλι του Δήμου Αρταίων, των ακολουθιών από τους Ιερούς Ναούς του Δήμου.
-Τέλος προχώρησε στην προμήθεια tablet σε μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς μέσω της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου που διαπιστωμένα έχουν σχετική έλλειψη, προκειμένου να τους διευκολύνει στην διαδικασία της τηλεκπαίδευσης
Πιο αναλυτικά όλα τα μέτρα από τον Δήμο Αρταίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία του Covid19, κατά κατηγορία ήταν τα εξής:

Υγεία
-Προσωρινή παραχώρηση της πινακοθήκης από τον Δήμο Αρταίων για να λειτουργήσει ως χώρο αιμοδοσίας. Ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Άρτας, το Τμήμα Αιμοδοσίας και το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Άρτας λειτουργούν χώρο αιμοδοσίας στην πινακοθήκη για το λόγο ότι παρουσιάστηκε μείωση στην προφορά αίματος διότι ότι πολίτες δεν αιμοδοτούσαν στο χώρο του Νοσοκομείου εξαιτίας του φόβου και του κινδύνου του κορωνοϊού. Ώρες λειτουργίας 09:00-14:00 Δευτέρα έως Παρασκευή τηλ. επικοινωνίας :26810 24946
-Ειδικός λογαριασμός για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Άρτας από τον Δήμο Αρταίων.Ο Δήμος Αρταίων, προέβει στο άνοιγμα ειδικού τραπεζικού λογαριασμού σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά για την στήριξη του Νοσοκομείου Άρτας σε ιατρικό/τεχνολογικό εξοπλισμό και μέσων ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενούς.
-ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
-ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 5400-099380-931
-ΙΒΑΝ: GR17 0172 4000 0054 0009 9380 931
-ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ.

Κοινωνική φροντίδα
Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων βρέθηκαν δίπλα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με το Κοινωνικό παντοπωλείο το κοινωνικό Φαρμακείο και την Δομή Σίτισης με ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ευπαθείς ομάδες, οι άποροι, οι ανήμποροι και οι ηλικιωμένοι πολίτες.
Ο Δήμος Αρταίων, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τη διάδοση του κορωνοϊού με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε άτομα άπορα, ηλικιωμένους, άτομα που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από το σπίτι τους και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν αλλά και κατ´ οίκον, διανομή των ειδών των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Αρταίων (παντοπωλείο, φαρμακείο, δομή σίτισης), ώστε οι πολίτες να «Μένουνε Σπίτι» και να προστατεύονται από την μετάδοση και την διασπορά του Κορωνοιού.

-Γραμμή τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης για τους πολίτες από τον Δήμο Αρταίων όπου οι δημότες μπορούν να απευθύνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή και από 7:00 έως 15:00 στο Κέντρο Κοινότητας, προκειμένου να λάβουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης στο τηλέφωνο 2681362138. Επιπρόσθετα οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων (άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, Αμέα κτλ) ή χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη λόγω της δύσκολης περιόδου που διανύουμε μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου τις προαναφερόμενες μέρες και ώρες στο τηλέφωνο 2681077400.

Τμήμα Πολιτικής προστασίας
Το Τμήμα Πολιτικής προστασίας δίπλα στον πολίτη και στη μάχη κατά του κορωνοϊου με τα τηλεφώνα του Γραφείου του Δημότη να είναι στην διάθεσή του.
Από τον προηγούμενο μήνα οι υπηρεσίες λειτουργούν σε 24ωρη βάση, στο 15196 και στο 26813 62131 από Δευτέρα έως Παρασκευή 7:30-15:30.
Επίσης πραγματοποιήθηκαν ενημέρωση και οδηγίες από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας Ευάγγελο Χαρμπή και τον Γιατρό Εργασίας του Δήμου Αρταίων Βασίλειο Σακαγιάννη προς τις επιμελήτριες καθαριότητας των σχολικών μονάδων και του προσωπικού του Δήμου

Προληπτικά μέτρα
Πραγματοποιήθηκαν ευρείες και επαναληπτικές απολυμάνσεις σε όλα τα Δημοτικά Καταστήματα, κεντρικούς δρόμους, πεζόδρομους, παγκάκια παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους και κλειστά γυμναστήρια, αγροτικά ιατρεία και κοινοτικά γραφεία, πλατείες Δημοτικών Ενοτήτων , Δημοτική αγορά, πυροσβεστική, ΕΛΤΑ, αστυνομία, γηροκομείο, στρατόπεδο, καταυλισμούς Ρομά
-Πριν την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών συγκροτημάτων σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση.
-Αυστηρές συστάσεις έχουν δοθεί από τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη προς τις Υπηρεσίες καθαριότητας για σχολαστική Καθαριότητα κοινόχρηστων των χώρων και των Δημοτικών Υπηρεσιών

-Είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής για τους πολίτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού παρέδωσε ο Δήμος Αρταίων συγκεκριμένα, δόθηκαν στο προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο προσωπικό του ΕΚΑΒ, του Γηροκομείου αλλά και στο προσωπικό και στους στρατεύσιμους του στρατοπέδου γάντια, μάσκες και αντισηπτικά τζελ για την αποτελεσματικότερη προστασία και ασφάλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
-Έλεγχος και συνεχής αστυνόμευση από την Δημοτική Αστυνομία για την αποτροπή συνάθροισης κοινού και τήρηση των ενισχυμένων περιοριστικών μέτρων μετακίνησης των πολιτών

-Επιστολή Δημάρχου προς την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, προκειμένου να εντείνει τις περιπολίες, τις αυστηρές συστάσεις και όπου χρειάζεται να επιβληθούν ακόμη και πρόστιμα.
-Σύσταση Συντονιστικού Κέντρο Διαχείρισης κορωνοϊου με στόχο την άμεση και υπεύθυνη αντιμετώπιση της κρίσης και την παροχή αποτελεσματικής βοήθειας προς τους δημότες. Το Ειδικό Γραφείο στεγάζεται στο 2ο όροφο του Δημαρχείου, Δευτέρα έως Κυριακή με ώρες λειτουργίας από τις 8:00π.μ έως τις 14:00μ.μ μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 26813 62131 ή στο e-mail covid19@arta.gr
-Ιδιαίτερη μέριμνα για την σίτιση και την φροντίδα των αδέσποτων ζώων, τοποθετώντας και εφοδιάζοντας με τροφή και νέα επιπλέον σταθερά σημεία σίτισης για τα αδέσποτα ζώα σε διάφορα σημεία του Δήμου.

Παιδεία
Σε ότι αφορά την παδεία, ο Δήμαρχος Αρταίων και η Δημοτική Αρχή, προχώρησαν σε ενέργειες που αφορούν μαθητές, δασκάλους και καθηγητές με το πρόγραμμα για την απομακρυσμένη διδασκαλία προχωρώντας σε προμήθεια tablet σε μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς μέσω της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου που διαπιστωμένα έχουν σχετική έλλειψη, προκειμένου να τους διευκολύνει στην διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

Τηλεργασία
Η Δημοτική Αρχή μερίμνησε για οτιδήποτε αφορά τη διευκόλυνση των πολιτών, στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, τηλεργασία στο δημόσιο τομέα κα. Όπως:
-Εξυπηρέτηση των δημοτών ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά με τις Υπηρεσίες του Δήμου αλλά και ηλεκτρονικές πληρωμές.
-Για έκτακτες περιπτώσεις και μόνο, η προσέλευση των πολιτών στις Υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων.
-Τηλεργασία για τους υπαλλήλους του Δημαρχείου αλλά και των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και επιτροπές.

Οικονομία 
Παράλληλα υπήρξαν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων των εργαζομένων και οικογενειών του Δήμου Αρταίων που είναι:
-Απαλλαγή οικονομικής συμμετοχής σε Βρεφικούς, Παιδικούς Σταθμούς και διδάκτρων Ωδείου
Μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των τοπικών επιχειρήσεων με :
-Απαλλαγή δημοτικών τελών (τέλη καθαριότητας & φωτισμού).
-Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων.
-Απαλλαγή των επιχειρήσεων που έχουν μισθώσει Δημοτικά ακίνητα από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές.
-Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθάριστων των καταστημάτων (0,5%).
-Από την 1η Μαρτίου έως και 31 Μαΐου αναστέλλεται η καταβολή μισθωμάτων στο Δήμο για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων και εντός κοιμητηρίων.

-Εξόφληση ενταλμάτων του Δήμου Αρταίων (ενίσχυση της αγοράς)
-Παρέμβαση Δημάρχου Αρταίων με επιστολές σε ΔΕΥAΑ, ΔΕΗ και ΟΤΕ για αναστολή διακοπών και επανασυνδέσεις.
-Στήριξη των κτηνοτρόφων αγοράζοντας τα ντόπια αρνιά και προσφέροντας τα στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Αρταίων για τις 165 άπορες οικογένειες
Τέλος το Δημοτικό Ραδιόφωνο και το διαδικτυακό κανάλι του Δήμου Αρταίων, έβαλε την Εκκλησία στο Σπίτι του κάθε δημότη, με ζωντανή μετάδοση των ακολουθιών από τους Ιερούς Ναούς του Δήμου.

Ξεκίνησαν οι παραδόσεις των tablets που προμηθεύτηκε ο Δήμος Αρταίων 
Έως την Δευτέρα θα έχουν παραδοθεί σε όλα τα σχολεία


Παραδόθηκαν από τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Κωνσταντίνο Χαρακλιά στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, παρουσία και των Διευθυντών της Πρωτοβάθμιας κ. Γκόρο Λεωνίδα και Δευτεροβάθμιας κ. Γιάννη Γεωργογιάννη, 100 tablet προϋπολογισμού 15.000 ευρώ που προμηθεύτηκε ο Δήμος Αρταίων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μαθητές για την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, είναι να έχουν οι μαθητές όλων των σχολείων ίσες ευκαιρίες στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όσο διάστημα τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Η κατανομή των tablets ανά σχολική μονάδα έγινε με βάση των αριθμό των μαθητών ανά σχολείο και την βαθμίδα εκπαίδευσης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους μαθητές των λυκείων. Ο εξοπλισμός θα διατίθεται σε μαθητές για προσωρινή χρήση (χρησιδάνειο), προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και στην συνέχεια θα συνιστά περιουσία των σχολείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αρταίων, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα αποστείλουν άμεσα επιστολές προς τις τοπικές επιχειρήσεις, προκειμένου να βοηθήσουν στη χορηγία tablet για μαθητές άπορων οικογενειών.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους Διευθυντές των σχολείων που αγκάλιασαν την προσπάθεια του Δήμου Αρταίων. Η παράδοση των tablet έγινε με βάση την δυναμικότητα των σχολείων αλλά και την βαθμίδα εκπαίδευσης. Θα αποστείλουμε και στο Υπουργείο Παιδείας κατάσταση με τις ανάγκες όλων των σχολείων, ώστε να καλυφθούν σε δεύτερη φάση όλα τα σχολεία του Δήμου μας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Κωνσταντίνος Χαρακλιάς.