Μηνύματα για την ημέρα της Γυναίκας

Δηλώσεις και μηνύματα απέστειλα πολιτικά πρόσωπα και παράγοντες για την ημέρα της γυναίκας στα οποία υπογραμμίζουν πως οι γυναίκες θα πρέπει να τιμούνται και να σεβόμαστε τα δικαιώματα των γυναικών που ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή βάλλονται.

Μήνυμα δημάρχου Ζηρού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, προέβη στο ακόλουθο μήνυμα: «Η 8η Μαρτίου θεσπίστηκε και γιορτάζεται κάθε χρόνο, ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (InternationalWomen’sDay). Μία ημέρα που σηματοδοτεί και τιμάει τις κινητοποιήσεις, τις θυσίες και τις κατακτήσεις των γυναικών.
Η 8η Μαρτίου φέρνει στη σκέψη τον αγώνα που έκαναν οι –στην πλειοψηφία τους μετανάστριες- υφάντρες και ράφτρες, στις βιοτεχνίες ‘κάτεργα’ της Νέας Υόρκης, όταν το 1857 ξεσηκώθηκαν και για πρώτη φορά με τρόπο δυναμικό διεκδίκησαν ίσα εργασιακά δικαιώματα με τους άνδρες και ανθρώπινες συνθήκες. Μας φέρνει στη μνήμη όμως και το διαχρονικάηρωικό μεγαλείο της Ελληνίδας που κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, με απαράμιλλο θάρρος και γενναιότητα, στάθηκε παρούσα σε όλα τα προσκλητήρια του έθνους στη σύγχρονη ιστορία του για ν’ ανθίσει το δέντρο της ελευθερίας.
Υπενθυμίζει και υπογραμμίζει τους αγώνες που δίνουν οι σύγχρονες γυναίκες και βέβαια το χρέος που έχουμε ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί, να ορθώσουμε τείχος προστασίας και να εμβαθύνουμε την ουσιαστική ισότητα και ισοτιμία των φύλων. Στον ‘πόλεμο’ της καθημερινότητας και της ζωής οι γυναίκες βρίσκονται συνεχώς στην πρώτη γραμμή, ως σύζυγοι, μητέρες, εργαζόμενες.
Με απόλυτο σεβασμό οφείλουμε ν’ αφιερώσουμε τη φετινή επέτειο στις γυναίκες που έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής, έμφυλης ή και διαδικτυακής βίας, αλλά και σε όλες όσες δολοφονούνται, βιάζονται, μεταναστεύουν ή ‘εργαλειοποιούνται’ στον άδικο πόλεμο της Ουκρανίας.
Η διασφάλιση της ειρηνική ζωής και η εξάλειψη των ανισοτήτων, δυστυχώς παραμένουν επιτακτικό ζητούμενο.
Ευχή και ελπίδα μας να έρθει η στιγμή που να μην χρειάζονται επετειακές ημέρες.
Χρόνια πολλά στις γυναίκες του Δήμου μας αλλά και σε όλες τις γυναίκες του κόσμου!
Καλή Σαρακοστή!

Μερόπη Τζούφη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων
«Τιμούμε τις γυναίκες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, έχοντας κατά νου πως δεν είναι μια μέρα γιορτής, αλλά μια μέρα ευαισθητοποίησης και υπενθύμισης πως ο αγώνας συνεχίζεται… Χρειαζόμαστε άμεση, δραστική, συντονισμένη και οριζόντια αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει να παλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό καθιερώνει την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα κομματικά όργανα και στα ψηφοδέλτια, ενώ διεκδικεί την ίση εκπροσώπηση (50-50) στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Σε μια εποχή που τα δικαιώματα των γυναικών βάλλονται, επιχειρούμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την αναβάθμιση της συμμετοχής των γυναικών στη δημόσια ζωή. Η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και δύναμη αλλαγής για έναν ειρηνικό και βιώσιμο κόσμο για όλους.

Κώστας Μπάρκας βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πρεβέζης
«Η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί μόνο ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και απαραίτητο θεμέλιο για έναν ειρηνικό, βιώσιμο και με ευημερία κόσμο». Είναι ο πέμπτος από τους συνολικά δεκαεπτά στόχους που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για να αλλάξει ο κόσμος μας στην κατεύθυνση μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Πόσο επίκαιρο παραμένει αυτό το αίτημα σε μια εποχή πολέμου.
Παράλληλα, με τις επιπτώσεις της πανδημίας να είναι ήδη ορατές ακόμη και στην ψυχολογική κατάσταση των ατόμων, αναδείχθηκε στη χώρα μας ειδικά τον τελευταίο χρόνο και με τραγικές συνέπειες το φαινόμενο των γυναικοκτονιών… Η πολιτεία οφείλει να νομοθετήσει ρυθμίσεις εναντίον αθέμιτων συμπεριφορών. Να δρομολογήσει προγράμματα εκπαίδευσης με επίκεντρο το σεβασμό της προσωπικότητας των γυναικών. Να ιδρύσει απαραίτητους θεσμούς αποβολής των στερεοτύπων. Να υλοποιήσει μέτρα εξίσωσης στον εργασιακό, οικογενειακό και δημόσιο βίο. Γίνεται φανερό λοιπόν ότι η πολιτεία έχει ακόμη δρόμο να διανύσει στην εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων και άρα στην επίτευξη ουσιαστικής ισότητας και προόδου μιας κοινωνίας».

Τζένη Ταπραντζή επικεφαλής Δημοτικής Αναγέννησης 
Η 8 του Μάρτη είναι ημέρα μνήμης, είναι ημέρα αλληλεγγύης και ενδυνάμωσης των γυναικείων αγώνων..
Είναι ΑΠΕΡΓΙΑ!!
Η φετινή 8 Μάρτη βρίσκει δυστυχώς την ανθρωπότητα να πλήτεται από τον πόλεμο και την πανδημία..
Οι γυναίκες όλου του κόσμου διεκδικούν και απαιτούν ισότητα των φύλων, κοινωνική δικαιοσύνη και κυρίως ΕΙΡΗΝΗ! Η έμφυλη βία, η τεράστια οικονομική κρίση, η ανασφάλεια του πολέμου,η κρίση ακρίβειας βυθίζουν όλο και πιο πολύ στη φτώχεια σχεδόν όλη την κοινωνία και κυρίως τις γυναίκες. Στη χώρα μας η ενδοοικογενειακή βία, σε όλη την περίοδο της πανδημίας, αύξησε με δραματικούς ρυθμούς τις γυναικοκτονίες ενώ καθημερινά καταγράφονται απόπειρες γυναικοκτονιών και πολλά περιστατικά σεξιστικής βίας..
Εμείς οι γυναίκες με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τον αγώνα για να βάλουμε φρένο στην οπισθοχώρηση της ισότητας των γυναικείων δικαιωμάτων…Θέλουμε στο επόμενο μέτρημα να μη λείπει καμιά μας!!»

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Άρτας 
Με τα τύμπανα του πολέμου να χτυπούν στην γειτονιά μας και τις φρικτές εικόνες από στρατιωτικές επιθέσεις να ξεδιπλώνονται στις οθόνες μας, η φετινή 8η Μάρτη – η ημέρα της γυναίκας – μας κάνει να αναλογιστούμε πως αν δεν θέλουμε να γίνουμε κρέας για κανόνια, πυραύλους ή αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ο αγώνας μας θα πρέπει να είναι διαρκής και καθημερινός. Ο αγώνας των γυναικών για εξάλειψη των διακρίσεων, διεκδικεί έναν κόσμο όπου οι ανάγκες των πολλών και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους θα είναι αυτές που θα καθορίζουν τις εξελίξεις και όχι τα συμφέροντα των ισχυρών…. Ενωμένες μια γροθιά να αντιμετωπίσουμε τις κακοποιήσεις και τους βιασμούς που γίνονται εις βάρος μας. Στην χώρα μας, οι γυναικοκτονίες (17 μέσα στο 2021), οι βιασμοί και τα επεισόδια σεξουαλικής κακοποίησης είναι εγκλήματα που βαραίνουν πάνω στη συλλογική συνείδηση ως εγκλήματα κατά των γυναικών… Δυστυχώς δεν είναι λίγα και τα βήματα προς τα πίσω! Οι τελευταίοι αντι-εργατικοί νόμοι της κυβέρνησης της ΝΔ που καθιερώνουν τις απλήρωτες υπερωρίες, τα σπαστά ωράρια, την ουσιαστική απελευθέρωση των απολύσεων κ.α., πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες που συνήθως εργάζονται στις πλέον επισφαλείς και χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας… Οι εργαζόμενες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παλεύουμε για να καταργήσουμε την επισφάλεια στους χώρους εργασίας που πλήττει άνδρες και γυναίκες.
Εμείς , οι γυναίκες εργαζόμενες, επιλέγουμε να αντιδράσουμε συλλογικά, συμμετέχουμε ενεργά στα σωματεία μας θυσιάζοντας ακόμα ένα κομμάτι από τον ελάχιστο προσωπικό μας χρόνο, για ένα καλύτερο αύριο για μας, τις κόρες μας και τους γιους μας !! Παλεύουμε για την ειρήνη και φωνάζουμε ΟΧΙ στον πόλεμο»

Ράνια Γκίζα Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΕ Άρτας
Σήμερα τιμούμε τη γυναίκα με μία παγκόσμια ημέρα ειδικά αφιερωμένη σε αυτή. Οφείλουμε όμως να γιορτάζουμε τη γυναίκα, κάθε γυναίκα, σε κάθε στιγμή της, κάθε μέρα.
Σήμερα είναι μία αφορμή να εμπνευστούμε από αυτές που οραματίστηκαν έναν καλύτερο, προοδευτικό κόσμο. Να μιλήσουμε για τις αγωνίστριες της καθημερινής ζωής που υπερβαίνουν τα στερεότυπα. Να στηρίξουμε εκείνες που έχουν βιώσει την κακοποίηση και τη βία. Να τους δώσουμε φωνή, να τις ακούσουμε. Να τις στηρίξουμε έμπρακτα, δίνοντάς τους τα μέσα και την ελπίδα να προχωρήσουν ελεύθερες, διεκδικώντας το μέλλον που επιθυμούν και τους αξίζει… Ιδιαίτερα όσες και όσοι δραστηριοποιούμαστε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλοι οι φορείς του τόπου μας συλλογικά, χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα για τη γυναίκα. Να διευκολύνουμε την καθημερινότητά της, να της επιτρέψουμε να φέρει σε πέρας τους πολλαπλούς της ρόλους, να την ενθαρρύνουμε να ενδιαφερθεί για τον εαυτό και την υγεία της, να κυνηγήσει τα όνειρα και τους στόχους της. Αλλά και να συμβάλουμε να καταρριφθούν παλαιές αντιλήψεις που εγκλωβίζουν τη γυναίκα σε στενά «καλούπια». Χρειάζεται να συντονίσουμε δράσεις έμπρακτες με χειροπιαστά αποτελέσματα και όχι να αναλωνόμαστε μόνο σε φιέστες εντυπωσιασμού.
Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες».