Μηνύματα για την 25η Μαρτίου

Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου: Χρόνια Πολλά Ελλάδα μας!
Σήμερα γιορτάζουμε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας µας, αφού με τον νικηφόρο αγώνα των ηρώων μας, το ελληνικό έθνος απέκτησε κρατική υπόσταση.
Γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, το σύμβολο της ελπίδας για τη σωτηρία του ανθρώπου, που ταυτίστηκε με τη λύτρωση του έθνους από τη σκλαβιά.
Με τιμή και σεβασμό στη μνήμη των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, 200 χρόνια μετά, αισθανόμαστε δέος μπροστά σ’ αυτό το θαύμα που όλοι μαζί, ενωμένοι, κατάφεραν, για να έχουμε εμείς σήμερα πατρίδα ελεύθερη και αυτόνομη.
«Γιατί στο θαύμα κι όχι στη λογική, χρωστάει την ανάστασή του το Γένος» έχει πει ο στρατηγός Μακρυγιάννης και αυτή είναι η ουσία της Επανάστασης: η ελπίδα και η πίστη στο θαύμα της νίκης, που αιώνες τώρα ποτίζει την ελληνική ψυχή.
Αισθανόμαστε υπερηφάνεια και συγκίνηση, για το θαύμα αυτού του τόπου, του τόσο μικρού στον χώρο μα τόσο απέραντου στον χρόνο, «που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου», όπως λέει ο Γιώργος Σεφέρης.
Χρόνια μας πολλά Ελληνίδες και Έλληνες!

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ
Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Φιλελλήνων Πεσόντων στο Πέτα

Με κατάθεση στεφάνων, στο μνημείο Πεσόντων Φιλελλήνων, στην έδρα του Δήμου Νικολάου Σκουφά, στο Πέτα, τιμήθηκε η επέτειος της 25ης Μαρτίου στο ΔΗΜΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ.
Χωρίς την παρουσία κόσμου, και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, πραγματοποιήθηκε αρχικά η επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Νικόλαο Μπεκρή, και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων.
Στην τελετή παραβρέθηκαν η Δήμαρχος κ. Ροζίνα Βαβέτση, η αντιδήμαρχος κ. Πόπη Γεωργή και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Βαγγέλης Ροβίνας.

Ό. Γεροβασίλη για 25η Μαρτίου : Με όπλο την αλήθεια, αγώνας για όσα μπορούν και πρέπει να μας ενώνουν
Η φετινή 25η Μαρτίου σηματοδοτεί την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση απέναντι στον Οθωμανικό ζυγό. Μια επανάσταση κι έναν αγώνα που δόθηκε παρά τα τεράστια εμπόδια, χάρη στο φρόνημα ενός λαού που βρήκε τη δύναμη να φωνάξει πως ζωή και ελευθερία ταυτίζονται.
Απ’ τα «δάνεια της ανεξαρτησίας μέχρι το «Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας», απ’ τις ηρωικές μάχες μέχρι τις αιματηρές θυσίες των Ελλήνων, απ’ την επανάσταση μέχρι την τμηματική εδαφική ενσωμάτωση και τη σταδιακή αναγνώριση των επαναστατημένων, ο αγώνας για την ίδρυση του ελληνικού κράτους δοκιμάστηκε, δόθηκε, κερδήθηκε αλλά δεν τελείωσε τότε.

Ο αγώνας για Ελευθερία και Ανεξαρτησία είναι διαρκής και μας αφορά όλους ακόμη και σήμερα. Η δεκαετής οικονομική και κοινωνική κρίση από την οποία με κόπους και θυσίες βγήκαμε έδωσε τη θέση της σε νέες δοκιμασίες και η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στη δίνη του παγκόσμιου υγειονομικού πολέμου κατά της πανδημίας. Μιας πανδημίας που εξελίσσεται σε οικονομική και κοινωνική λαίλαπα.
Σε αυτή τη μάχη καλούμαστε να δώσουμε το παρόν και να αγωνιστούμε με αλληλεγγύη κι αποφασιστικότητα. Με όπλο την αλήθεια, θα μείνουμε όρθιοι, συνεχίζοντας τον αγώνα για τη ζωή τη δική μας και των συνανθρώπων μας, τον αγώνα για Ελευθερία και Δικαιοσύνη, τον αγώνα για όσα μπορούν και πρέπει να μας ενώνουν.
Τιμούμε σήμερα το παρελθόν μας, την Επανάσταση των αληθινά Ελεύθερων ανθρώπων, εγγύηση και παρακαταθήκη για το κοινό μας αύριο.

Μήνυμα Κώστα Μπάρκα για την Επέτειο των διακοσίων ετών της Εθνικής Ανεξαρτησίας
Όταν το αδύνατο γίνεται δυνατό. Όταν η «αποκοτιά» των ολίγων γίνεται παράδειγμα στην Οικουμένη ενάντια στην τυραννία. Στη μνήμη των αγώνων και των θυσιών που μας έφεραν μέχρι εδώ και ως παρακαταθήκη για τις γενιές που θα’ ρθουν: «Ποτέ δεν αποτυχαίνουν αυτοί που πεθαίνουν για έναν μεγάλο σκοπό» (Λόρδος Βύρων). Η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη είναι διαρκή αιτήματα και ζωοποιός δύναμη στη θεσμική συγκρότηση ενός κράτους. Αυτά άλλωστε είναι και τα στοιχεία που προσέδωσε ο αγώνας της εθνικής ανεξαρτησίας στη συλλογική μας ταυτότητα. Στο όνομα αυτής της ταυτότητας και των ιδανικών της οφείλουμε να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφής τυραννία.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας: Μήνυμα για την 25η Μαρτίου
«Η Επανάσταση του 1821 είναι μια δημοκρατική παρακαταθήκη, που μας δίνει τη δυνατότητα να αναστοχαστούμε πάνω στα πρόσωπα και στα γεγονότα. Στα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον επαναστατικό αγώνα και στα γεγονότα που ήταν ο σπόρος για την εθνική ανεξαρτησία» αναφέρει το μήνυμα της Αγλαΐας Νάτσικα, συντονίστριας Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στο οποίο σημειώνονται τα εξής: «Μια ανεξαρτησία που πληγώθηκε πολλές φορές από εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις. Η ελευθερία, η ισότητα και η δημοκρατία πρωτοδιατυπώθηκαν τότε ως υπέρτατες αξίες και ιδέες, όμως είχαν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να γίνουν κατάκτηση του λαού. Η Ελληνική Επανάσταση άνοιξε διάπλατα την πόρτα για την είσοδο του ίδιου του λαού στην Ιστορία.

Μια Ιστορία που είναι γεμάτη με μικρούς και μεγάλους λαϊκούς αγώνες. Αγώνες των αγροτικών και εργατικών στρωμάτων για πραγματική ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Αντίσταση του λαού μας στα χρόνια της Κατοχής, φοιτητές που αντιστάθηκαν στα τανκς της δικτατορίας και ένας λαός που πάλεψε με τη σκληρή λιτότητα στην εποχή της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.
Όλοι αυτοί οι αγώνες, δικαιωμένοι και ανεκπλήρωτοι, μας θυμίζουν ότι η πολιτική παρακαταθήκη του Εικοσιένα αναδύεται ξανά και ξανά. Κι εκεί που νομίζεις ότι όλα έχουν τελειώσει, ο λαός βγαίνει και πάλι στο προσκήνιο παίρνοντας την Ιστορία στα χέρια του».