Μηνύματα οργανώσεων και φορέων για το Πολυτεχνείο

46 χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών ενάντια στη δικτατορία, η λάμψη του αγώνα συνεχίζει να φωτίζει τις διεκδικήσεις για δημοκρατία, ελευθερία.
Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα σχολεία της χώρας οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.
Στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία θα γίνουν εκδηλώσεις για την επέτειο των 46 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Σημειώνεται ότι ανάλογες εκδηλώσεις για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου και στο χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και θα κορυφωθούν την Κυριακή 17 Νοεμβρίου με πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν ελεύθερα τις ομιλίες και εκθέσεις που έχουν προγραμματιστεί στον χώρο του ιδρύματος για την 46η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών.

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.
Όλοι και Όλες στην πορεία για την Επέτειο του πολυτεχνείου
Κυριακή 17 Νοέμβρη 7:00 μ.μ. από την πλατεία Κιλκίς.
Το Εργατικό Κέντρο Άρτας συνυπογράφει και καταγγέλλει μαζί με τα Σωματεία τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συμμετείχαν στη σύσκεψη για το ασφαλιστικό στις 11 Νοέμβρη την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου στην ΑΣΟΕΕ από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Καταγγέλλουμε την επέμβαση και καταστολή της αστυνομίας την Δευτέρα 11 Νοέμβρη, εναντίον φοιτητών που αντιδρούσαν στην απόφαση της Συγκλήτου να σφραγίσει το κτίριο μέχρι την 17η Νοέμβρη.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι τυχαία, αλλά πατά στο δόγμα «Νόμος και Τάξη» που επιχειρεί να επιβάλει η ΝΔ εναντίον των λαϊκών, εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων. Διακαής τους πόθος να «βάλουν στον γύψο» τους λαϊκούς αγώνες, να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, να μετατρέψουν τα ΑΕΙ σε Ανώνυμες Εταιρείες, χωρίς ενοχλητικές φωνές και διαμαρτυρίες για δικαιώματα, μισθούς, ζωή.
Η στάση της Συγκλήτου, ουσιαστικά απαγορεύει στους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ να πάνε στη σχολή τους, να προχωρήσουν σε μαζικές, συλλογικές διαδικασίες και Γενική Συνέλευση μπροστά στον τριήμερο αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και αγωνιστικών κινητοποιήσεων των φοιτητών ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της Κυβέρνησης.

Η καταστολή και ο αυταρχισμός της ΝΔ, πατάνε στον δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ που ως Κυβέρνηση αντίστοιχα ξυλοφόρτωνε δασκάλους, φοιτητές και διαδηλωτές ενώ προχώρησε σε ευθεία επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, στο δικαίωμα στην απεργία, αλλά και στοχοποίησε ως «παραβατικές» τις αγωνιστικές διαδικασίες των φοιτητών.
Καταδικάζουμε την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και την καταστολή των φοιτητικών, λαϊκών αγώνων.
Απέναντι στον αυταρχισμό και την καταστολή απαντάμε με δυνάμωμα του αγώνα για μόρφωση, δουλειά, ζωή.

ΓΣΕΕ
17η Νοέμβρη: Ημέρα Μνήμης και Τιμής, Σηματωρός Σύγχρονων Κοινωνικών Αγώνων
Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αποτελούν μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία των κοινωνικών κινημάτων νοηματοδοτώντας τον διαρκή αγώνα για δημοκρατία, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.
Η 17η Νοέμβρη δεν εξαντλείται σε έναν επετειακό εορτασμό, αντιθέτως εμπνέει διαχρονικά εκπέμποντας ένα ηχηρό μήνυμα για την αποτελεσματικότητα και τη νικηφόρα προοπτική των μαζικών συλλογικών αγώνων.
Φοιτητές, νεολαίοι και εργαζόμενοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και εξεγέρθηκαν διεκδικώντας δυναμικά ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία, παιδεία, καθώς και ένα καλύτερο αύριο.

Τα ιδανικά και η αξιακή αυτή κληρονομιά είναι σηματωροί που σήμερα επικεντρώνονται στην επιτακτική ανάγκη θωράκισης της γενιάς της κρίσης ώστε να μην καταστεί σε μια «χαμένη γενιά», στην προστασία της εργασίας και στην άμβλυνση των ανισοτήτων, στην ανάσχεση του φαινομένου της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain), στην καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων, στην κοινή προκοπή και ευημερία.
Η ΓΣΕΕ συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου που διοργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι και κοινωνικοί φορείς ενώ αντιπροσωπεία της θα καταθέσει στεφάνι.
Παράλληλα, η Συνομοσπονδία καλεί τον κόσμο της μισθωτής εργασίας να λάβει μέρος τόσο στην πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα στις 17 Νοεμβρίου, όσο και στις αντίστοιχες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ΨΗΦΙΣΜΑ
To Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χαιρετίζει την 46η επέτειο της Φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί συμβολίζει τους αγώνες ολόκληρου του λαού μας και ιδιαίτερα της Νεολαίας για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Την Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 11 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.