Μητσοτάκης: Ιδιαίτερα σημαντική η δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού

Δύο μήνες νωρίτερα αναμένεται να έρθει η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό για το 2022. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη και τονίζοντας μάλιστα ότι θα σημαντικά μεγαλύτερη του 2%.
Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η δεύτερη αύξηση στον κατώτο μισθό θα τεθεί σε ισχύ από 1η Μαΐου και όχι 1η Ιουλίου.
Παράλληλα τόνισε ότι η νέα αύξηση θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη του 2% της πρώτης αύξηση που ήδη εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου. Πάντως όπως είπε δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί ακριβώς το ποσοστό της νέας αύξησης, ωστόσο επανέλαβε ότι θα είναι μια σημαντική αύξηση.

Επίσης προαναγγέλλει νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων που πλήττονται από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. «Αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο-να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής άρα να πληρώνονται από το κράτος», σημειώνει ο πρωθυπουργός ο οποίος απαντά και για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και για τα πρόστιμα στους άνω των 60 ετών.

«Το μεγάλο πολιτικό κόστος το έχουμε ήδη αναλάβει, την Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα» απαντά σχετικά.
Δήλωσε επίσης ότι από τη Δευτέρα θα βεβαιωθούν τα πρόστιμα σε όσους άνω των 60 ετών δεν εμβολιαστούν χωρίς εξαίρεση για τους χαμηλοσυνταξιούχους. «Υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό. Αυτό το οποίο έχουν κάνει 9 στους 10 συμπολίτες μας άνω των 60. Δεν είναι υποχρεωτικό το πρόστιμο ξέρετε. Εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις πρόστιμο», τόνισε σημειώνοντας πως θα ήταν πολύ άδικο για εκείνους που εμβολιάστηκαν. «Αισθάνονται ανακουφισμένοι γιατί προστατεύτηκαν και γιατί δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο το οποίο, ναι, δεν είναι καθόλου αμελητέο. Αλλά δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση»,πρόσθεσε.