Μπλόκο στα φέσια

Δεν θα αλλάζουν πάροχο όσοι χρωστούν στη ΔΕΗ

Χιλιάδες πελάτες της ΔΕΗ επέλεξαν άλλον προμηθευτή ρεύματος, αφήνοντας πίσω τους φέσια. Πλέον, το υπουργείο Ενέργειας βάζει φρένο σε αυτήν την τακτική. Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» και το ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλοντος επιχειρεί να βάλει φρένο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αλλάζουν προμηθευτή ρεύματος προκειμένου να γλιτώσουν την αποπληρωμή λογαριασμών.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη ΔΕΗ, όπου σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία τα οποία είχαν αποκαλύψει τον Μάρτιο του 2018 «ΤΑ ΝΕΑ», περί τους 86.000 πελάτες της δημόσιας εταιρείας επέλεξαν άλλον προμηθευτή ρεύματος αφήνοντάς της συνολικό χρέος κοντά στα 164 εκατ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι από το 2016 υπάρχει πλαίσιο που επιχειρούσε να αντιμετωπίσει αυτήν την πρακτική, τελικά αποδείχθηκε ανεπαρκές.
Συγκεκριμένα, η διάταξη όριζε: «Ο πελάτης δεν δύναται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης, για άσκηση του δικαιώματος αλλαγής προμηθευτή, εάν δεν έχει προηγουμένως εξοφλήσει ολοσχερώς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του που απορρέουν από την αρχική σύμβαση, ή, εάν δεν έχει πρώτα προβεί σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τον προμηθευτή του, στο πλαίσιο της πολιτικής διακανονισμών που αυτός εφαρμόζει».

Επιπλέον, δινόταν η δυνατότητα στον προηγούμενο πάροχο του καταναλωτή να ζητήσει τη διακοπή ρεύματος αν αυτός έχει αφήσει χρέη ακόνη κι αν ανήκει σε νέα εταιρεία: «Ο παλαιός προμηθευτής, σε περίπτωση μη τήρησης, από μεριάς του πελάτη, των όρων του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλλει στον αντίστοιχο διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής, ακόμη και εάν έχει συναφθεί σύμβαση προμήθειας με νέο προμηθευτή».
Πάντως, τόσο ο υπουργός Ενέργειας, όσο και η διοίκηση της ΔΕΗ κρίνουν αυτό το πλαίσιο ανεπαρκές και σύντομα θα αντικατασταθεί με νέο, πιο αυστηρό, προκειμένου να μπει φρένο στα φέσια που βάζουν οι καταναλωτές της Επιχείρησης.