Μπότζα-λα-μπάντα

Διαβάζουμε στα απλά μαθήματα ιστιοπλοΐας: Όταν έχουμε τον αέρα πίσω μας (πλεύση πρύμα) και θέλουμε να αλλάξουμε πλεύση από αριστερήνεμη σε δεξήνεμη, απλά γυρίζουμε το τιμόνι. Η αλλαγή αυτή είναι η υποστροφή ή επί το ναυτικότερο μπότζα-λα-μπάντα… και επί το λαϊκότερον, θα προσθέταμε εμείς, «στροφή δεξιά»!!!

Αυτή τη «στροφή δεξιά», πατριώτες την είδαμε προχτές, τη Κυριακή, όχι μόνο στις Περιφερειακές εκλογές, αλλά και στις Δημοτικές τοιαύτες…

Το ότι η Άρτα (μαζί με την Αχαΐα και δύο νομούς στη Κρήτη) παρέμειναν χρώματος «ροζ» στις Ευρωεκλογές, δεν δείχνει τίποτε άλλο, παρά μόνο την διαχρονική διαφοροποίηση, κάποιων, λίγων, από την αλλαγή συμπεριφοράς των πολλών… κι ακόμη την υπόμνηση των πολλών πώς ο Κυριάκος θα πρέπει να σαρώσει και τις ελάχιστες αυτές περιφέρειες που στις Ευρωεκλογές, δεν ακολούθησαν την πανελλαδική δεξήνεμη πλεύση… ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τις Εθνικές εκλογές…

Μπότζα-λα-μπάντα, λοιπόν… και ο Καχριμάνης, όχι μόνο σάρωσε στις εκλογές για την περιφέρεια, αλλά μαζί με τον (δεξιό) Ριζόπουλο, πέτυχε ποσοστά που μόνο στα σενάρια του ΣΤΟΙΧΗΜΑ θα παίζονταν πριν τις εκλογές… πάντως όσοι έπαιξαν Καχριμάνη για δεύτερο γύρο «πήγαν στον κουβά»!!!

Μπότζα-λα-μπάντα, λοιπόν… και ο Τσιρογιάννης σχεδόν ακούμπησε το 40%, ποσοστό που χρόνια έχει να φτάσει εκλεγμένος Δήμαρχος στο Δήμο Αρταίων… οπότε η λεγόμενη «δυσαρέσκεια» της κοινωνίας προς τον Δήμαρχο, που λέγονταν και ακούγονταν προεκλογικά, δεν εκφράστηκε στην κάλπη; Να υπήρχε; Εκ του αποτελέσματος αυτό δεν φάνηκε…

Μάλιστα ο Τσιρογιάννης μαζί με τον Μπαλάγκα, πέτυχαν να πάρουν σε πρώτο γύρο στο Δήμο Αρταίων ποσοστό που μόνο σε κάποιες Εθνικές εκλογές πέτυχε η παράταξη της ΝΔ… το είχε πετύχει ο Καραμανλής ο Εθνάρχης, αλλά και ο μικρότερος, ο Κώστας, στις εκλογές του 2000 ή του 2004…

Μπότζα-λα-μπάντα, λοιπόν στην Άρτα… και στους άλλους τρείς Δήμους του νομού μας, οι δημοτικές εκλογές, έγινε υπόθεση και αντιπαράθεση ανάμεσα σε στελέχη προσκείμενα στη δεξιά: τρείς στο Δήμο Ν. Σκουφά, δύο στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, δύο (κι ένας μικρός σε ψήφους) στο Δήμο Κ. Τζουμέρκων.

Στον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, ο Περικλής Μίγδος πέτυχε μεγάλη νίκη από τον πρώτο γύρο, επέναντι τον K. Καρακώστα. Και οι δύο προέρχονται από το χώρο που καλύπτει η ΝΔ…
Στον Δήμο Ν. Σκουφά, Ροζίνα Βαβέτση και Κώστας Παπασιώζος διεκδικούν τη Δημαρχία, με τον Κοσμά Βούλγαρη να είναι ο ρυθμιστής της κατάστασης… και οι τρείς προέρχονται και κινούνται στο χώρο της ΝΔ.
Στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, στο δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν (για τρίτη φορά) ο Γαρνέλης με τον Χασιάκο που κινούνται στο χώρο της ΝΔ, ενώ στις εκλογές δήλωσε παρών και ο Δημήτρης Κανής.

Πουθενά στελέχη της Αριστεράς, πλην του Δήμου Αρταίων με τη Τζένη Ταπραντζή…. πουθενά στελέχη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, με την εξαίρεση του Ι. Παπαλέξη στο Δήμο Αρταίων και (κατ’ ευφημισμόν έστω) του Σκαλτσογιάννη στο Δήμο Κ. Τζουμέρκων…

Μπότζα-λα-μπάντα, λοιπόν… και το μεν ΚΙΝΑΛ πήρε στην Άρτα ποσοστό «κουράγιου» στις Ευρωεκλογές, (8,15%) που εν όψει Εθνικών εκλογών, μπορεί να κρατήσει τυχόν διαρροές, αλλά στη Περιφέρεια ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ σχεδόν εξαφανίστηκε με ποσοστό 4,78%…

Νομίζω, πως η ερχόμενη τετραετία, θα έχει τη δική της σημασία και ουσία, στο επίπεδο ανάδειξης ή μη στελεχών από την ευρύτερη κεντροαριστερά… δυστυχώς στη περασμένη 5ετία, υπήρξαν εκλεγμένοι που θα μπορούσαν να αναδειχτούν ειδικά στις παρατάξεις της μειοψηφίας, αλλά αυτό δεν έγινε, επειδή άλλοι δεν ήθελαν, άλλοι δεν μπορούσαν…

Σε μια πρώτη ανάγνωση, θα επισημαίναμε πως το ποσοστό που πήρε ο Ζάψας στην Άρτα, έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός οτι στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και επίσης πως υπήρξαν τρείς τέσσερις υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι που υπερέβαλλαν σε προσπάθειες και κράτησαν ψηλά το ποσοστό, αλλά μακριά από το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές… εδώ θα επαναλάβω πως ο ίδιος ο Ζάψας, πέραν της καθόλου παρουσίας του στα πράγματα της Άρτας, την περασμένη 5ετία, είχε και ισχνή προεκλογική παρουσία…

Στο ίδιο ποσοστό με τον Ζάψα και η Τζένη Ταπραντζή, όμως, είχε να αντιμετωπίσει σχεδόν όλους, ή μάλλον όλους τους άλλους συνδυασμούς, που ήταν απέναντί της, λόγω και της στήριξης που είχε από τον ΣΥΡΙΖΑ… παρόλα αυτά, ανέτρεψε ακόμη και τα στοιχήματα που την έπαιζαν μακριά από την επιτυχία, δίνοντας σε άλλους μεγαλύτερες πιθανότητες…

Στο δεύτερο γύρο, η Τζένη Ταπραντζή, καλείται να υπερβεί πέραν της μεγάλης διαφοράς που την χωρίζει από τον Χρήστο Τσιρογιάννη και τα διάφορα σενάρια των καφενέδων! Αλλά έχουμε καιρό να τα δούμε όλα…

Απολογισμοί…
Στην Άρτα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος στις Ευρωεκλογές, βάζοντας ψηλά τον πήχη και για τις εθνικές εκλογές… η μεγάλη όμως ήττα, η πανωλεθρία για κάποιους, μετά τη διαφορά των 9,5 μονάδων από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε Πανελλαδικό ποσοστό, δεν επέτρεψε τους ντόπιους εκπροσώπους να το χαρούν… αν μη τι άλλο το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακή, ήταν αντίστοιχο με την υποδοχή που επεφύλαξαν οι Αρτινοί στον Αλέξη Τσίπρα…

Βέβαια, σε τέτοιες μεγάλες ήττες, οι εκτιμήσεις στο «τι έφταιξε», δίνουν και παίρνουν… ας πούμε, την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μεγάλη πτώση και ότι τη μεγάλη διαφορά διαμόρφωσε η συμπεριφορά των αναποφάσιστων, δήλωσε σε συνεντεύξεις του στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, στο North 98 Fm, και στο δίκτυο Sputnik, o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου…

Λίγο πριν την αρχή της νέας του θητείας στο Ευρωκοινοβούλιο εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε οργανωθεί με τον τρόπο που θα έπρεπε στην τοπική αυτοδιοίκηση. «το κομμάτι των αναποφάσιστων, που προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς, δεν πήγε να ψηφίσει και για τον λόγο αυτό η αποχή ήταν μεγάλη», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής.

«Ένας από τους λόγους που δεν πήγε να ψηφίσει, είναι ότι τα αυτοδιοικητικά σχήματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ισχυρά. Δεν ήταν σχήματα που θα κατέβαζαν τον κόσμο στην κάλπη. Αυτό έκανε κατά τη γνώμη μου, τη μεγάλη διαφορά. Το ίδιο ισχύει και για την οργανωτική δομή καθώς και εκεί υπάρχει πρόβλημα», προσθέτει ο Στέλιος Κούλογλου.

Να θυμίσω πάντως πως κατά την περιοδεία του Κούλογλου στην Άρτα, ενόψει Ευρωεκλογών, την ομιλία του την παρακολούθησαν όχι πάνω από 10 άτομα, παρότι έγινε την ίδια ημέρα που τον Τσίπρα υποδέχτηκαν στην πόλη, πλήθη κόσμου…

Ένα ενδιαφέρον έχει και προσέγγιση στο ερώτημα «γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ» που έκανε ο γνωστός σε όλους εκδότης Κώστας Βαξεβάνης… και έχει ενδιαφέρον επειδή προσεγγίζει την ήττα, όχι μόνο από την πλευρά τι έκαναν οι αντίπαλοι, αλλά τι έκαναν στον ΣΥΡΙΖΑ…

Ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ –επισημαίνει ο Βαξεβάνης- παρέμεινε σε πλήρη αναντιστοιχία με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, τη μεγάλη μάζα δηλαδή που χωρίς να έχει κομματική ένταξη πίστευε στο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στον Τσίπρα. Τα στελέχη του κόμματος έδρασαν συντηρητικά απέναντι στις προσπάθειες για άνοιγμα στην κοινωνία και τους πολιτικούς συμμάχους θεωρώντας πως θα χάσουν την πρωτοβουλία και θα εκμηδενιστούν.

.»Αρκετά συχνά έδωσαν εσωκομματική μάχη για την «ταυτότητα» και την «καθαρότητα», προτάσσοντας τετριμμένες μπουρδολογίες απέναντι στην ανάγκη για όραμα και θαρραλέες κινήσεις. Η ελαχιστότητά τους φάνταζε έτσι μεγάλη, στον καλά προστατευμένο μικρόκοσμό τους»! Αυτά, τα λέει ο Βαξεβάνης… κι αυτός, νομίζω πως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί τόσο εύκολα, από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ…

Αν κάτι έχει δίκιο σε όλα τα παραπάνω, ο Βαξεβάνης, είναι αυτό για τον «μικρόκοσμο» του ΣΥΡΙΖΑ… μου το έλεγε ένας του «βαθέως ΠΑΣΟΚ», που εξελίχθηκε σε φανατικός του Τσίπρα, όταν λίγο πριν τις εκλογές, μιλήσαμε για τις προβλέψεις που έχει… «δεν υπάρχει κόμμα… αυτό το 3% έμεινε πίσω από τις εξελίξεις… ο Τσίπρας μόνος του θα σαρώνει από ‘δω και πέρα», μου έλεγε…

«Τι θα γίνει στην Περιφέρεια;» ,τον ρώτησα. «Α, θα κάνει περίπατο, ο Καχριμάνης», είπε χαμογελώντας. Και στο Δήμο Αρταίων;, επανέλαβα. «Εκεί ακούγεται ο Παπαλέξης», μου απάντησε!!!

«Νομίζω, πως αν κοιτάζεις και δεξιά, προς τον Καχριμάνη και πίσω στο ΠΑΣΟΚ, δε θα πάει και τόσο καλά ο Τσίπρας», τον πείραξα… αλλά, για αυτό το «υβρίδιο» νεοψηφοφόρου, που ψηφίζει Τσίπρα, αλλά λοξοκοιτάζει προς ΝουΔου, ρίχνοντας κλεφτές ματιές και στο ΚΙΝΑΛ, θα μιλήσουμε άλλη φορά…

Ν.Α.Σ.