Μπότσκιες: το γούρι για τη νέα χρονιά

Ο συγχωριανός μας Δημήτρης Κυρούλης μας θύμισε ένα έθιμο της Πρωτοχρονιάς που τείνει να ξεχαστεί. «Σήκω παιδί μου να πάμε να βγάλουμε μπότσκες στα Πυργούλια», φώναξε παραμονή της Πρωτοχρονιάς η μάνα μου και γεμάτος απορία σηκώθηκα, ντύθηκα και πήραμε το δρόμο για το χωράφι…

Το μποτσίκι (μπότσκα με την πετανίτικη σύντμηση), κρεμμύδα ή σκιλλοκρέμμυδο (Scilla maritima ή urginea maritima) είναι ένα γούρι της Πρωτοχρονιάς. Είναι γνωστό και συνηθισμένο φυτό στην Ελλάδα, αυτοφυές που συναντάται σε αγρούς, δάση και βραχώδη μέρη και μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι. Τα φυτοφάγα ζώα δεν το τρώνε γιατί έχει πικρή γεύση και περιέχει δηλητήριο, το οποίο μπορεί από μια απλή επαφή να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό. Οι παλιότεροι το ξερίζωναν και να το κρεμούσαν στην πόρτα του σπιτιού τους ως έθιμο καλοτυχίας. Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο με το οποίο επιδιώκεται να φέρουν γούρι στο σπίτι τους και στις οικογένειές τους, με την έλευση του νέου έτους. Με το πέρασμα της πρώτης βδομάδας του έτους, πετάνε την μπότσκα στα κεραμίδια και εύχονται «και του χρόνου!». Σήμερα, λίγοι είναι εκείνοι που τηρούν το έθιμο, ένα ακόμη από τα πολλά του τόπου μας που τείνει να ξεχαστεί…
*(Τα Νέα του Πέτα, τ. 195)

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας: Μέσω πλατφόρμας της ΚΕΔΕ οι αιτήσεις επιχειρήσεων για απαλλαγή από δημοτικά τέλη
Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει τις επιχειρήσεις μέλη του, τα οποία διαθέτουν άδειες κοινόχρηστων χώρων και έχουν διακόψει τη δραστηριότητά́ τους υποχρεωτικά́ λόγω της πανδημίας του Covid-19, ότι έχουν τη δυνατότητα, βάση της από 20 Μαρτίου 2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, να αιτηθούν ηλεκτρονικά́ την απαλλαγή́ τους από́ τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού́ ή /και τη μείωση τέλους κοινοχρήστων χώρων μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, εφόσον ο δήμος που ανήκει η επιχείρηση έχει λάβει τις ανάλογες αποφάσεις.

Η διαδικασία είναι απλή και εξελίσσεται με τέσσερα βήματα: Στη διεύθυνση https://dt.govapp.gr , γίνεται σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων taxisnet της επιχείρησης. Στη συνέχεια γίνεται η επιλογή «δημιουργία αίτησης» για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά για απαλλαγή από δημοτικά τέλη ή/ και αίτηση μείωσης τελών κοινόχρηστων χώρων. Αφού γίνει επιλογή του δήμου στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση, ακολουθεί η συμπλήρωση στοιχείων, σύμφωνα με τη διεύθυνση της επιχείρησης, τον αριθμό παροχής, τα στοιχεία διεύθυνσης / επικοινωνίας. Γίνεται η υποβολή της αίτησης και ο επιχειρηματίας αναμένει να ειδοποιηθεί από τον αρμόδιο δήμο.

Δήμος Ηγουμενίτσας: Σταδιακή Λειτουργία Υπόγειων Κάδων
Σας κάνουμε γνωστό ότι από την Τρίτη 19/01/2021 ξεκινά σταδιακά η λειτουργία του συστήματος υπόγειων κάδων απορριμμάτων. Σε πρώτη φάση τίθενται σε λειτουργία οι κάδοι επί της οδού Εθνικής Αντίστασης (3 σημεία), ενώ σύντομα θα λειτουργήσουν και οι υπόλοιποι.
Στους υπόγειους κάδους τοποθετούμε σύμμεικτα οικιακά (μη ανακυκλώσιμα) απορρίμματα, καλά κλεισμένα σε σακούλες. Για την εισαγωγή των απορριμμάτων πατάτε απλά με το πόδι το πεντάλ της χοάνης τροφοδοσίας για να ανοίξει το καπάκι. Έπειτα, μπορείτε να αποθέσετε τη σακούλα εντός της χοάνης.

Προσοχή!
-Μην αφήνετε τις σακούλες απορριμμάτων δίπλα στους υπόγειους κάδους.
-Μην παρκάρετε το αυτοκίνητό σας μπροστά από τους υπόγειους κάδους.
-Μην ρίχνετε τα σύμμεικτα (μη ανακυκλώσιμα) απορρίμματα στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, που βρίσκονται δίπλα από τους υπόγειους κάδους.
«Η σωστή λειτουργία των υπόγειων κάδων αποτελεί μεγάλο στοίχημα για όλους μας. Ζητάμε την κατανόησήσας, καθώς αποτελεί μία νέα διαδικασία με την οποία πρέπει όλοι να εξοικειωθούμε» σημειώνει σε ανακοίνωση που υπογράφει η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος
Χριστίνα Τζέλλου.

Από τον ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΤΡΩΝ
Παράδοση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στην «ΚΙΒΩΤΟ ΑΓΑΠΗΣ – ΓΑΛΗΝΗ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ»
Εχθές, Σάββατο, 16-1-2021, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου και υπεύθυνος της δράσης, Χάιδας Σπύρος, μαζί με τους εφόρους Λύτρα Χρήστο, Κάτσιου Μάντω και Χορμοβίτη Αθανασία, τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, επισκέφθηκαν την πρόεδρο του ιδρύματος της Πάτρας «Κιβωτός Αγάπης -Γαλήνη Αναπήρων Παιδιών», κ. Αικατερίνη Νικολάου, και παρέδωσαν τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν από προσφορές δεκάδων μελών και φίλων του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών.
Η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων εορτασμού του προστάτη του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, (17 Ιανουαρίου).

Ο Σύλλογος ευχαριστεί από καρδιάς όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, δίνοντας με την ενέργειά τους αυτή λίγη χαρά στα παιδιά του εν λόγω ιδρύματος, φανερώνοντας παράλληλα ότι στις δύσκολες εποχές που διανύουμε υπάρχει μεγαλείο ψυχής.
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ: Ο εορτασμός της μνήμης του προστάτη του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, που εδώ και σχεδόν ενάμιση αιώνα λαμβάνει χώρα στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών, όπου και βρίσκεται ευμεγέθης ιερά εικόνα-δωρεά Ηπειρωτών με σκηνές από το βίο του Αγίου, λόγω της ισχύουσας απαγόρευσης οποιασδήποτε μορφής θρησκευτικών τελετών ανήμερα της μνήμης, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί, μετά από συνεννόηση με τις θρησκευτικές αρχές, την επόμενη Κυριακή, 24/1/2021, σύμφωνα πάντα με υγειονομικά πρωτόκολλα που θα είναι σε ισχύ. Οριστική ανακοίνωση θα δημοσιευθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.