ΜΩΥΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ: «Ήττα της πανεπιστημιακής κοινότητας η κατάληψη στο Πανεπιστήμιο»

Αντιδράσεις πυροδότησε η θέση που πήρε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, σε συνέντευξή του στο ITV την περασμένη Πέμπτη, σχετικά με την κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ως επιτακτική ανάγκη να «αποκατασταθεί η τάξη», επισήμανε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις μετά την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ για τη λύση της κατάληψης στο ΑΠΘ.

Ο κ. Ελισάφ για την συνεχιζόμενη κατάληψη στο κτίριο της Πρυτανείας στα Ιωάννινα τόνισε, πως «Πανεπιστήμιο υπό κατάληψη δεν είναι Πανεπιστήμιο. Η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν έχει πετύχει διαχρονικά, να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα και έδωσε τη δυνατότητα στην εκάστοτε εξουσία να παρεμβαίνει. Η κατάληψη του Πανεπιστημίου είναι ήττα της πανεπιστημιακής κοινότητας και πρέπει η τάξη να αποκατασταθεί, γιατί δεν ωφελεί κανέναν και ανοίγει το δρόμο σε αυτό που κάποιος φοβάται ή δεν επιθυμεί, όπως η αστυνομοκρατία ή η επέμβαση της Αστυνομίας, να γίνει 50 φορές πιο γρήγορα, όταν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές, όπως οι καταλήψεις σε χώρους του Πανεπιστημίου. Η πανεπιστημιακή κοινότητα θα έπρεπε να έχει την τόλμη να λύνει τέτοια προβλήματα», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Απάντηση των φοιτητών
“Διαβάσαμε με λύπη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρεστε στις καταλήψεις, ένα διαχρονικό μέσο αγώνα, ως παραβατική συμπεριφορά. Αναρωτιόμαστε πώς ένας άνθρωπος με αριστερό παρελθόν βγάζει τέτοιο αντιδραστικό λόγο; Υπήρξατε μέλος του Ρήγα Φεραίου. Καταλήψεις δεν κάνατε; Κάνατε. Μήπως είστε ενάντια και στις φοιτητικές καταλήψεις του Νοέμβριου του 1973 ενάντια στην Χούντα, όπου τα Γιάννενα ήταν από τις πόλεις της επαρχίας, οι οποίες μέσω των καταλήψεων είχαν έντονη αντιδικτατορική δράση; Έτσι κι εμείς καταλάβαμε την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως το μόνο μέσο που μας είχε απομείνει για να κλιμακώσουμε τον δίκαιο αγώνας μας» αναφέρονται μεταξύ άλλων στην απάντηση των φοιτητών που συμμετέχουν στην κατάληψη της Πρυτανείας στον δήμαρχο Μ. Ελισάφ

«Διαλέξατε πλευρά και η πλευρά που διαλέξατε είναι αυτή που χτυπούσε και βασάνιζε φοιτητές στο ΑΠΘ. Μάλιστα προτιμήσατε να κάνετε την τοποθέτησή σας λίγες μόνο ώρες αφού εκκενώθηκε η κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ για δεύτερη φορά. Κουνήσατε σε εμάς το δάχτυλο, ενώ στα σχεδόν δύο χρόνια της δημαρχίας σας δεν έχετε καταφέρει να επιλύσετε το θέμα του φωτισμού της πόλης με φώτα LED και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Καλύτερα ας μην αρχίσουμε να μιλάμε για ζητήματα δημοκρατίας στη θητεία σας. Πίσω στο θέμα μας όμως, αναπαράγετε την κυβερνητική προπαγάνδα ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ανήμπορη να επιλύσει εσωτερικά τα δικά της ζητήματα και χρειάζεται έναν εξωτερικό παράγοντα για να τα επιλύσει λες και είναι κάποιο νήπιο που έχει ανάγκη από γονεική νουθεσία. Επί της ουσίας, δηλώνετε ενάντια στο αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, έναν θεσμό ο οποίος ιστορικά είχε σκοπό να μην μπορεί η κάθε εξουσία να παρεμβαίνει στην ελεύθερη διάδοση ιδεών και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η λύση της κυβέρνησης, η λύση που στηρίζετε, είναι αυτή της κρατικής τρομοκρατίας και επιβολής μέσω της αστυνομικής βίας. Τί θέση έχουν αυτές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα;

Τα Γιάννενα έχουν μεγάλη ιστορία δημοκρατικών αγώνων: από τον καθηγητή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Φάνη Κακριδή με την αντιδικτατορική του δράση, μέχρι τον αγώνα τον πολιτών το 2009 για να μην χάσει η Όαση τον δημόσιο χαρακτήρα της μέσω ιδιωτικοποίησης. Έχοντας συναίσθηση του ιστορικού μας χρέους, καταλάβαμε την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, έχοντας πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες – και όταν λέμε δημοκρατικές εννοούμε αμεσοδημοκρατικές και όχι κακέκτυπα δημοκρατίας. Σας προτείνουμε να θυμηθείτε το παρελθόν σας και να ανακαλέσετε τις ατυχείς σας δηλώσεις. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω».