Μόνοι με τον…Οβελία!

Φρένο σε γειτονικές εορταστικές συναθροίσεις και οικογενειακά γεύματα

-Δεν θα επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων

-Χωρίς Ι.Χ. το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα;

Η ανησυχία να μην πειθαρχήσουν οι πολίτες τόσο το βράδυ του Μ. Σαββάτου, αλλά κυρίως ανήμερα το Πάσχα, οδηγεί την κυβέρνηση σε σενάρια απαγόρευσης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Όπως όλα δείχνουν, αυτό το
Πάσχα θα το γιορτάσουμε χωρίς ΙΧ αλλά και μόνοι με τον οβελία να ψήνεται, χωρίς γύρω του να έχει στηθεί γλέντι.

Πιο συγκεκριμένα, η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων είναι το σενάριο που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να τηρηθούν τα έκτακτα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας τις ημέρες του Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Καθημερινή, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων από το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα, πράγμα που εάν τελικά ισχύσει το μέτρο, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει απαγόρευση μετακίνησης των ΙΧ από τις 8 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οπότε και κλείνουν τα καταστήματα.
Επίσης, στις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, περιλαμβάνεται και το άλλο σενάριο, ο οποίος αναφερόμενος στο Μεγάλο Σάββατο και στην Κυριακή του Πάσχα είπε πως «δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για να γιορτάσουμε μαζί»

Πιο συγκεκριμένα, υπό το φόβο ορισμένοι να αψηφήσουν τον κίνδυνο παραβιάζοντας τα μέτρα αυτοπεριορισμού την βραδιά της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα εξαιτίας του… οβελία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε εμφαντικά ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων «για να γιορτάσουμε την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα», βάζοντας φρένο σε επιχειρούμενες εορταστικές συναθροίσεις και οικογενειακά γεύματα.
Εν τω μεταξύ, η αστυνομία, θέτει σε εφαρμογή όλη την Μεγάλη Εβδομάδα τρία ειδικά επιχειρησιακά σχέδια, προκειμένου να τηρηθούν τα έκτακτα μέτρα κατά της διασποράς, ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή, θα υπάρξουν αυξημένες περιπολίες έξω από εκκλησίες και ελέγχους διαδικτυακών συνδέσμων για μαζικά καλέσματα πιστών.

Δηλώσεις Πέτσα
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «η Ανάσταση όπως και ολόκληρο το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, χωρίς μετακινήσεις, με κλειστές εκκλησίες και λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών» και τόνισε ότι «τον Γολγοθά του κορωνοϊού που περνάει και η χώρα μας θα τον ακολουθήσει η Ανάσταση. Ανάσταση που ευχή όλων μας είναι να μας βρει με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και περισσότερη αισιοδοξία».
«Θα ήταν άδικο να παρασυρθούμε από την Άνοιξη και να παραβιάσουμε τα περιοριστικά μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας και παράλληλα τόνισε ότι οι έλεγχοι των αρχών είναι αυστηροί και θα γίνουν αυστηρότεροι. Επίσης επανέλαβε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για να γιορτάσουμε την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα. «Ας γιορτάσουμε μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη νίκη κατά του κορωνοϊού κι ας γιορτάσουμε του χρόνου το Πάσχα όλοι μαζί όπως προβλέπει η παράδοση και η θρησκεία μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ελέγχονται όλες οι παλιές και νέες εθνικές οδοί, παράδρομοι, σταθμοί των ΚΤΕΛ και τρων τρένων, λιμάνια και αεροδρόμια. Επίσης ότι λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα σε οικισμούς Ρομά, σε προσφυγικές και μεταναστευτικές δομές αλλά και για ειδικές ομάδες, άστεγους και εξαρτημένους. «Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση. Μην κάνουμε λάθος. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», είπε.
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι προετοιμάζεται η επιστροφή στην κανονικότητα αλλά «δεν είμαστε ακόμη εκεί. Τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά». Όπως είπε ο κ. Πέτσας «το μόνο βέβαιο είναι ότι όσο πιο πολύ πειθαρχούμε στα περιοριστικά μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αργή και μακρόσυρτη επιστροφή στην κανονικότητα».