Νέες αλλαγές στην λειτουργία των Δημοτικών Επιτροπών 

Αλλαγές και συμπληρώσεις και στην λειτουργία των Δημοτικών Επιτροπών έφερε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών» που εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Εισάγεται πρόβλεψη για την περίπτωση που η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δεν ορίσει για οποιοδήποτε λόγο υποψήφιο για τη θέση του αντιπροέδρου της δημοτικής επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή, εκλέγεται αντιπρόεδρος προερχόμενος από την πλειοψηφία.
Επίσης εισάγεται πρόβλεψη για την αναπλήρωση του Προέδρου καθώς με τις αλλαγές που επέφερε ο ν.5056/2023 (Α’ 163) ο αριθμός των μελών της δημοτικής (πρώην οικονομικής) επιτροπής στους μικρότερους δήμους μειώθηκε.

Συγκεκριμένα, στους δήμους των οποίων τα δημοτικά συμβούλια αποτελούνται από έως 19 μέλη, η δημοτική επιτροπή είναι πλέον 5μελής αντί 7μελής. Συνεπώς, σε περίπτωση απουσίας του Προέδρου της Επιτροπής, η ισχύουσα ρύθμιση προβλέπει τη συνεδρίαση παρουσία τεσσάρων μελών, με προεδρεύοντα τον Αντιπρόεδρο ή το μέλος με τις περισσότερες ψήφους. Επειδή, όμως, η λήψη αποφάσεων με τέσσερα μόλις μέλη, ενδέχεται να καταστεί δυσχερής, καθώς η ψήφος του προεδρεύοντος δεν υπερισχύει, εισάγεται πρόβλεψη ώστε στις περιπτώσεις απουσίας του Προέδρου αυτός να αναπληρώνεται ως προς τη συμμετοχή του από αναπληρωματικό μέλος της πλειοψηφίας, αλλά όχι ως προς την άσκηση των καθηκόντων του προέδρου, για την οποία διατηρείται η ισχύουσα πρόβλεψη.