Όλγα Γεροβασίλη: Επιτελική μεθόδευση της κυβέρνησης ΝΔ η επιστολική ψήφος

«Ως άνθρακες αν όχι υποκρισία» χαρακτήρισε το υποτιθέμενο συναινετικό διαλλακτικό προφίλ διακυβέρνησης ΝΔ υποστηρίζοντας ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο ενδέχεται η κυβέρνηση «να μην επιθυμούσε τη συναίνεση των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων σε μία τέτοια μεταρρύθμιση που αφορά τους έλληνες του εξωτερικού από πολιτική σκοπιμότητα, ή από κουτοπονηριά, επί το λαϊκότερο» σε συνέντευξη της η Όλγα Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπροέδρος της ΒτΕ και βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, στον Τ/Σ ATTICA TV στους Γ. Χουδαλάκη και Β. Κεχαγιά

Κληθείσα να ερμηνεύσει την στάση της κυβέρνησης με την εισαγωγή τροπολογίας για τις εθνικές εκλογές στο σ/ν για την επιστολική ψήφο, η Αντιπρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε σε δύο ενδεχόμενα. «Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση κινήθηκε, εκ νέου, αλαζονικά, υπερτιμώντας εαυτήν και υποτιμώντας τις υπόλοιπες δυνάμεις του κοινοβουλίου και βεβαίως τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η αιφνιδιαστική τροπολογία για το μείζον θέμα των εθνικών εκλογών το οποίο θα όφειλε να αποτελεί ολόκληρο νομοσχέδιο προς διαβούλευση, πυροδότησε την αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης, εξανεμίζοντας την επί της αρχής σύγκλιση που είχε επιτευχθεί από πλευράς μας ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα μεριμνήσει να γίνει ξεκάθαρο στους έλληνες του εξωτερικού με τους οποίους επίσης διαβουλεύεται, ποιο ήταν και παραμένει το σχέδιό του και τους λόγους για τους οποίους δεν συναινούμε σε κανένα παιχνίδι με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Άλλωστε, η πρόταση που καταθέσαμε με τις περιφέρειες του εξωτερικού δίνει τη δυνατότητα και του εκλέγεσθαι στους έλληνες του εξωτερικού, πράγμα το οποίο η Νέα Δημοκρατία απέρριψε, επιλέγοντας να τους περιορίσει στην ιδιότητα του εκλογέως» είπε η κ. Γεροβασίλη, τονίζοντας πως «Αν η κυβέρνηση θελήσει να συζητήσουμε για ηλεκτρονικούς καταλόγους ψηφοφορίας για την επικράτεια, προφανώς είμαστε εδώ να το συζητήσουμε. Διότι στόχος μας είναι να διευκολύνονται οι πολίτες (είτε ως ετεροδημότες, είτε ως εποχικά εργαζόμενοι για τους οποίους είχαμε καταθέσει τροπολογία την οποία πανηγυρικά απέρριψε η κυβέρνηση, κ.ό.κ.) στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Ωστόσο αυτό το σύστημα πρέπει να διασφαλίζει τις βασικές συνταγματικές αρχές όπως το αδιάβλητο και το ταυτόχρονο και να μην επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Η επιστολική ψήφος έχει προβλήματα. Ως εξαίρεση, μπορούμε να το δεχτούμε για τους έλληνες του εξωτερικού αλλά δεν σημαίνει ότι θα δεχθούμε να ισχύσει, χωρίς εγγυήσεις, για τις εθνικές εκλογές».