Νέος Εκλογικός Νόμος. Αύξηση στα παράβολα για τους Υποψήφιους των Αυτοδιοικητικών Εκλογών

Δ. Παπαστεργίου «Θα λύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα που δημιούργησε ο υφιστάμενος»

Συνεχίζεται η συζήτηση σχετικά με νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τόνισε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα λύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα που δημιούργησε ο υφιστάμενος, ενώ σημείωσε ότι εξαιτίας αυτού του νόμου υπάρχουν ακόμη και σήμερα δήμοι που δεν έχουν προϋπολογισμούς. Παράλληλα, ανέφερε τις θέσεις της ΚΕΔΕ για τον τρόπο εκλογής των προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων, το ποσοστό μείωσης του σημερινού αριθμού των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων κ.α , για τα οποία, όπως είπε, θα τεθούν εκ νέου στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, υπογράμμισε ότι ο εκλογικός νόμος των δημοτικών εκλογών του 2019 «έφερε πάρα πολλά προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση», ωστόσο υποστήριξε ότι και ο νέος είναι απόρροια «μικροπαραταξιακής και μικροκομματικής λογικής».
Ο δήμαρχος Λαρισαίων και επικεφαλής της παράταξης «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία», Απόστολος Καλογιάννης, τόνισε ότι ο νέος εκλογικός νόμος συνιστά «δημοκρατική εκτροπή». Πρόκειται, όπως ανέφερε, για «έκτρωμα» και ζήτησε να υπάρξει σχετική πρωτοβουλία από πλευράς της Αυτοδιοίκησης.
Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τον χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και μόνο «χρήσιμο για την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της διοίκησης της ΚΕΔΕ».

Αύξηση των παραβόλων
Μεταξύ των αλλαγών στον εκλογικό νόμο που επιχειρεί η Κυβέρνηση είναι και η αύξηση των παραβόλων που θα πρέπει να πληρώσουν οι Υποψήφιοι των Αυτοδιοικητικών Εκλογών το 2023.
Παρά το γεγονός ότι όλες οι Αυτοδιοικητικές Παρατάξεις της ΚΕΔΕ, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και εκλογικής ισχύος, είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους κατά τη διαβούλευση του Νομοσχεδίου, αφού όπως λένε πρόκειται για μία κίνηση που – σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αύξησης του αριθμού των υποψηφίων στο 150 % – λειτουργεί αποτρεπτικά, στην κατάρτιση συνδυασμών.

Σε δημοσίευμα του AIRETOS καταγράφεται το πριν και το μετά, της πληρωμής των παραβόλων:
-Δήμαρχος 200/200
-Δημοτικός Σύμβουλος 50/80
-Σύμβουλος Κοινότητας 10/50
-Πρόεδρος Κοινότητας 10/10
-Περιφερειάρχης 200/ 500
-Περιφερειακός Σύμβουλος 50/ 100
Το παράβολο σύμφωνα με την πρόταση παραμένει σταθερό μόνο για τον υποψήφιο Δήμαρχο και για τον υποψήφιο Πρόεδρο Κοινότητας, ενώ για τους Συμβούλους Κοινότητας πενταπλασιάζεται.
Για τους Δημοτικούς Συμβούλους αυξάνεται από 50 στα 80 ευρώ. Για τους Περιφερειακούς Συμβούλους από 50 στα 1000 ευρώ, ενώ στις Περιφέρειες, το παράβολο για υποψήφιο Περιφερειάρχη είναι 500 ευρώ από 200.
Σχετικά με το θέμα αυτό ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την 19η Μαίου, άσκησε κριτική στην αύξηση των παραβόλων, αναφέροντας πως «Έκανα έναν υπολογισμό ότι στο Δήμο μου για παράδειγμα, τα παράβολα που θα πρέπει να πληρωθούν είναι 26.000 ευρώ. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι στο μεγαλύτερο βαθμό τα πληρώνουμε εμείς ». «Δεδομένου ότι κανείς δεν πληρώνει παράβολα, τα πληρώνει όλα ο Επικεφαλής», συμπλήρωσε ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζογλου.