Νέο εργοστάσιο ζωοτροφών από την Πίνδο

Στη δημιουργία νέου εργοστασίου ζωοτροφών, μέσω του οποίου θα αυξήσει την ετήσια παραγωγή του κατά 50%, προχωρά ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων Πίνδος.
Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης, η οποία θα αγγίξει τα 8 εκατ. ευρώ, η εταιρεία έχει αιτηθεί την υπαγωγή της στον Αναπτυξιακό Νόμο καταθέτοντας σχετικό επενδυτικό σχέδιο το οποίο βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης, αναφέρουν πηγές με γνώση.

Το υπάρχον εργοστάσιο ζωοτροφών της εταιρείας έχει παραγωγική δυναμικότητα 40 τόνους την ημέρα και το νέο θα έχει 20 τόνους την ημέρα, από 10 τόνους που ήταν το αρχικό επενδυτικό πλάνο.
Εκτός από τις ζωοτροφές, το βασικό αντικείμενο δραστηριότητας του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων είναι η παραγωγή πουλερικών, μια αγορά η οποία λόγω της πανδημίας έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις. Όπως αναφέρει το capital.gr σήμερα η πτώση της κατανάλωσης έχει περιορισθεί στο 10%, από -15-20% που ήταν τον Ιούνιο και πάνω από 30% που είχε φθάσει την περίοδο της καραντίνας.

Η μείωση της ψαλίδας, έρχεται σε συνέχεια της επανέναρξης λειτουργίας της αγοράς και δη του κλάδου της εστίασης που απορροφά το 10% της παραγωγής, και των παρασκευαστηρίων που προμηθεύονται το 20% της εγχώριας παραγωγής, αλλά και λόγω της απόφασης των εταιρειών του κλάδου να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 10%.
Είχε προηγηθεί αύξηση κατά 10% της παραγωγής στις αρχές της χρονιάς η οποία, λόγω της κρίσης, οδήγησε αρκετές απούλητες ποσότητες στην κατάψυξη. Η υπεραποθεματοποίηση τελικού προϊόντος και η κατάψυξη αυτού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του κλάδου διότι αδυνατούν να βρουν “νέες” αγορές για να τα διαθέσουν.

Αποτέλεσμα να καταγράφεται πίεση στις τιμές παραγωγού και τα σούπερ μάρκετ να ζητούν έξτρα παροχές και εκπτώσεις. Το 50% της ετήσιας παραγωγής των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων διοχετεύεται στην κατανάλωση μέσω των σούπερ μάρκετ και το 20% μέσω των κρεοπωλείων.

Πέρυσι ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων, εμφάνισε πωλήσεις 270,11 εκατ. Ευρώ από 250 εκατ. Ευρώ το 2018, EBITDA 9,53 εκατ. Ευρώ, έναντι 9,137 εκατ. Ευρώ, ενώ κατά 100 άτομα αυξήθηκε το απασχολούμενο προσωπικό της επιχείρησης η οποία στο τέλος του 2019 απασχολούσε 1.230 εργαζόμενους.