Νέο τοπίο στη σταυροδοσία Δημοτικών Συμβούλων και στα ψηφοδέλτια

Καταργείται ο σταυρός στους Τοπικούς Δημοτικούς Συμβούλους

Με τα άρθρα 20 και 22 του υπό ψήφιση εκλογικού Νομοσχεδίου , αλλάζει σημαντικά ο τρόπος σταυροδοσίας των υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων στους Δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες.
Η 1η αλλαγή αφορά την απάλειψη της ισχύουσας ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία ορισμένος αριθμών σταυρών που θέτει ο δημότης, πρέπει να αφορά υποψήφιους Συμβούλους της οικείας εκλογικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος.

Η 2η αλλαγή επέρχεται στα ψηφοδέλτια και ειδικότερα τον τρόπο αναγραφής σε αυτά των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων. Δεν θα προτάσσονται πλέον οι Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της οικείας εκλογικής περιφέρειας. Θα αναγράφονται αλφαβητικά όλοι οι Υποψήφιοι μαζί, «ανεξαρτήτως εκλογικής περιφέρειας».
Οι ρυθμίσεις, όπως γίνεται αντιληπτό, αποτελούν πηγή προβληματισμού για το εάν προκαλέσουν στρέβλωση της εκπροσώπησης των δημοτών και πρακτικά, με πολύ απλά λόγια, “ακύρωση” του σκοπού ύπαρξης των εκλογικών περιφερειών εντός του Δήμου. Στην πράξη, δηλαδή, ενδεχομένως εντείνεται ο κίνδυνος ουσιαστικής (όχι τυπικής) υπο-εκπροσώπησης περιοχών του Δήμου.

Η ρύθμιση προφανώς ευνοεί πρόσωπα που φέρουν ευρεία δημοφιλία / “διασημότητα”, κάποιες φορές όχι για λόγους γνήσια αυτοδιοικητικούς…
Τα σχετικά αποσπάσματα έχουν ως εξής:
παρ.2 αρ.22 Νομοσχεδίου
« Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ 1, 2 ή 3 υποψηφίων. Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 21, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ 4 υποψηφίων κατά ανώτατο όριο.»
αρ.20 Νομοσχεδίου

« Στο ψηφοδέλτιο, μετά από το όνομα και το έμβλημα του συνδυασμού, εφόσον αυτό υπάρχει, αναγράφονται, κατά σειρά, όπως αναφέρονται στην απόφαση ανακήρυξης: (…)
το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο ή το μητρώνυμο των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, σύμφωνα με την απόφαση ανακήρυξης του αρ.17, με αλφαβητική σειρά, ανεξαρτήτως εκλογικής περιφέρειας. Στη συνέχεια παρατίθεται, εντός παρένθεσης, η εκλογική περιφέρεια στην οποία είναι υποψήφιοι.»