Να αποτραπεί η διαφαινόμενη οικονομική καταστροφή οινοποιείων και αμπελουργών
Σε ύψος ρεκόρ τα αποθέματα, επειγόντως μέτρα ζητεί ο κλάδος
Εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης ώστε να αποτραπεί η διαφαινόμενη οικονομική καταστροφή οινοποιείων και αμπελουργών λόγω του ασφυκτικού περιβάλλοντος που έχει δημιουργήσει η αντιμετώπιση της πανδημίας, ζητεί ο αμπελοοινικός κλάδος. Ήδη , οι πρόεδροι των κορυφαίων οργανώσεων του κλάδου κ.κ Ιωάννης Βογιατζής (ΕΔΟΑΟ), Χρίστος Μάρκου (ΚΕΟΣΟΕ) και Γιώργος Σκούρας (ΣΕΟ), σε επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που κοινοποιείται και στους Έλληνες ευρωβουλευτές, περιγράφουν αναλυτικά την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στην οινική αγορά (με ενδεικτικό τα τεράστια αποθέματα που ανέρχονται πλέον σε 4.777.000 hl), και προτείνουν 6 έκτακτα μέτρα, που όπως τονίζουν εμφατικά θα πρέπει να ληφθούν το γρηγορότερο δυνατόν.
Μεταξύ άλλων, προτείνεται η ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας στο μέτρο 21του ΠΑΑ, η διενέργεια μιας πρώτης φάσης της απόσταξη κρίσης πριν από το καλοκαίρι, η επίσπευση των αναγγελιών για τον πράσινο τρύγο και η ενίσχυση της αποθεματοποίησης οίνων .
Το κείμενο της επιστολής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανό, αναφέρει: «Με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των τομέων εστίασης και του τουρισμού από τον Νοέμβριο του 2020 και μετά, μέχρι και σήμερα, σε συνδυασμό με την σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών των οινοποιείων, είναι σφόδρα πιθανό να οδηγηθούμε προ του επόμενου τρυγητού σε πλήρη αδυναμία παραλαβής της σταφυλικής παραγωγής.
Οι συνθήκες αυτές θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια τους αμπελουργούς και τα οινοποιεία σε οικονομική καταστροφή.
Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν συγκεκριμένες ενέργειες και να ληφθούν άμεσα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης του αμπελοοινικού τομέα, που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο τομέα της αγροτικής μας οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα :
1. Ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας, στο μέτρο 21 του ΠΑΑ λόγω της πτώσης τιμών των σταφυλιών το 2020, που είχε σαν αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του αμπελουργικού εισοδήματος
2. Απόσταξη κρίσης : τα αποθέματα είναι ήδη πολύ ψηλά και δεν διαφαίνεται αποσυμφόρηση από την αγορά. Σε πρώτη εκτίμηση, η ενέργεια θα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο το ύψος της περσινής με βελτιώσεις που θα απαιτηθούν στη διαδικασία..
3. Πράσινος τρύγος : πρόκειται για απαραίτητο μέτρο απ’ ευθείας ενίσχυσης των αμπελουργών, που πρέπει να βελτιωθεί και να αναγγελθεί νωρίς, ώστε οι δικαιούχοι να το γνωρίζουν έγκαιρα και έτσι να μην προβούν σε όλα τα έξοδα της καλλιέργειας οπότε η επιδότηση δεν θα καλύπτει ούτε αυτά.
4. Αποθεματοποίηση : πολύ σημαντικό μέτρο που δεν εφαρμόστηκε πέρυσι εδώ σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Οι οινοποιίες έχουν ενδιαφέρον να διατηρήσουν αποθέματα για να πωληθούν όταν ανοίξει η αγορά και να μην τα οδηγήσουν στην απόσταξη, αν υπάρχει η ανάλογη οικονομική στήριξη.
5. Ευελιξία : εξάντληση των δυνατοτήτων προσαρμογής των προγραμμάτων στήριξης στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και ιδιαίτερα αυτές των αγορών όταν ανοίξουν.
6. Διευκόλυνση των οινοποιείων με δάνεια μειωμένης εγγυοδοσίας, και άλλα εργαλεία που αυτό το διάστημα προβλέπονται πρέπει να περιληφθούν.
Ο αμπελοοινικός κλάδος έχει σημαίνουσα θέση στο Ελληνικό προϊόν, στις εξαγωγές και στην εικόνα αξίας της χώρας, πρόσφατα δε ο Πρωθυπουργός τον συνέδεσε και όχι αδίκως με την νέα εικόνα που θέλουμε να δημιουργήσουμε».