«Να εφαρμοστούν οι ισχύοντες νόμοι για τις γυναικοκτονίες»
Νέα τροπολογία καταθέτει η Όλγα Γεροβασίλη
Οι προκλήσεις του κράτους Δικαίου και της ασφάλειας των πολιτών τέθηκαν επί τάπητος σε θεματική συζήτηση του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η Δ΄Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός, κυρία Όλγα Γεροβασίλη, επισήμανε, ότι «πρέπει να εφαρμοστούν οι ισχύοντες νόμοι για τις γυναικοκτονίες», τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας υποδομών σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας αλλά και την ανάγκη εκπαίδευσης των αστυνομικών, και νέων πρωτοκόλλων αντιμετώπισης περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
Αποκάλυψε μάλιστα πως σύντομα θα καταθέσει στη Βουλή, ως τροπολογία, σχετική ρύθμιση για προστασία των γυναικών, που καταγγέλλουν κακοποίηση για να μην καταλήγει το θύμα στο αυτοφωρο μετά από μήνυση του θύτη, όπως είπε.
Εκτίμησε πως έχουν «ιδεολογικό πρόσημο» όλες οι δράσεις των κυβερνήσεων και πρότεινε «να επενδύσουμε στην ποιότητα του», αναφέροντας ενδεικτικά, ότι «οι ανθρωπιστικές επιστήμες δεν διδάσκονται σήμερα στα σχολεία για να «χτίσεις» τον πολίτη, καθώς η ΝΔ κατήργησε την κοινωνιολογία».
Πιο συγκεκριμένα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών βρέθηκε την Παρασκευή 12 Απριλίου η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη. Η κυρία Γεροβασίλη συμμετείχε σε συζήτηση για τις ασφαλείς κοινότητες με συνομιλητές τον βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Κώστα Σκανδαλίδη και συντονιστή τον δημοσιογράφο Ανδρέα Ζαμπούκα.
Αναφερθείσα στη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε ότι “Πρέπει να εφαρμοστούν οι ισχύοντες νόμοι από το 2006, να εφαρμοστεί το Π.Δ. που ολοκλήρωσα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Πιστή εφαρμογή του Π.Δ. Με υποδομές σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας, όχι μόνο στα πιλοτικά οργανωμένα τμήματα. Με εκπαίδευση της Ελληνικής Αστυνομίας. Με επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων αντιμετώπισης”.
Η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι απαιτούνται και μερικές λεπτές νομικές παρεμβάσεις: “Όταν μία γυναίκα φτάνει σήμερα σε Αστυνομικό Τμήμα, η δίωξη γίνεται αυτεπάγγελτα, δεν χρειάζεται μήνυση. Όμως τι γίνεται συνήθως; Πηγαίνει ο θύτης και μηνύει ο ίδιος και καταλήγει στο αυτόφωρο το θύμα. Πρέπει να γίνει μια νομική παρέμβαση για να σταματήσει αυτό να γίνεται. Είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Θα το ετοιμάσω και ως τροπολογία και θα το καταθέσω. Είναι λεπτό, αλλά κρίσιμο”.
Μιλώντας για την ευρύτερη έννοια της ασφάλειας, η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε ότι “υπάρχει μια στρέβλωση σε σχέση με την έννοια της ασφάλειας”. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι “ασφάλεια δεν είναι μόνο ό, τι αφορά τη δράση της αστυνομίας και την καταστολή. Βεβαίως ο καθένας πρέπει να αισθάνεται ασφαλής στο σπίτι του, ασφαλής να κυκλοφορήσει. Να είναι ασφαλής οικονομικά, ευρύτερα, κοινωνικά. Να μη φοβάται ότι με μία βροχή θα πλημμυρίσει το σπίτι του ή θα χάσει την περιουσία του. Να μη φοβάται που φτάνει η αντιπυρική περίοδος – τρέμει η μισή ελληνική κοινωνία σε καιρούς περιβαλλοντικής κρίσης”.