Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

Ανακοίνωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973 υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης του φοιτητικού κινήματος εναντίον της Χούντας των συνταγματαρχών. Την Τετάρτη 14 Νοέμβρη του 1973, ξέσπασαν στην Αθήνα αναταραχές, αρχής γενομένης με την κατάληψη του κτιρίου του Πολυτεχνείου από φοιτητές, στο πλευρό των οποίων γρήγορα τάχθηκαν μαθητές και εργάτες. Στη συνέχεια, η κατάληψη μετατράπηκε σε λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στο καθεστώς της 21ης Απριλίου το οποίο για να καταστείλει τη μαζική εξέγερση διέταξε την επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων τα ξημερώματα του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου που άφησε πίσω της πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

Ειδικοί «επιστήμονες» έχουν επιστρατευθεί στον αγώνα για την «αναθεώρηση» σημαντικών γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας τόσο του εμφυλίου όσο και της Χούντας του 67’σε μία προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία με τρόπο που να παραχαράσσει τα πραγματικά γεγονότα και να εξιλεώνει το αυταρχικό κράτος που έφτιαξε η εμφυλιακή και μετεμφυλιακή Δεξιά που ασκούσε ωμή βία εναντίον των αριστερών πολιτών. Αποκορύφωμα αυτής της υπερσυντηρητικής περιόδου υπήρξε η επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος που βύθισε την Ελλάδα στο απόλυτο σκότος για επτά ολόκληρα χρόνια. Κρίνεται επομένως, απαραίτητη η αποτύπωση των γεγονότων εκείνης της εποχής με αντικειμενικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο καθώς και η διατήρηση και ενίσχυση της ιστορικής μνήμης. Γιατί μόνο μέσω της βαθιάς και αντικειμενικής γνώσης της ιστορίας μπορούμε να διαμορφώνουμε το παρόν μας και να ατενίζουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Στις μέρες μας, παρατηρούμε την προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να ξεθεμελιώσει όσα κερδήθηκαν με τους πολυετείς αγώνες του φοιτητικού κινήματος όπως για παράδειγμα την παροχή Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας για όλους χωρίς διακρίσεις. Οι διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος εκείνης της εποχής, με κεντρικό σύνθημα το « Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», θυμίζουν και τροφοδοτούν τις σύγχρονες διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος που μεταξύ άλλων είναι η αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η μη επαναφορά των αυταρχικών νόμων της βάσης εισαγωγής του 10 και τα ν+2 έτη σπουδών οι οποίοι το μόνο που εξυπηρετούν είναι τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας για ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης .

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει να απαξιώσει πλήρως την Δημόσια Παιδεία και να καταστείλει οποιαδήποτε δύναμη της αντιστέκεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ωμή αστυνομική βία που ασκήθηκε σε φοιτητές της ΑΣΟΕΕ την περασμένη Δευτέρα. Κάθε μέρα που περνάει φανερώνεται όλο και πιο διακριτά η ρεβανσιστική διάθεση με την οποία επέστρεψε η Δεξιά στην εξουσία και η προσπάθειά της να αλώσει το κράτος σαρώνοντας όποιον και όποια της αντισταθεί χρησιμοποιώντας ακραίες μεθόδους καταστολής που μας γυρνάνε σε παλαιότερες, πολύ σκοτεινές εποχές για τη χώρα μας.

Καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες και κυρίως τους νέους να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που φέτος αποκτά ιδιαίτερο νόημα λόγω της προσπάθειας επιβολής ενός «Δόγματος Σοκ» από την κυβέρνηση. Οφείλουμε να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στο αυταρχικό κράτος της Δεξιάς που φιλοδοξεί να χτίσει η Νέα Δημοκρατία, το οποίο θα μας γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω και θα αφήσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην Ελλάδα.