Νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Ασθενής με κορωνοϊό που εργάζονταν στην Αλβανία
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων νοσηλεύεται από το μεσημέρι της Τρίτης 19/5/2020 γνωστό επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα Κορωνοϊού. Πρόκειται για άντρα 66 ετών, ο οποίος είναι Ελληνικής υπηκοότητας που ζει και εργάζεται στην Αλβανία. Εκεί είχε διαπιστωθεί ως θετικός στον COVID-19. και δεδομένου ότι παρουσίασε ήπια συμπτωματολογία διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στην Ειδική Μονάδα Λοιμωδών του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς είναι σταθερή .
Σημειώνεται ότι όλα τα δείγματα που έχουν εξετασθεί από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τις 12 Μαΐου έως και σήμερα, εξακόσια δέκα έξι (616) στο σύνολό τους, από όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου είναι αρνητικά. Επισημαίνεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των δειγμάτων που λαμβάνονται την παρούσα περίοδο δεν αφορά ύποπτα κρούσματα αλλά για την αναγκαιότητα του προεγχειρητικού ελέγχου για τα τακτικά χειρουργεία που πραγματοποιούνται πλέον στα νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και ειδικές εξετάσεις ασθενών για τις οποίες απαιτείται να προηγηθεί εργαστηριακός έλεγχος.

Εθελοντικές Αιμοδοσίες
Συνεχίζονται οι Εθελοντικές Αιμοδοσίες στην πόλη των Ιωαννίνων για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα. Στο πλαίσιο αυτό το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» διενεργεί μια ακόμη την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, από ώρες 9.00 π.μ. έως 3 μ.μ.. στο χώρο των iso box, μπροστά από το Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων.
Η Περιφέρεια Ηπείρου γνωρίζοντας ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι μέγιστη πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, καλεί για άλλη μια φορά τους εθελοντές αιμοδότες να προσέλθουν και στις δύο αυτές αιμοληψίες.

Τρεις απουσίες του ΚΙΝΑΛ στην ψηφοφορία για Παπαγγελόπουλο
Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός πως από το ΚΙΝΑΛ απουσίαζαν η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης από την ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis.
Επισήμως οι απουσίες τους εμφανίζονται δικαιολογημένες λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων εκτός Αθήνας και στις επιστολές που απέστειλαν στον πρόεδρο της βουλής τόνιζαν πως «αν ήμουν παρών θα ψήφιζα σύμφωνα με την θέση του κόμματός μου». Ωστόσο στους διαδρόμους της βουλής σχολιάζεται με υπονοούμενα το γεγονός ότι η επιστολή αυτή δηλώνει πρόθεση ψήφου σε μια …μυστική ψηφοφορία.
Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου είχε ταχθεί με δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά από προχτές. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Γεννηματά δεν παρέστη στη βουλή ούτε για να μιλήσει καθώς απουσιάζει στο εξωτερικό, σύμφωνα με πληροφορίες.
Επιπλέον δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση που να αποδίδει το ταξίδι της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στο εξωτερικό σε κάποια επίσημη πολιτική υποχρέωση της κας Γεννηματά.
Από την άλλη πλευρά στο εξωτερικό απουσιάζει και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Καστανίδης, σύμφωνα με πληροφορίες επικαλέστηκε λόγους υγείας για την απουσία του.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Αυτοψία για τα τραπεζοκαθίσματα

Την προεργασία για την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης με τους νέους όρους ξεκίνησε ο Δήμος Ιωαννιτών.
Εν αναμονή της ψήφισης της τροπολογίας για την παραχώρηση επιπλέον κοινόχρηστου χώρου χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση έγινε η πρώτη αυτοψία σε πεζοδρόμους και πλατείες της πόλης ώστε να υπάρξει ακριβής αποτύπωση της κατάστασης.
Η αυτοψία έγινε από υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου παρουσία του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ και του Αντιδημάρχου Οικονομικών Φώτη Βάββα.
Βούληση του Δήμου είναι να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που υπάρχουν ώστε να στηριχθεί ο κλάδος της εστίασης.
Με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας οι αρμόδιες υπηρεσίες θα είναι έτοιμες για να προχωρήσουν στην εφαρμογή και στην παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Ανακοίνωση Γενικής Γραμματείας Αντεγκλητικής Πολιτικής για απεργό πείνας
Σε ανακοίνωση Γενικής Γραμματείας Αντεγκλητικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη, αναφέρονται τα εξής:
Σε σημερινό της δημοσίευμα, με τίτλο: «Μετά τον Β. Δημάκη: Σε απεργία και ο Αμπού Αρά Χαρούν για το δικαίωμα στο αυτονόητο», η ιστοσελίδα LEFT.gr υιοθετεί σχετική ανάρτηση στο Facebook του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνου Λάμπρου, ο οποίος επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας τη «μισή» αλήθεια.
Η πραγματικότητα είναι ότι:
-ο κρατούμενος στις φυλακές Γρεβενών Αμπού Αρά Χαρούν διέκοψε χθες το απόγευμα την απεργία πείνας, που είχε ξεκινήσει λίγες ώρες πριν και συγκεκριμένα χθες το πρωί,
-ο λόγος που προέβαλε για την απεργία ήταν ότι για την παρακολούθηση του νέου προγράμματος σπουδών στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο οποίο φοιτά, απαιτούνταν πλέον περισσότερες ώρες πρόσβασης στο διαδίκτυο, λόγω του κορωνοϊού,
-ο κρατούμενος δεν είχε ενημερώσει τη Διεύθυνση της φυλακής για τη νέα αυτή ρύθμιση, ενώ
-χθες, μετά την έναρξη της απεργίας και αφού η Διεύθυνση της φυλακής τον κάλεσε σε ακρόαση και ενημερώθηκε από αυτόν για την παραπάνω απαίτηση, το όλο θέμα ρυθμίστηκε άμεσα, με αποτέλεσμα να σταματήσει την απεργία πείνας.
Είναι προφανές ότι ο κ. Λάμπρου επιχειρεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά ένα ζήτημα, για το οποίο όπως φαίνεται δεν φρόντισε ή δεν ήθελε να ενημερωθεί σωστά.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Ολοκληρώνεται η παρέμβαση στο λιμανάκι
Καιρού επιτρέποντος ολοκληρώνεται αύριο η παρέμβαση που έγινε από το εργοτάξιο του Δήμου Ιωαννιτών για τον καθαρισμό στο λιμανάκι που βρίσκεται στο Πάρκο Κατσάρη.
Το ειδικό –πλωτό- μηχάνημα του Δήμου που πρόσφατα επισκευάστηκε καθώς και υπάλληλοι του εργοταξίου χρειάστηκε να κάνουν πολλαπλές παρεμβάσεις στην περιοχή καθώς οι άνεμοι των προηγούμενων ημερών έφερναν νέες ποσότητες καλαμιών.
Το μηχάνημα εισήλθε εντός του μικρού λιμένα, συγκέντρωσε τα καλάμια τα οποία απομακρύνθηκαν με φορτηγά του δήμου.
Στη συνέχεια «έσπασε» και απομάκρυνε ένα ολόκληρο «νησάκι» καλαμιώνων που είχε αποκοπεί από την περιοχή της Δραμπάτοβας και είχε καταλήξει στην Ακτή Μιαούλη.
Με την ολοκλήρωση της παρέμβασης αυτής, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς, τα συνεργεία του Δήμου θα ξεκινήσουν να απομακρύνουν κλαδιά και χόρτα που φυτρώνουν στην όχθη της λίμνης ή στους τοίχους και καλύπτουν μέρος του παραλίμνιου πεζόδρομου.

Τ. Θεοδωρικάκος: Εντός των επόμενων ημερών η ΚΥΑ για τις 36.500 θέσεις κοινωφελούς εργασίας
Μέσα στις επόμενες ημέρες συνυπογράφεται η ΚΥΑ για την προκήρυξη 36.500 θέσεων οκτάμηνης απασχόλησης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Η διαδικασία των προσλήψεων των ανέργων στην Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και κοινωνικούς φορείς σε κοινωφελή προγράμματα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου, πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που αφορά περίπου 3.000 μόνιμες θέσεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ο υπουργός είπε ότι οι αιτήσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά και έως το τέλος του χρόνου οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στις θέσεις τους.
Σχετικά με την επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών, εξήγησε ότι αναμένονται οδηγίες από την ειδική επιτροπή, λέγοντας ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Σωτήρη Τσιόδρα γι’ αυτό το θέμα.
«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι από Σεπτέμβριο τα πράγματα θα λειτουργήσουν κανονικά», είπε, διευκρινίζοντας ότι επειδή η κυβέρνηση θέλει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο για τη νέα σχολική σεζόν, σήμερα θα εξετασθεί το θέμα σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών. «Θέλουμε να έχουμε ετοιμότητα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο και για τον λόγο αυτό προετοιμαζόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Πρόβλεψη – σοκ για ύφεση από 10% έως 13%
Στην εκτίμηση ότι η ύφεση θα κυμανθεί από το 10% έως το 13% και πως μετά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση σταδιακά η ύφεση μπορεί να μειωθεί από 5 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σχολιάζοντας γιατί οι ευρωπαϊκές προβλέψεις είναι χειρότερες απάντησε, μιλώντας στον realfm 97,8% ότι «σας προϊδεάζω ότι αυτό θα το αναδείξω και το απόγευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση αντέδρασε πολύ γρήγορα και πήρε μέτρα που στρώνουν τον δρόμο για ταχύτερη ανάκαμψη και αναμένεται να αποσοβήσουν ευρείας κλίμακας απολύσεις και πτωχεύσεις. Άρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατ’αρχήν συμφωνεί με τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας. Δεύτερον, ισχυρίζεται πράγματι ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη στην Ελλάδα φέτος εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουμε μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό. Αλλά ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι του χρόνου η ανάκαμψη για την Ελλάδα θα είναι υψηλότερη όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Ένταση στην Τήνο: Κάτοικοι διαμαρτύρονται για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών
Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Τήνο μετά τη διαμαρτυρία των κατοίκων για τη συνέχιση των εργασιών τοποθέτησης ανεμογεννητριών στη θέση Πράσα.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση, καθώς η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας ηλικιωμένος. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διέλευση των μηχανημάτων, με εντολή του εισαγγελέα Σύρου είχε αποκλειστεί ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τη χώρα με τα μεγαλύτερα χωριά, με αποτέλεσμα να «κοπεί» το νησί στα δύο. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Αλαβάνος.
Οι κάτοικοι σημειώνουν ότι οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν κοντά σε δύο χωριά, Καρδιανή και Υστέρνια, θα αλλοιώσουν το φυσικό τοπίο, ενώ ακόμα δεν έχουν υπολογιστεί άλλες επιπτώσεις όπως ο θόρυβος, τόσο στην άγρια ζωή όσο και στους κατοίκους. Επίσης, καταγγέλλουν την εταιρεία ότι έχει καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες της.

Ερώτηση Βελόπουλου
«Ένταξη τριτέκνων και πολύτεκνων οικογενειών σε Προγράμματα Κοινωνικού
Τουρισμού»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Τουρισμού και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν ο επικεφαλής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κυριάκος Βελόπουλος, Βουλευτής Λάρισας και Απόστολος Αβδελάς, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, μετά από επιστολή της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων
Ελλάδος («ΑΣΠΕ»), η οποία απεστάλη στο Υπουργείο Τουρισμού, όπου απευθύνει έκκληση προς την Πολιτεία, προκειμένου αυτή να λάβει αποφάσεις, οι οποίες θα σχετίζονται με τις εξής προτάσεις: α) διεύρυνση προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού, με την ένταξη σε αυτόν και των πολύτεκνων οικογενειών, β) ένταξη των πολύτεκνων οικογενειών στον εν λόγω, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, παρά μόνο με την απόδειξη της πολυτεκνικής ιδιότητας και γ) άρση του περιορισμού για τις πολύτεκνες οικογένειες, της ανά διετία χρήσης των κουπονιών Κοινωνικού Τουρισμού, όχι μόνο για φέτος, αλλά εφεξής.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, αναφέρουν οι βουλευτές, Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε να αναλάβετε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να ικανοποιήσετε τα δίκαια αιτήματα των πολύτεκνων οικογενειών, ως άνω, καθώς και των αντίστοιχων τρίτεκνων -τα οποία είναι και συναφή με των πολυτέκνων, εξασφαλίζοντας, εκ της ικανοποίησης των σχετικών αιτημάτων για Κοινωνικό Τουρισμό, μια προοπτική σοβαρής εναλλακτικής ενίσχυσης της εγχώριας τουριστικής κίνησης, κατά την τρέχουσα δυσοίωνη τουριστική περίοδο, δεδομένης της αναζωπύρωσης οικονομιών κλίμακας που θα προκύψουν, στις μετακινήσεις, στην εστίαση, στα καταλύματα και στον κύκλο εργασιών της τοπικής λιανικής αγοράς των διαφόρων προορισμών της χώρας μας, που θα υποδεχθούν τις ως άνω πολυμελείς οικογένειες;