Νοσοκομείο Άρτας: Χτυπήθηκε από τον «ιό» της εγκατάλειψης

Γράφει ο Χρήστος Μέγας*

Αν η Άρτα εξακολουθεί να είναι τόπος προορισμού για τις γύρω περιοχές, την Πρέβεζα, την Αμφιλοχία κ.α., πρωτίστως είναι για το Νοσοκομείο της.
Όμως και εδώ φαίνεται να χτυπάει ο «ιός» της εγκατάλειψης. Μετά τα ορεινά που ερημώνουν, τον κάμπο που δεν θρέφει τους ανθρώπους του, την πόλη που έγινε μητριά και διώχνει τα παιδιά της, σειρά έχει το Νοσοκομείο.
Μόλις δύο ακτινολόγοι και άλλοι τόσοι νεφρολόγοι εργάζονται στις αντίστοιχες Μονάδες.
Πώς να βγουν οι εφημερίες; Ήδη οφείλονται πάνω από 500 ημέρες ρεπό!
Η Χειρουργική συνεχίζει χάρις στην στωικότητα και τον ηρωισμό των άξιων γιατρών μας. Στους οποίους… απαγορεύεται να συνταξιοδοτηθούν. Έχουν επιστρατευτεί για να σώζουν ζωές λόγω μη προκήρυξης νέων θέσεων!
Ποιο άραγε είναι το μέλλον του Νοσοκομείου της Άρτας;
Από μια αναλυτική συζήτηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και γιατρών, αλλά και του Διοικητή Γιώργου Σιντελέ, διαπιστώνει καλοπροαίρετα κανείς:

-Οι προϋπολογισμοί όλων των νοσοκομείων είναι μειωμένοι φέτος κατά 20-30%. Να από πού θα βγάλει τα… πλεονάσματα ο κ.Μητσοτάκης. Λόγος δεν γίνεται για πρόσθετη ενίσχυση σε υποδομές, μηχανήματα και προσωπικό από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης όπως έκαναν όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και επίμονα ζητάει το ΠΑΣΟΚ.
-Πώς να λειτουργήσει το Νοσοκομείο της Άρτας με 28 κενές οργανικές θέσεις γιατρών στην Καρδιολογική, την Παθολογική κ.α., όταν μέσα στην πανδημία δεν προσελήφθη κανείς μόνιμος γιατρός, ενώ κατά πάγια διαδικασία πρώτα κενώνεται μια θέση και μετά ξεκινά ο αργόσυρτος γραφειοκρατικός μηχανισμός προκήρυξης για την κάλυψή της. Αρκεί η προάσπιση της Υγείας να μην απειλεί τα δημοσιονομικά πλεονάσματα σύμφωνα με τη ΝΔημοκρατική προτεραιότητα…
-Και ο Μάιος θα κυλήσει χωρίς να είναι διασφαλισμένες οι εφημερίες με ακτινολόγο. Με πόσα «εντέλλεσθε» να γίνουν οι ελάχιστες εξετάσεις όταν αντί για 5 γιατρούς, υπηρετούν μόλις 2! «Υπομονή μέχρι τις 15 Μαΐου» συνιστά ο Διοικητής.
Αλλά πόσο υπομονή να κάνουν οι υπηρετούσες ακτινολόγοι που εργάζονται 30ωρες βάρδιες, ενώ έχει μετακινηθεί και ένα ακτινολόγος από το Κέντρο Υγείας (παλαιό Νοσοκομείο). Προφανώς σε βάρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας…

-Με 2 γιατρούς οι οποίοι αποχωρούν οριστικά τον Σεπτέμβριο και έναν ακόμη που συνταξιοδοτείται τον προσεχή Δεκέμβριο, πώς θα συνεχίσει η, καθ όλα επιτυχημένη, Χειρουργική κλινική;
-Το νοσηλευτικό προσωπικό που βρέθηκε μαζί με τους γιατρούς στην πρώτη γραμμή και έδωσε μάχες στην πανδημία, δεν έχει ενταχθεί στα Βαρέα, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα. Όσοι υπηρετούν με κινδύνους την Υγείας, χόρτασαν… χειροκρότημα από την κυβέρνηση. -Από το πενιχρά επιδόματα (Ανθυγιεινό) εξαιρέθηκαν ορισμένοι κλάδοι, παρά το γεγονός ότι καθημερινά εισέρχονται στις ΜΕΘ, σε θαλάμους με βαριά περιστατικά και εργάζονται σε ένα άκρως επιβαρυντικό περιβάλλον. Μάλιστα δεν δόθηκε επίδομα σε ειδικότητες από τις οποίες είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα εργαζόμενοι που είχαν αρνηθεί να εμβολιαστούν. Τότε ήταν επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, όμως σήμερα δεν κινδυνεύουν και τόσο…
Το ΕΣΥ πρώτη προτεραιότητα.
Στη διάρκεια μιας εκτενούς συζήτησης με τους εκπροσώπους των ιατρών, του νοσηλευτικού και διοικητού-τεχνικού προσωπικού, οι οποίοι και μας περιέγραψαν τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και αμοιβής στο ΕΣΥ, καθώς και τα αιτήματα των Υγειονομικών, ως υποψήφιος βουλευτής Άρτας τους διαβεβαίωσα ότι για το ΠΑΣΟΚ, που δημιούργησε το ΕΣΥ, είναι πρώτη προτεραιότητα η Υγεία.

Ζητάμε:
1.Άμεση στελέχωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, καθώς και αύξηση των αποδοχών των ιατρών του με εναρμόνιση προς εκείνες των γιατρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2.Θέσπιση κοινωνικών, οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων για τις προβληματικές περιοχές.
3.Η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ) των υγειονομικών του ΕΣΥ αντικαταστάθηκε με επιλεκτικές αυξήσεις επιδομάτων.
4.Οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό δεν αντιμετωπίζονται με επικουρικούς σε κατάσταση ομηρίας αλλά με γενναία μέτρα αναβάθμισης και με ειδικές ρυθμίσεις για το επάγγελμα του νοσηλευτή.

*Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, υπ.Βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής