Νυχτερινός δρόμος» Κ. Χάνα

 Εκδόσεις Κλειδάριθμος 2023 σελ. 517

Γράφει: Ο Κώστας Α. Τραχανάς

Η έφηβηΑλέξα (Λέξι) Μπέιλ ζει στο Πορτ Τζορτζ του Σιατλ, σε μία τροχοβίλα, στο συνοικισμό των Ινδιάνων, με την θείας της, την Ίβα. Έζησε σε επτά ανάδοχες οικογένειες τα πρώτα δεκατέσσερα χρόνια της ζωής της. Η ζωή της ήταν δύσκολη. Κάθε φορά που η μητέρα της έβγαινε από την αποτοξίνωση ή από τη φυλακή, ερχόταν να την πάρει, μέχρις ότου η μητέρα της πέθανε από υπερβολική δόση.

Η Λέξι, το 2002 , γνωρίζεται τις πρώτες ημέρες του Λυκείου, με τα δίδυμα παιδιά της πλούσιας οικογένειας Φαραντέι, την Μία και τον Ζακ, που ζούνε στο νησί Πάιν, όπου ζούνε όλοι οι πλούσιοι.
Η Μία Φαραντέϊήταν υπερευαίσθητη, ντροπαλή, σιωπηλή, ευγενική κοπέλα, που δεν κάνει φίλους εύκολα, που είχε ανάγκη την προσοχή των άλλων, που ήταν υπερβολικά εύκολο να την πληγώσει κάποιος. Και έπειτα από αυτό που είχε συμβεί με τη Χέιλι, η Μία δεν θα άντεχε άλλη μια προδοσία από φίλη. Την προηγούμενη χρονιά είχε γνωρίσει την Χέιλι και γίνανε φίλες. Για λίγους μήνες ήταν αχώριστες. Η Μία ήταν τόσο ευτυχισμένη. Αλλά η αλήθεια ήταν ότι η Χέιλι ενδιαφερόταν για τον Ζακ και εκείνος έπεσε στην παγίδα της. Δεν ήξερε πόσο πολύ θα στενοχωριόταν η Μία. Τελικά η Χέιλι παράτησε την Μία για χάρη του Ζακ και όταν ο Ζακ δεν την ήθελε πια, η Χέιλι σταμάτησε να πηγαίνει στο σπίτι τους. Η Μία πληγώθηκε τόσο πολύ, που έπαψε να μιλάει για σχεδόν έναν μήνα.

Τώρα η Μία ήταν ευτυχισμένη με τη νέα της φίλη, την Λέξι. Είχε ερωτευτεί για πρώτη φορά, της είχε ραγίσει την καρδιά ένα αγόρι. Η Μία ήταν ένα κορίτσι που αγαπούσε δίχως όρια και χαιρόταν με απλά πράγματα -με ένα παλιό λούτρινο λαγουδάκι, με μια ταινία της Disney, με μια αγκαλιά από τη μητέρα της…
Η μητέρα της Μία, η Τζουντ ήταν μια υπερπροστατευτική μητέρα, που πήγαινε στις συγκεντρώσεις της τάξης, σε όλες τις εκδρομές, έλεγε στα παιδιά της να μην πίνουν στα πάρτι και να μην αργούν μετά τις δώδεκα το βράδυ. ΗΤζουντΦαραντέι δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες των παιδιών της παραμερίζοντας τις δικές της και το αποτέλεσμα είναι ορατό – τα δίδυμα παιδιά της, η Μία και ο Ζακ, είναι δύο έξυπνοι και ευτυχισμένοι έφηβοι.

Η Τζουντ έπρεπε να μάθει περισσότερα για τη Λέξι, για να ξέρει με ποια έκανε παρέα η κόρη της. Η Λέξι δεν ήθελε να μάθει η Τζουντ ότι η μητέρα της ήταν ναρκομανής, απλώς της ανέφερε ότι πέθανε και ότι ζούσε εδώ και τρία χρόνια με την θεία της την Ίβα. Την ενημέρωσε ότι ζούσε αρκετά χρόνια σε ανάδοχες οικογένειες. Αυτό δεν άρεσε στη Τζουντ. Η Τζουντ είπε στη Λέξι ότι αν γίνουν φίλες, η Μία πρέπει να είναι σίγουρη ότι μπορεί να βασιστεί σε εκείνη. Η Λέξι δεν θα έκανε κάτι για να πληγώσει την Μία. Η Τζουντ σκέφτηκε όλους τους κινδύνους που ίσως έκρυβε εκείνη η φιλία για την κόρη της και όλα τα οφέλη και τα ζύγισε, λες και ήταν δική της η απόφαση, αν και ήξερε ότι δεν ήταν. Ένα δεκατετράχρονο κορίτσι διαλέγει μόνο του τους φίλους του. Αλλά η Τζουντ μπορούσε να διευκολύνει τη φιλία της Μία και της Λέξι ή να την κάνει δύσκολη.

Ένα άλλο πρόβλημα που είχε η Τζουντ ήταν να περάσουν και τα δυο παιδιά τους στο φημισμένο πανεπιστήμιο USC, στη Νότια Καλιφόρνια, η Μία στη σχολή δραματικής τέχνης και ο Ζακ στην Ιατρική.
Η φιλία της Μία και της Λέξι, με τον καιρό, είχε μείνει σταθερή σαν τον μαγνητικό Βορρά και είχε χαρίσει στη Μία μια νέα αυτοπεποίθηση. Η Μία ήταν πλέον ευτυχισμένη και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για την Τζουντ. Η Μία ήταν κομμάτι του εαυτού της Λέξι. Η Λέξι ήταν προσεκτική με τους δύο νέους φίλους της.
Η Λέξι με το φθαρμένο αντίτυπο της «Τζέιν Έιρ». Η Λέξι το κορίτσι που ήταν ανοιχτό βιβλίο και είχε υπάρξει η καλύτερη φίλη που είχε ποτέ η Μία. Η Λέξι το φτωχό κορίτσι από το πάρκο με τις τροχοβίλες, που δεν είχε γνωρίσει ποτέ της τη μητρική αγάπη, κι όμως πάντα χαμογελούσε…
Όμως ο Ζακ ερωτεύεται τη Λέξι και οι τρεις τους γίνονται αχώριστοι. Η Λέξι προσπαθεί να αποφύγει αυτό το δεσμό, για να μην προδώσει τη Μία, όπως το έκανε η πρώην φίλη της Χέιλι. Ο Ζακ αγαπούσε πάρα πολύ την Μία και την Λέξι.

Η Τζουντ κάνει ό, τι μπορεί για να προστατεύσει τα παιδιά της, αλλά η τελευταία χρονιά του λυκείου είναι για όλους μια δοκιμασία. Ένα επικίνδυνο, εκρηκτικό διάστημα με αλκοόλ, αυτοκίνητα, πάρτι και παιδιά που θέλουν να ξεδώσουν.
Και μετά, μια ζεστή καλοκαιρινή νύχτα του 2004, και τα τρία τα παιδιά η Μία, ο Ζακ και η Λέξι, σε ένα πάρτι, πίνουν περισσότερο από το κανονικό και όταν αποφασίζουν να φύγουν με το αυτοκίνητο, συμβαίνει ένα αυτοκινητικό δυστύχημα. Επειδή ο Ζακ έχει πιεί πάρα πολύ, οδηγεί το αυτοκίνητο η Λέξι και σε μια απότομη στροφή, στη οδό Νάιτ του νησιού Πάιν, γίνεται το δυστύχημα και σκοτώνεται η Μία και τραυματίζεται ο Ζακ…
Ο πόνος της απώλειας της Μία είναι τρομερός και το πένθος της οικογένειας Φαραντέιείναι μεγάλο. Το πένθος είχε άπειρες συνέπειες. Το πένθος ήταν κοφτερό σαν μαχαίρι. Η Λέξι νιώθει τύψεις και ενοχές που σκότωσε άθελά της την πιο αγαπημένη της φίλη, λίγες μέρες πριν την αποφοίτησή τους από το Λύκειο.
Από τότε που είχε φύγει η Μία, το σπίτι ήταν σιωπηλό σαν τάφος. Η Τζουντ ήταν μητέρα διδύμων με ένα μόνο παιδί.

Η Τζουντ κολυμπούσε σε βαθιά, γκρίζα νερά. Ένα βαθύ σκοτάδι είχε κατακλύσει την ψυχή της. Η Τζουντ θα συντριβεί. Η Τζουντ έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της. Η θλίψη στα μάτια της είναι ανείπωτη. Νιώθει το αίμα της να κυλάει στις φλέβες της, την καρδιά της να χτυπάει βίαια. Ένα δυνατό ουρλιαχτό κατέκλυσε το μυαλό της. Ούρλιαζε μανιασμένα. Έκλαιγε με την παραμικρή αφορμή και ούρλιαζε το όνομα της κόρης της στον ύπνο της. Είχε χάσει όλα όσα ήταν σημαντικά για εκείνη, αλλά τίποτα δεν πονούσε περισσότερο από την απώλεια του παιδιού της. Στηρίζεται από ψυχοθεραπευτές. Πέφτει στην κατάθλιψη.

Η Τζουντ δεν δέχεται τη συγγνώμη της Λέξι για την απώλεια της Μία. Την θεωρεί υπεύθυνη. Είχε φουντώσει από θυμό για το κορίτσι που τα είχε προκαλέσει όλα αυτά, που είχε σκοτώσει την κόρη της. Το κορίτσι που είχε αγαπήσει ο γιός της. Το κορίτσι που είχε αγαπήσει κι εκείνη. Ήταν θυμωμένη και εκδικητική…
Ο εισαγγελέας της υπόθεσης Ντένις Γιούσλαν δέχεται μεγάλες πιέσεις από την οργάνωση MADD (Ένωση Μητέρων κατά της Οδήγησης υπό την Επήρεια Αλκοόλ) που ζητάει την παραδειγματική τιμωρία της Λέξι και πιέζεταιαπό την τοπική κοινωνία, για να απαγγείλει κατηγορίες ανθρωποκτονίας σε τροχαίο υπό την επήρεια αλκοόλ, στην ΑλέξαΜπέιλ. Ο πατέρας της Μία και του Ζακ, ο Μάιλς, θέλει να την συγχωρήσουν και όχι να την τιμωρήσουν, όμως η Τζουντ ζητά δικαιοσύνη.

Η Λέξιθα οδηγηθεί στο δικαστήριο, όπου θα δηλώσει ένοχη, παρά την προτροπή του δικηγόρου της, να δηλώσει αθώα. Ομολόγησε ότι ήπιε, οδήγησε και σκότωσε την καλύτερη φίλη της. Είναι έτοιμη να πληρώσει το τίμημα.
Η Λέξιθα κλειστεί για εξήντα πέντε μήνες στις φυλακές του Πέρντι, στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Γυναικών της Πολιτείας της Ουάσινγκτον. Έτσι οι άλλοι έφηβοι θα παραδειγματιστούν και θα δουν το ρίσκο που παίρνουν όταν πίνουν και οδηγούν.
Αποδόθηκε δικαιοσύνη. Όμως καμία ποινή φυλάκισης δεν μπορεί να επαναφέρει τη Μία στη ζωή ή να παρηγορήσει την οικογένεια Φαραντέϊ.
Μόλις ηΛέξιάκουσε την ποινή, ένιωσε αληθινό και ουσιαστικό φόβο. Το μόνο που σκεφτόταν ήταν η ψυχή της και η εξιλέωση, αλλά τι θα γινόταν με το σώμα της;Πώς θα ήταν η ζωή της αν περνούσε πάνω από πέντε χρόνια στη φυλακή;

Η Λέξι πίστευε στην εξιλέωση και στη δύναμη της δικαιοσύνης. Νόμιζε ότι να πήγαινε φυλακή θα εξιλεωνόταν, και ότι μετά την εξιλέωση θα ακολουθούσε η συγχώρεση. Βλακείες. Ο δικηγόρος της είχε δίκιο. Έπρεπε να είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, να είχε ζητήσει συγγνώμη και να είχε πει ότι ήταν νέα και ανόητη.
Αφού φυλακίστηκε η Λέξι, μια μέρα έρχεται ξαφνικά στο σπίτι της οικογένειας Φαραντέϊ, ο Σκοτ Τζέικομπς, ο δικηγόρος υπεράσπισης της ΛέξιΜπέιλ, και ζητάει από τον Ζακ να πάρει και να υπογράψει κάποια έγγραφα…
Το μάθημα που είχε πάρει η Τζουντ ήταν ότι στη θάλασσα του πένθους υπήρχαν νησιά χάριτος, στιγμές που κατάφερνε να θυμηθεί τι είχε απομείνει και όχι όλα όσα είχαν χαθεί. Επίσης μπορεί ο χρόνος να μη θεράπευε ακριβώς πληγές, αλλά σου πρόσφερε ένα είδος πανοπλίας ή μια νέα οπτική. Έναν τρόπο να θυμάσαι με το χαμόγελο και όχι με λυγμούς. . .

Η Λέξι που θα συνέχιζε τη ζωή της;
Πως θα ζήσει η Λέξι χωρίς τον Ζακ και την Μία;
Η φυλακή αλλάζει τους ανθρώπους;
Η Λέξι είχε χαρίσει την καρδιά της στον Ζακ, πώς αυτός την άφησε να πάει φυλακή;
Έφταιγε μόνο η Λέξι ή μήπως έφταιγε και ο Ζακ που ήπιε και ήταν δικό του το αυτοκίνητο;
Τι χαρτιά υπέγραψε ο Ζακ Φαραντέϊ;
Ποια ήταν η Γκρέις;
Τι ήταν η χρονοκάψουλα με την συμφωνία και την υπόσχεση αγάπης και φιλίας;
Υπάρχει ομορφιά μέσα στο χάος;
Τα λάθη ξεπερνιούνται;
Ποια ήταν η νύχτα που η βροχή είχε μεταμορφωθεί σε στάχτη;
Πώς μπορούσε να ανθίσει μια αληθινή σχέση κάτω από έναν τόσο σκοτεινό ουρανό;
Η αγάπη είναι θέμα θέλησης;
Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει;
Ένα βιβλίο αψεγάδιαστης ομορφιάς.

Αιχμαλωτίζει τους αναγνώστες από την πρώτη γραμμή, χάρη στο συναισθηματικό του βάρος.
Συγκινητικό, γλαφυρό, οικουμενικό και συναισθηματικά περίπλοκο, το βιβλίο αυτό, θίγει ζητήματα που αφορούν τη μητρότητα, την ταυτότητα, την αγάπη, το εφήμερο της ζωής, την οδύνη, τις τύψεις, τις επιλογές, το πένθος και τη συγχώρεση.

Ένα φωτεινό, συγκινητικό μυθιστόρημα που καταπιάνεται τόσο με τον απίστευτο πόνο της απώλειας, όσο και με την εκπληκτική δύναμη της ελπίδας.
Διαβάστετο.

HKristinHannah έχει γράψει περισσότερα από είκοσι μυθιστορήματα, πολλά από τα οποία έχουν μπει στη λίστα των bestseller των NewYorkTimes. Πρώην δικηγόρος που εγκατέλειψε την καριέρα της για να γίνει συγγραφέας, ζει με τον σύζυγο και τον γιο της στις ΗΠΑ, μοιράζοντας τον χρόνο της ανάμεσα στις βόρειες ακτές του Ειρηνικού και τη Χαβάη.