Οι γιατροί της Παθολογικής στα όρια της εξάντλησης. Νοσοκομείο xωρίς…Παθολόγους;

Ύστατη διαμαρτυρία η παραίτηση τους
Γ. Στύλιος: Με πράξεις στηρίζεται το Νοσοκομείο Άρτας
Όλγα Γεροβασίλη: πολιτική εγκατάλειψης της δημόσιας υγείας από τη κυβέρνηση ΝΔ

Οι πάνω από 75 ασθενείς που νοσηλεύονταν την περασμένη εβδομάδα στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Άρτας, ήταν η αιτία που οι –ουσιαστικά- 2 παθολόγοι που σηκώνουν το βάρος της παρακολούθησης, να προχωρήσουν στην ύστατη διαμαρτυρία για την κατάσταση που επικρατεί, καταθέτοντας της παραιτήσεις τους.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε αναστάτωση αφού χωρίς γιατρούς στην Παθολογική, που είναι ο ένας απ’ του «πυλώνες» νοσηλείας στο Νοσοκομείο Άρτας, το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

«Λειτουργούμε στα όρια της επικινδυνότητας», λένε οι γιατροί στο Νοσοκομείο, αφού οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό είναι μεγάλες, όμως η στελέχωση δεν προχωρά.
Τα δύο πράγματα που άμεσα πρέπει να γίνουν, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση είναι να έρθουν παθολόγοι από άλλα νοσοκομεία, αλλά και να σταματήσει άμεσα να λειτουργεί το Τμήμα COVID, που έχει μπλοκάρει την λειτουργία της Πνευμονολογικής Κλινικής, με αποτέλεσμα το «ντόμινο» που έχει φέρει σε ακραία κατάσταση την Παθολογική.
Θα πρέπει να δρομολογηθούν και οι διορισμοί, αν και στην παρούσα φάση, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αφού για να γίνουν διορισμοί θα απαιτηθεί πάνω από ενάμιση χρόνος, για την υλοποίηση.

Ανακοίνωση Γεροβασίλη

Μπροστά στον κίνδυνο του κλεισίματος βρίσκεται η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Άρτας λόγω των παραιτήσεων γιατρών που την στελεχώνουν, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η βουλευτής του Νομού Όλγα Γεροβασίλη επικοινώνησε με τον Υπουργό Υγείας από τον οποίο ζήτησε να βρεθεί άμεσα λύση που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Σε δήλωσή της η κ. Γεροβασίλη αναφέρει:
«Δυστυχώς, οι πρόσφατες εξελίξεις στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις μας για τα αποτελέσματα της πολιτικής εγκατάλειψης της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό, υποστελεχωμένες κλινικές που είτε υπολειτουργούν είτε κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο, μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας νόσου, με συνέπεια τη μειωμένη λειτουργία τους για τα περιστατικά καθημερινής νοσηρότητας, ελλείψεις σε βασικά είδη και εν τέλει υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές.

Οι άνθρωποι του δημόσιου συστήματος υγείας, που σήκωσαν το βάρος διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, έχουν απέναντί τους μία εχθρική κυβέρνηση, που αναλώνεται σε επικοινωνιακά φτηνά χειροκροτήματα, αλλά που στην ουσία τους έχει εγκαταλείψει αβοήθητους να μάχονται με μόνα τους όπλα την αυτοθυσία και την αυταπάρνησή τους.
Αυτή η απαξίωση δεν είναι απλά μία ιδεολογική νεοφιλελεύθερη εμμονή ενάντια σε κάθε τι δημόσιο. Είναι μέρος του οργανωμένου σχεδίου παράδοσης της δημόσιας υγείας σε ιδιωτικά συμφέροντα – χορηγούς της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.
Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκα για όσα διαδραματίζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, επικοινώνησα με τον Υπουργό Υγείας και ζήτησα, έστω και τώρα, στο και πέντε, να βρεθεί άμεση λύση, ώστε να μην βρεθούμε στην πρωτοφανή εξέλιξη να κλείσει η Παθολογική Κλινική.
Διότι, προτεραιότητά μας είναι να βρεθεί η λύση που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και όχι να επιχαίρουμε για την καταστροφή. Επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι…»

«Διαλύουν το Νοσοκομείο »
Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής: «Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Νοσοκομείο της Άρτας, με παραιτήσεις ιατρών και τον άμεσο κίνδυνο να κλείσει η Παθολογική Κλινική, είναι πραγματικά δραματικές, αλλά καθόλου απρόβλεπτες. Είναι το φυσικό επακόλουθο της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ να αφήσει στο έλεός τους τα δημόσια νοσοκομεία και μάλιστα σε μια εποχή που το υγειονομικό προσωπικό έχει φτάσει στα ανθρώπινα όρια, λόγω της πανδημίας (…) Και, μιας και μιλάμε για το Νοσοκομείο της Άρτας, τα οφέλη δεν είναι μόνο για τους συμπολίτες του Νομού μας, αλλά και για τους κατοίκους των όμορων Νομών, που εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο Άρτας… το Νοσοκομείο Άρτας, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καλύφθηκαν θέσεις Πνευμονολόγου, Καρδιολόγου, Αναισθησιολόγων, Ψυχιάτρου, Νεφρολόγων, Χειρουργού, Βιοπαθολόγου, Ακτινολόγων, Ιατροδικαστή, προκηρύχθηκαν επτά θέσεις ιατρών για ανεξάρτητο τμήμα ΤΕΠ, εκ των οποίων προσλήφθηκε ο Διευθυντής και για τις υπόλοιπες αγνοείται η τύχη τους.
Σήμερα, επί κυβέρνησης ΝΔ, που τόσο υποκριτικά χειροκροτούσαν από τα μπαλκόνια, σε εποχή εκτός Μνημονίων, με δημοσιονομική χαλάρωση που επέτρεψε, ελέω πανδημίας, η Ε.Ε., το Νοσοκομείο καταρρέει, με Κλινικές να υπολειτουργούν, όπως η Νεφρολογική, που πλέον δεν εφημερεύει ή να απειλούνται άμεσα με κλείσιμο, όπως η Παθολογική (…) Καλούμε τον ιατρικό κόσμο της περιοχής μας, τους φορείς, τους πολίτες να μην επιτρέψουν αυτό τον κατήφορο που μόνο κινδύνους κρύβει για τη δημόσια υγεία, για την ποιότητα των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών, για τις ζωές μας».

Αυτόκλητοι οι σωτήρες κατόπιν εορτής!
Για «Πολλούς και αυτόκλητους σωτήρες του Νοσοκομείου Άρτας κατόπιν εορτής!» κάνει λόγο η ανακοίνωσή του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας: «Μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας και ενώ η κυβερνητική πολιτική στον χώρο της δημόσιας υγείας επικεντρώνεται ουσιαστικά στο μότο: βγάλτε τα πέρα όπως μπορείτε και αν μπορείτε , χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χωρίς αυξήσεις στις λειτουργικές δαπάνες και στους προϋπολογισμούς (…) Συνεχώς όλο αυτό το διάστημα λέγαμε με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους ότι ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΑΠΑΙΤΕΊΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ και του ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΎ του ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟΥ. ΕΚΑΝΑΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΑΝ!
Αυτή την στιγμή στο Νοσοκομείο της Άρτας, λειτουργούν επιπλέον 4 εμβολιαστικές γραμμές σε δυο εμβολιαστικά κέντρα, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Covid-19, κλινική Λοιμωδών και κλινική Αυξημένης Φροντίδας Λοιμωδών, τμήμα ελέγχου στην πύλη του Νοσοκομείο, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ή ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ. Αντιθέτως όλο αυτό το διάστημα έχουν υπάρξει συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις προσωπικού, με την επόμενη χρονιά στο ζήτημα των συνταξιοδοτήσεων να επίκειται κύμα αποχωρήσεων (…) ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΌ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΑΝ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ, ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΥΞΗΣΕ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΥΞΗΣΕ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΥΞΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ (…) Την Τετάρτη 30 Ιούνη 2021 καλούμε σε ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, στις 11 το πρωί στο εξωτερικό αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, με θέμα την τωρινή κατάσταση.

Γ. Στύλιος: Με πράξεις στηρίζεται και ενισχύεται το Νοσοκομείο Άρτας
Πρωτοβουλίες του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης

«Την στιγμή που γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Άρτας, έδωσαν και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την εφαρμογή του σχεδίου «Ελευθερία», και την αντιμετώπιση της πανδημίας παράλληλα με τα υπόλοιπα περιστατικά, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την «προτιθέμενη» παραίτηση γιατρών της Παθολογικής Κλινικής, βρήκαν την ευκαιρία να επιδοθούν σε ένα κρεσέντο καταστροφολογίας και παραπληροφόρησης κάνοντας μάλιστα λόγο για πολιτικές εγκατάλειψης της δημόσιας υγείας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος .

Ο Γιώργος Στύλιος Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επικοινώνησε άμεσα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Καρβέλη, καθώς και με το Διοικητή κ. Ντάκουλα και ιατρούς του Νοσοκομείου Άρτας. Μετά και τις σχετικές επικοινωνίες –όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση- διαβεβαιώνουμε ότι καμία κλινική δεν πρόκειται να κλείσει και υπενθυμίζουμε τα εξής:

Τα τελευταία δύο χρόνια επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας:
➢ Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια προκηρύχθηκαν 13 μόνιμες θέσεις ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας.
➢ Προσλήφθηκαν περισσότερα από 30 άτομα όλων των ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων ως επικουρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του νομού Άρτας, ενώ αναμένεται η πρόσληψη επιπλέον επικουρικού προσωπικού.
➢ Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Άρτας αυξάνεται για να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας.
➢ Παραχωρούνται στο Νοσοκομείο τρεις συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου για την κλινική́ COVID-19 και την Πνευμονολογική́ κλινική.
➢ Αναβαθμίστηκαν σημαντικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους νεφροπαθείς συμπολίτες μας με την ανανέωση των μηχανημάτων τεχνητού νεφρού του Νοσοκομείου.
➢ Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου θα διατεθούν άμεσα στο Νοσοκομείο ένας Υπερηχοτομογράφος για το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα και επτά Monitor για την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
➢ Παρελήφθησαν δύο προκάτ μεταλλικοί οικίσκοι με όλες τις απαραίτητες υποδομές (ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, χώρο υποδοχής και κουζίνα) οι οποίοι τοποθετήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Άρτας και τέθηκαν στη διάθεση των Διοικήσεων των δομών υγείας για να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά της πανδημίας.
Και συνεχίζουμε…
Σε ένα πράγμα έχουν δίκαιο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.