Οι ιδιοκτήτες Κέντρων Ξένων Γλωσσών

Γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, που οργανώνεται σε συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο για εκατομμύρια ανθρώπους από 45 χώρες. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες, που οργανώνουν τα υπουργεία, οι τοπικές κοινότητες ή φορείς εκπαίδευσης, γιορτάζεται η γλωσσική πολυμορφία στην Ευρώπη και προάγεται η εκμάθηση γλωσσών.

Μετά την επιτυχία του Έτους Γλωσσών, το Συμβούλιο της Ευρώπης ανήγγειλε ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών θα γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Οι γενικοί στόχοι της Ευρωπαïκής Ημέρας Γλωσσών είναι:
1. η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών και την πολυμορφία των διαφόρων γλωσσών που διδάσκονται, ώστε να αυξηθεί η πολυγλωσσία και η διαπολιτισμική κατανόηση,
2. η προαγωγή της πλούσιας γλωσσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας στην Ευρώπη ώστε να διατηρηθεί και να καλλιεργηθεί,

3. η ενθάρρυνση της δια βίου εκμάθησης γλωσσών, εντός και εκτός σχολείου, με σκοπό τις σπουδές, τις επαγγελματικές ανάγκες, την κινητικότητα, τη διασκέδαση, τις ανταλλαγές φοιτητών και τη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, που υπογράφεται για το Δ.Σ., η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Βέκη Αθανασάκη, η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δώρα Παχούλα, αναφέρονται τα εξής: «Η παγκοσμιοποίηση και τα πρότυπα ιδιοκτησίας μιας επιχείρησης έχουν ως αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι απαραίτητο να αποκτήσουν δεξιότητες ξένων γλωσσών ώστε να εργάζονται αποτελεσματικά στην ίδια τη χώρα τους. Τα Αγγλικά μόνο δεν είναι πλέον αρκετά. Κι εδώ είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε την περίπτωση των Βρετανών, οι οποίοι καλυμμένοι από την διεθνικότητα της μητρικής τους γλώσσας, δεν ασχολήθηκαν παρά τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα εξ ανάγκης σε επίπεδο στελεχών, με την εκμάθηση ξένων γλωσσών λόγω της αλλαγής της οικονομικής κατάστασης στην χώρα τους.

Η Ευρώπη είναι πλούσια σε γλώσσες – υπάρχουν πάνω από 200 Ευρωπαϊκές γλώσσες και διάλεκτοι και πολλές περισσότερες που ομιλούνται από πολίτες που κατάγονται από άλλες ηπείρους. Αυτή είναι μια σημαντική πηγή πληροφοριών που πρέπει να αναγνωριστεί, να χρησιμοποιηθεί και να εκτιμηθεί αναλόγως.
Η εκμάθηση γλωσσών ωφελεί τους νέους και τους μεγαλύτερους – ποτέ δεν είναι κανείς πολύ μεγάλος για να μάθει μια γλώσσα και να απολαύσει τις ευκαιρίες που του προσφέρει. Ακόμα και αν γνωρίζει μόνο λίγες λέξεις της γλώσσας της χώρας που επισκέπτεται έχει την δυνατότητα να εξυπηρετηθεί και να αποκτήσει νέους φίλους.

Στην Ελλάδα μαθαίνουμε τις αποκαλούμενες σημαντικές ξένες γλώσσες, με τα Αγγλικά στην πρώτη θέση με ποσοστό 86%, ενώ στη δεύτερη θέση έρχονται τα Γερμανικά με 6%.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Αγγλική γλώσσα, κατέχει μια παγκόσμια μοναδικότητα, αφού είναι η μόνη που δεν ανήκει στους φυσικούς ομιλητές της, υπό την έννοια ότι το σύνολό τους δεν ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια.
Η ΕΕ, στο πλαίσιο της προώθησης της γλωσσικής και πολιτισμικής πολυμορφίας των λαών της, έχει θέσει ως στόχο ήδη εδώ και αρκετά χρόνια τη δυνατότητα να μιλούν οι πολίτες της με ευχέρεια δύο γλώσσες πλην της μητρικής τους.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η ΕΕ προσφέρουν μια σειρά από μοναδικά εργαλεία για την προώθηση της γλωσσομάθειας, όπως ο ευρωπαϊκός φάκελος γλωσσών και το γλωσσικό διαβατήριο, ενώ οι νέες τεχνολογίες έχουν κάνει τους περισσότερους χρήστες επαρκείς γνώστες της αγγλικής γλώσσας.

Εν κατακλείδι, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η γλωσσομάθεια και δη η πολυγλωσσία αποτελούν κομβικό στοιχείο στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, που είναι ο ψηφιακός εγγραμματισμός, η αποτελεσματική επικοινωνία και η υψηλή παραγωγικότητα.
Εμείς, οι ιδιοκτήτες Κέντρων Ξένων Γλωσσών – μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών ΚΞΓ PALSO έχουμε εξασφαλίσει κατ’ αποκλειστικότητα τον Ευρωπαϊκό Φάκελο Γλωσσών – Portfolio για τους μαθητές που παρακολουθούν τα τμήματα μας, επιτυγχάνουν αρχικά στις εξετάσεις LAAS PALSO και αργότερα στις εξετάσεις πιστοποίησης Β1, Β2, C1 & C2.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας λειτουργούν 33 επίσημα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, 26 από τα οποία είναι μέλη του τοπικού Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Γλωσσών, και παρέχουν υψηλές υπηρεσίες στον τομέα της γλωσσομάθειας και πιστοποίησης. Εδώ ένας πολίτης της Περιφ. Ενότητας Άρτας μπορεί να διδαχθεί Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ισπανικά σε όλα τα επίπεδα ανεξάρτητα από την ηλικία του. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας συνήθως αρχίζει στην ηλικία των 7 ετών ενώ η φοίτηση ολοκληρώνεται μετά τις εξετάσεις πιστοποίησης επιπέδου C2. Στα ΚΞΓ διδάσκονται επίσης ενήλικες που ετοιμάζονται για σπουδές ή εργασία στο εξωτερικό, ενήλικες που επιθυμούν ένα επιπλέον προσόν στο βιογραφικό τους ή απλά επιθυμούν να απολαύσουν ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο λοιπόν της πίστης μας στην αναγκαιότητα της πολυγλωσσίας, εμείς, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών ΚΞΓ PALSO Άρτας, πλην των λοιπών εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, αποφασίσαμε να φέρουμε σε επαφή τους μαθητές μας με χώρες των οποίων τις γλώσσες σπουδάζουν οργανώνοντας εκπαιδευτικά ταξίδια. Το πρώτο ταξίδι μας στο Λονδίνο αποκλειστικά για τους μαθητές μας έγινε τον Ιούνιο 2019 ενώ λόγω λόγω covid, το ταξίδι μας στην Ιρλανδία & Σκωτία αναβάλλεται για το καλοκαίρι 2021».