Αχίμσα: Μη - βία

Γράφει η Ιππολύτη Μηλιώνη,
Υoga instructor

Σε προηγούμενη ανάρτηση έχουμε μιλήσει για τα Γιάμα και Νιγιάμα . Σήμερα θα μιλήσουμε για τα Γιάμα, τους πέντε ηθικούς κανόνες που καθορίζουν τον κώδικα συμπεριφοράς μας, την προσωπική μας υπευθυνότητα, και πως τα εφαρμόζουμε στον εαυτό μας, αλλά και στις σχέσεις με τους γύρω μας.
Πιο συγκεκριμένα θα μιλήσουμε για το πρώτο Γιάμα και το πιο σημαντικό, την Αχίμσα (Ahimsa), μη -βια.

Κάποιοι παίρνουν τα Γιάμα σαν επιβολή, και δεν μπορούν να ταυτιστούν, δεν μπορούν κυρίως στην αρχή να κατανοήσουν πως αυτοί οι κανόνες μπορούν να συσχετιστούν με την πρακτική της γιόγκα, την καθημερινή μας ζωή.
Ας δούμε λίγο τον πρώτο ηθικό “κανόνα”, κώδικα συμπεριφοράς την Ahimsa (Αχίμσα) την μη βία.
Κάποιος μπορεί κάλλιστα να αναρωτηθεί μα εγώ δεν είμαι βίαιος, πως μπορεί να με αφορά, πως μπορώ να ταυτιστώ;;;

Η μη βία, σε μια βαθύτερη έννοια θα μπορούσε να σημαίνει την έλλειψη της πρόθεσης βίας μέσα μας. Όταν φτάσουμε σε τέτοιο σημείο και αποβάλλουμε τα αρνητικά, τοξικά συναισθήματα από μέσα μας ,από την καρδιά μας τότε θα είμαστε πραγματικά ελεύθεροι!
Καλά όλα αυτά, αλλά ας δούμε πως πρακτικά θα μπορούσαμε να αποβάλλουμε ,να προσπαθήσουμε δηλ. αυτήν την πρόθεση.
Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από την διατροφή μας, θα μπορούσε π.χ να είναι λιγότερη βίαιη ως προς τα ζώα, η ο τρόπος που ζούμε και κινούμαστε να είναι λιγότερο βίαιος ως προς το περιβάλλον.
Ο τρόπος που αναπνέουμε που κινούμαστε πάνω στο στρωματάκι μας, να γίνεται με περισσότερη ενσυνειδητότητα, θέτοντας ως πρόθεση την σωματική και πνευματική ευεξία μας.

Αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την εικόνα που αντικρίζουμε στον καθρέφτη μας, μπορεί άθελά μας να προκαλέσουμε κακό στον οργανισμό μας μέσω εξαντλητικής δίαιτας, η να προσπαθούμε μέσα από εξουθενωτικές προπονήσεις να αποβάλλουμε την ντροπή μας για το σώμα μας! Αντί αυτού θα μπορούσαμε να αρχίζουμε να φροντίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας, να τον αποδεχτούμε, και με φροντίδα να αλλάξουμε αυτό που δεν μας αρέσει.
Η άθελά μας , επειδή έχουμε κακή διάθεση να γίνουμε προσβλητικοί και άδικοι απέναντι στην οικογένεια μας, στον φίλο μας στον γείτονα μας. Όλη αυτή η συμπεριφορά έχει άμεση επίπτωση στο Νου και την καρδιά μας!

Προκαλούμε πόνο σχεδόν καθημερινά, άθελά μας ,χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Μια αγκαλιά που δεν δώσαμε, τα άσχημα λόγια που μπορεί να είπαμε, ο τρόπος που κοιτάξαμε η που αντιδράσαμε, η σκέψη και μόνο της βίας ως προς κάποιον ή κάτι, είναι αρκετό.
Τι θα γινόταν λοιπόν, αν σταματούσαμε λιγάκι να σκεφτόμαστε άσχημα για εμάς; Για το σώμα μας; για την εικονα μας; Τι θα συνέβαινε αν απλά καλλιεργούσαμε την αποδοχή; Την αποδοχή όλων όσων συμβαίνουν στο τώρα, χωρίς κρίση; Τι θα γινόταν αν δεν αντιδρούσαμε σε εκείνον που χωρίς λόγο μας προσέβαλε;;
Ποια θα ήταν η άμεση επίπτωση στο Νου; Και την καρδιά μας; Πως θα ήτανε η αντίδραση των άλλων προς τα εμάς;

Η μία βία ή η έλλειψη της πρόθεσης στο να είσαι βίαιος ,είναι μια παγκόσμια αρχή . Βία δεν σημαίνει απαραίτητα την σωματική βία που ασκούμε σε κάποιον, είναι η βία των σκέψεων μας, του λόγου μας.
Αν δεν ασχοληθείς πραγματικά, αν δεν εξασκηθείς στο να αποβάλλεις από την ζωή σου αυτή την αρχή, τότε με οτιδήποτε άλλο καταπιαστείς θα είναι πασαλείμμα.Εδώ είναι η αρχή, εδώ είναι το τέλος όλων.
Να ανοίξει η καρδιά, να ανοίξει ο Νους ,να καθαρίσει το σώμα!

* Insta: ippoyoga / Akasha_place
Facebook: akasha place
Στούντιο Γιόγκα,
Περ/κη Οδός Άρτα
Τηλ.6972676341