ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Κάλεσμα από το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΗ στις 10πμ στην πλ. Κιλκίς

Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί

Το Εργατικό Κέντρο Άρτας με ανακοίνωση του Δ.Σ., εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη. Στους δεκάδες τραυματίες εύχεται γρήγορη ανάρρωση και δύναμη για να ξεπεραστεί το σοκ που βίωσαν σε μια τόσο δύσκολη και βίαιη κατάσταση, που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το πολύνεκρο δυστύχημα ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει συγκεκριμένες αιτίες που πρέπει να φωτιστούν. Το ανθρώπινο λάθος είναι η κορυφή του παγόβουνου, που κρύβει τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που άφησαν το σιδηρόδρομο με τεράστιες ελλείψεις και κενά στο ζήτημα της ασφάλειας των δρομολογίων και των ανθρώπινων ζωών που καθιστούν κάθε ανθρώπινο λάθος ασυγχώρητο. Το έγκλημα φέρνει τη σφραγίδα της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.
Οι εργαζόμενοι στα τρένα προειδοποιούσαν για το κακό που έρχεται. Οι κυβερνήσεις, η ΕΡΓΟΣΕ, η «Hellenic Train», δεν άκουγαν τίποτα. Τα δικαστήρια έβγαζαν διαρκώς όλες τις απεργίες των εργαζομένων παράνομες και καταχρηστικές.

Οι πραγματικοί ένοχοι είναι οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές στήριξης των επιχειρηματικών συμφερόντων. Όλα θυσιάζονται στο βωμό των κερδών. Οι επιβάτες, οι μηχανοδηγοί, οι εργαζόμενοι, αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμο υλικό αρκεί να εξασφαλίζονται τα κέρδη.
Η συντήρηση των υποδομών, το τεχνολογικό δίκτυο ασφάλειας των δρομολογίων, η στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό που απαιτούνται, κόβονται και ράβονται με κριτήριο τα κέρδη.
Τούτη την ώρα, ο πόνος και η οργή ξεχειλίζουν. Τα κροκοδείλια δάκρυα των κυβερνώντων, όπως και των προηγούμενων σε αντίστοιχες περιπτώσεις, περισσεύουν…..
Απαιτούμε και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να εκλείψουν οι αιτίες που μας οδηγούν σε τέτοια τραγικά αποτελέσματα.
Είναι καιρός να πάρουμε εμείς, οι απλοί άνθρωποι, την κατάσταση στα χέρια μας και με τον αγώνα μας να προστατεύσουμε τη ζωή μας, να εξασφαλίσουμε το μέλλον που έχουν ανάγκη οι οικογένειές μας.
ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗ ΣΥΓΚΑΛΥΦΘΕΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΦΩΝΗ!

Ομοσπονδία Οικοδομών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας
Κάλεσμα για Απεργία στις 8 Μάρτη
Η Ομοσπονδία Οικοδομών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανοικοδομικής Πανελλαδικής απεργίας την Τετάρτη 8 Μάρτη.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οργή που νιώθει ο λαός της χώρας μας, μετά το έγκλημα που σημειώθηκε στα Τέμπη και η τεράστια συγκέντρωση εργαζομένων και νεολαίας στο Σύνταγμα, ανοίγουν το δρόμο για την κλιμάκωση του αγώνα, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους για τους αδικοχαμένους συναδέλφους σιδηροδρομικούς και τους δεκάδες νέους συνανθρώπους μας… Αποδεικνύεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, ότι το ξεπούλημα των υποδομών της χώρας σε ιδιώτες υποβάθμισε περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες, εξαφάνισε την ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού που τις χρησιμοποιεί. Αυτές είναι οι συμφωνίες και οι «υποχρεώσεις» στα πλαίσια της ΕΕ. Υπόλογοι είναι όλοι αυτοί που κυβέρνησαν τα τελευταία 30 χρόνια, που σταδιακά έφεραν το σιδηρόδρομο σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα. Είναι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, που τώρα υποκριτικά χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα» και κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα… Στην Ελλάδα του 2023, του επιτελικού κράτους και της ψηφιακής μετάβασης, υπάρχουν πολλοί τρόποι να χαθείς άδικα. Από τρένα τυφλά, από λεωφορεία χρέπια, από πλοία καρυδότσουφλα, από σχολεία ετοιμόρροπα, αλλά και χώρους εργασίας, όπου κάθε 4 μέρες έχουμε και ένα θανατηφόρο εργατικό έγκλημα… Καλούμε όλη την εργατική τάξη να ξεσηκωθεί να απαιτήσει δικαιοσύνη. Αυτή τη δικαιοσύνη, δεν μπορούν να την δώσουν οι ΕΔΕ στις εταιρίες, που θεωρούν κόστος την ασφάλεια των εργαζόμενων και των επιβατών…. Η εργατική τάξη, ο λαός, να πάρουν θέση και να δυναμώσουν την αντίσταση τους απέναντι σε ένα σύστημα που ξεχειλίζει από παντού η βρώμα του σάπιου, του ξεπερασμένου. Πάνω σε αυτό τον διαρκή αγώνα, θα καταφέρνουμε να επιβάλλουμε μέτρα προστασία της ζωής μας».

Κινητοποιήσεις στην Πρέβεζα
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 7μ.μ. ΣΤΗ ΘΕΟΦΑΝΕΙΟ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 12 .ΟΟ πμ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΤΕΛ, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και ΦΟΡΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ και ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ, σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Πιο συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΝΤ ΑΔΕΔΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, O ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ Ν.ΠΡΕΒΕΖΑΣ , O ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ N. ΠΡΕΒΕΖΑΣ ,TO ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ , ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ ,ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ-ΟΑΕΕ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη και καλούν την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, να υπάρξει ολόπλευρη στήριξη των τραυματιών και των οικογενειών των θυμάτων.
Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη μετωπική σύγκρουση των δυο αμαξοστοιχιών που άφησε πίσω της εκατόμβες νεκρών, στη πλειοψηφία τους νέους ανθρώπους, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από υποσχέσεις για την αναζήτηση των αιτιών….. Παλεύουμε για ασφαλείς, δημόσιες και φτηνές σιδηροδρομικές μεταφορές, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος.
• Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, να σταθούν στο πλευρό των οικογενειών και συγγενών των θυμάτων, των τραυματιών, να δώσουν αίμα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, για τους τραυματίες αυτής της τραγωδίας. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.
• Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο την Τρίτη 7 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στη Θεοφάνειο.

ΕΑΣ/ΑΔΕΔΥ: Το έγκλημα των Τεμπών δεν είναι ανθρώπινο λάθος αλλά προδιαγεγραμμένο έγκλημα
Η Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση ΑΔΕΔΥ (ΕΑΣ/ΑΔΕΔΥ) από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τη θλίψη και την οδύνη της για το τραγικό δυστύχημα, με τη σύγκρουση των τρένων, στα Τέμπη και ανέδειξε τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας, που απαξίωσαν τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, για να τους δώσουν προίκα στους ιδιώτες.
Η ΕΑΣ/ΑΔΕΔΥ επαναφέρει την πρόταση που κατέθεσε στη συνεδρίαση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, αμέσως μετά το «έγκλημα» των Τεμπών, για την προκήρυξη γενικής – πανεργατικής απεργίας. Ο δικαιολογημένος θυμός και η κοινωνική οργή, πρέπει να μετατραπούν σε άμεση διεκδίκηση για την επαναφορά των ελληνικών σιδηροδρόμων στο δημόσιο, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και χωρίς αποζημίωση, για τη στελέχωσή τους με προσωπικό με σταθερές και μόνιμες εργασιακές σχέσεις και για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και τη λειτουργία των συστημάτων για ασφαλείς μεταφορές των ανθρώπων και των εμπορευμάτων.