"Ολοκλήρωση Εργασιών των Μουσικών Εργαστηρίων του έργου HERMES"

Την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023, διοργανώθηκε η «Απολογιστική Μουσική Εκδήλωση των Μουσικών Εργαστηρίων», στην Αίθουσα “Διώνη”, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “HERMES” – «Η αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου» (https://www.hermes-culture.eu/) το οποίο χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα «INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, τα μουσικά σύνολα της τάξης του καθηγητή Γιάννη Ευσταθόπουλουτου Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσίασαν μια ενδιαφέρουσα συναυλία και ταξίδεψαν το κοινό σε μοναδικά μουσικά μονοπάτια.
Στην συνέχεια ακολούθησε η τελετή βράβευσης των συμμετεχόντων, ο καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος, Eπιστημονικός υπεύθυνος του έργου, ευχαρίστησε τους κ. Αθανάσιο Τρικούπη, Αναπληρωτή καθηγητή και Κοσμήτορα της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον καθηγητή Αντώνη Βερβέρη και όλους τους διδάσκοντες των μουσικών εργαστηρίων HERMESγια την αμέριστη σύμπραξή τους στην ίδρυση της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες των μουσικών εργαστηρίων και αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο επιδιώχθηκε η προβολή και αξιοποίηση της παράδοσης και των σημαντικότερων πολιτιστικών μνημείων των περιοχών της Άρτας και της Απουλίας, μέσω τωνσυνεργιών και των μουσικών δράσεων.
Ο κ. Αθανάσιος Τρικούπης, Αναπληρωτής καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,ανέφερε ότι χάρη στο έργο Hermes, δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργηθεί η Συμφωνική Ορχήστρατου τμήματος Μουσικών Σπουδών και η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί. Επιπρόσθετα παρουσίασε τα δύο βιβλία πουπροέκυψανστο πλαίσιο του έργου,τα οποία και επιμελήθηκε, το πρώτο βιβλίο με τίτλο: Ανιχνεύοντας την ελληνοϊταλική συνέργεια στη Μουσική Τέχνηπεριλαμβάνει όλη την πορεία εκπαίδευσηςτων εργαστηρίων, τα βιογραφικά των μουσουργών, την ερευνητική μεθοδολογία, και τον Μουσικολογικό Σχολιασμό των έργων. Το δεύτερο βιβλίο με τίτλο:NicoloMetaxaZanni (1824-1907): MarcoBozzaris. Melodrama in treAtti, περιλαμβάνει την ζωή και το έργο του συνθέτη Νικόλαου Μεταξά-Τζανή και σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα αποτελεί το παλαιότερο μελόδραμα Έλληνα συνθέτησε νεοελληνική θεματολογία.
Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης δόθηκε στους συμμετέχοντες των Μουσικών ΕργαστηρίωνHERMESη βεβαίωσηπαρακολούθησης καθώς και το βιβλίο «Ανιχνεύοντας την ελληνοϊταλική συνέργεια στη Μουσική Τέχνη».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο HERMES, επικοινωνήστε: 26810 50234 και contact@kic.uoi.gr.
Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής: kic.uoi.gr.