Η Κυβέρνηση δεν έχει σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι το παρόν σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησης είναι ανεπαρκές και ελλιπές , ιδίως αυτή την περίοδο και στη δεδομένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και ο κόσμος της παραγωγής και της εργασίας.
Συγκεκριμένα, τόνισε την σημασία του πρωτογενή τομέα, ως βασικού πυλώνα, για την οικονομική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. Επεσήμανε ωστόσο ότι η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο για την αγροτική Ανάπτυξη ενώ απαντήσεις στα μέχρι τώρα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί δεν έχουν δοθεί.
Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν ανακοινώσεις, πρακτικά όμως υπάρχει το πρόβλημα της ρευστότητας, σε όλους τους κλάδους του πρωτογενή τομέα και ακόμη χρήματα δεν έχουν δοθεί, τη στιγμή που οι ζωικοί πληθυσμοί για να επιβιώσουν θέλουν τροφή, οι καλλιέργειες για να προχωρήσουν έχουν δαπάνες στα καύσιμα, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα, στους σπόρους, στα εφόδια, κ.λπ.
Στον αντίποδα, επανέλαβε και πάλι την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για άμεση προκαταβολή στους αγρότες του 50% των κοινοτικών ενισχύσεων ως ταμειακή ρευστότητα, άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που εκκρεμούν από το 2019, αύξηση των προκαταβολών των αποζημιώσεων που καταγράφονται μέσα στο 2020, αφορολόγητο και ακατάσχετο όλων των ενισχύσεων,διασφάλιση του εργατικού δυναμικού για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι καλλιέργειες και επανέφερε το πάγιο αίτημα που υπάρχει στον αγροτικό τομέα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, μέσω της μείωσης του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
Αναφερόμενος στην ενίσχυση από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, τόνισε ότι τα ποσά με βάση τα έως τώρα έχουν ανακοινωθεί είναι ανεπαρκή, αφού μόλις 12.000 έως 15.000 παραγωγοί και επιχειρήσεις αναμένεται να ενισχυθούν , και συγκεκριμένα δεν διευκρινίζεται με ποια κριτήρια, σε πόσες επιχειρήσεις και σε πόσους παραγωγούς θα δοθούν οι ενισχύσεις. Ενισχύσεις για όσους πραγματικά παράγουν και έχουν ανάγκη να διατηρήσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.Ταυτόχρονα ανέφερε ότι πρέπει επιπλέον να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια και να ενταχθούν και αυτοί οι κλάδοι στις χρηματοδοτήσεις με την εγγύηση του δημοσίου, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να παραμένουν τα αυστηρά και απαιτητικά τραπεζικά κριτήρια και η γραφειοκρατία που εμποδίζουν την τελική ένταξη δικαιούχων. Και τόνισε, την απόγνωση ιδιαίτερα των νέων κτηνοτρόφων που πλήττονται στο ξεκίνημα της δραστηριότητάς τους.
Για τον κλάδο της πτηνοτροφίας και της κτηνοτροφίας ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα. Για τους πτηνοτρόφους, που ενώ μέχρι την αρχή της πανδημίας υπήρξε ανοδική τάση, πλέον υπάρχει μείωση ζήτησης και πτώση τιμών στην αγορά, αλλά και πτώση κατά 50% της αξίας των προϊόντων των κοτόπουλων που αποθηκεύτηκαν στις καταψύξεις .
Ειδικά οι πτηνοτρόφοι δεν ενισχύονται από κανένα μέτρο των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Παράλληλα, τόνισε ότι τα αμνοερίφια πουλήθηκαν έως και κάτω από 2 ευρώ το Πάσχα και συνεπώς υπάρχει μείωση εισοδήματος, όπως και στη χοιροτροφία, όπου υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους της κτηνοτροφίας ενώ στην ιχθυοκαλλιέργεια οι εξαγωγές σχεδόν μηδενίστηκαν. Επανέλαβε την σημασία της ένταξης όλων αυτών των κλάδων στο πρόγραμμα ενίσχυσης De Minimis, λόγω απώλειας εισοδήματος.
Επίσης, επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει αναστολή πληρωμών σε διάφορους φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται με την κάθε παραγωγική δραστηριότητα και τόνισε ξανά ότι όλες οι δραστηριότητες θα πρέπει να ενταχθούν στις πληττόμενες επιχειρήσεις . Επανέλαβε και πάλι ότι ακόμη κανείς δεν πήρε χρηματική ενίσχυση.
Σχετικά με το θέμα των σταβλικών εγκαταστάσεων, ανέφερε ότι κινείται σε θετικό πλαίσιο ωστόσο θα πρέπει να απαλειφθούν οι περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα πολλά δικαιολογητικά. Σε σχέση με τη θεσμοθέτηση των βοσκοτόπων και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υπογράμμισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο διαχείρισης και εκμετάλλευσης με συμμετοχή και των κτηνοτρόφων σε αυτά τα διαχειριστικά σχέδια και θα πρέπει να δοθεί μια λύση σε χρονίζοντα θέματα που ταλαιπώρησαν πάρα πολλούς κτηνοτρόφους και ιδιαίτερα τους νέους αγρότες.
Όσον αφορά στην δημιουργία του μελισσοκομικού μητρώου, ανέφερε ότι πρόκειται για θετική διάταξη, αφού η μελισσοκομία είναι ένας κλάδος με δυναμική εξέλιξη. Παρέχει προϊόντα ποιότητας. Τόνισε ότι το ελληνικό μέλι είναι ιδιαίτερα ποιοτικό προϊόν, το οποίο, όμως, υφίσταται αθέμιτους ανταγωνισμούς και θα πρέπει να προστατευθεί από τις νοθείες και τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων και να κατοχυρωθεί η θέση του στην αγορά σαν ποιοτικό προϊόν.
Τέλος, επεσήμανε ότι το σχέδιο αναμόρφωσης του ΕΛΓΑ ήταν έτοιμο από το 2014 , και δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί. Πλέον επιβάλλεται να αναθεωρηθεί ο Οργανισμός με δεδομένο ότι προκύπτουν νέες ασθένειες και ζημιές λόγω των αλλαγών στις κλιματικές συνθήκες, ώστε να αποζημιώνονται σωστά οι αγρότες και να σταματήσουν οι όποιες τριβές μεταξύ του Οργανισμού και των παραγωγών.