Ομιλία του Χρήστου Γκόκα στην Ολομέλεια της Βουλής, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας στην Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, με θέμα «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», τόνισε ότι η Παιδεία είναι βασικός τομέας Πολιτικής, Εθνικής Σημασίας, και οι ίσες ευκαιρίες των πολιτών στη μόρφωση και στην εκπαίδευση αποτελούν συνταγματική επιταγή , στη βάση της ισονομίας και της ισοπολιτείας και συνεπώς, είναι απαραίτητο ένα ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Παιδείας.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η τελευταία πραγματική μεταρρύθμιση στο χώρος της Παιδείας πραγματοποιήθηκε με το Ν. 4009/2011, της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με ευρύτατη συναίνεση και Κυβερνητική πλειοψηφία, υπενθυμίζοντας ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατάργησή του και σήμερα , η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρά χωρίς διάθεση πραγματικού διαλόγου και συνεννόησης, με βάση τις δικές της, συντηρητικές πολιτικές αντιλήψεις και στοχεύσεις.
Τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα, και ανομίας και βίας, και ασφάλειας και καταστροφών, στο όνομα μάλιστα της Ακαδημαϊκής ελευθερίας, πετυχαίνοντας ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, και χαρακτηριστικά ανέφερε:
“ Είναι αδιανόητο να υπάρχει ανασφάλεια και φόβος στους πανεπιστημιακούς χώρους. Λύθηκαν αυτά με την κατάργηση του Ασύλου με το Νόμο 4623/2019 που έφερε για ψήφιση η Κυβέρνηση της ΝΔ; Απ΄ ότι αποδείχθηκε όχι. Η λύση δεν είναι να πηγαίνουμε στα άκρα, είτε στο ένα, είτε στο άλλο. Δεν υπάρχει μόνο η καταστολή , υπάρχει και η πρόληψη. Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση αναλώνονται σε περιγραφές και αναφορές γνωστών καταστάσεων για να συντηρήσουν το δικό τους δίπολο. Το Νομοσχέδιο είναι ομολογία αποτυχίας…”
Για τις βάσεις εισαγωγής , επεσήμανε ότι αν πρώτα δεν λυθούν τα θέματα της εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, και να ακολουθήσει η αξιολόγηση, δεν λύνεται κανένα πρόβλημα, ενώ σημείωσε ότι με την βάση εισαγωγής όπως θα εφαρμοστεί, οι εισακτέοι θα μειωθούν κατά 25.000, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να φοιτήσουν σε ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ,που η Κυβέρνηση έχει ήδη προβλέψει να είναι ισότιμα, με τα Πανεπιστήμια, και αναρωτήθηκε “… Για ποιά Δικαιοσύνη; και για ποιές ίσες ευκαιρίες μιλάμε; Τι λέτε σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν; Το αποτέλεσμα θα είναι να ερημώσουν και να κλείσουν πολλά Περιφερειακά Πανεπιστημιακά Τμήματα…”