Ομιλία Χρήστου Γκόκα στη Βουλή για τον πρωτογενή τομέα
Ειδική αναφορά στους κλάδους της Άρτας και τα προβλήματα
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα», επανέλαβε ότι το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης δεν αποτελεί ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα, αλλά αποσπασματικές ρυθμίσεις, αρκετές θετικές αλλά και ορισμένες διατάξεις που το Κίνημα Αλλαγής δεν συμφώνησε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.
Ειδική αναφορά έκανε για διάφορους κλάδους του πρωτογενή τομέα που δραστηριοποιούνται στην Άρτα και γενικότερα στην Ήπειρο, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Χαρακτηριστικά τόνισε :
Για την Πτηνοτροφία:
“…Πολύ δυναμικός κλάδος για την οικονομία, ιδιαίτερα στην Άρτα που στηρίζεται κυρίως από τον πρωτογενή τομέα, αλλά και στην Ήπειρο που καλύπτει το 70% της παραγωγής. Μέχρι τις 5 Μαρτίου οι παραγωγοί και οι πωλήσεις είχαν ανοδική πορεία της τάξεως του 10% με 15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και όλοι οι σχεδιασμοί του κλάδου ήταν σε ανοδική κατεύθυνση. Με την πανδημία ως τις 15 Μαρτίου υπήρχε μια αύξηση της τάξης του 30%, αλλά στη συνέχεια φυσιολογικά ήρθε η πτώση στο 20% με 30%, διότι έκλεισε η εστίαση, έκλεισαν τα ξενοδοχεία, μειώθηκαν οι εξαγωγές. Άρα, λοιπόν, υπήρξε πτώση τιμών στην αγορά και πτώση της αξίας των προϊόντων των κοτόπουλων που αποθηκεύτηκαν στις καταψύξεις κατά 50% με επιπλέον κόστος. Επιπλέον οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να μειώσουν, να αναστείλουν τις εκτροφές, που σημαίνει αυτόματα απώλεια στο ετήσιο εισόδημά τους. Επίσης, καταστράφηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αυγά εκκόλαψης.
Οι πτηνοτρόφοι δεν ενισχύονται από κανένα μέτρο της ΚΑΠ. Επιπλέον, στην πτηνοτροφία οι παραγωγοί δεν περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ, αντίθετα με τη μεταποίηση και τη ζωοτροφή. Χωρίς παραγωγούς τι θα κάνουν αυτοί; Αυτό πρέπει να διορθωθεί. Ο κλάδος αυτός είναι ιδιαίτερα πληττόμενος και επιβάλλεται να τύχει ανάλογης αντιμετώπισης. Ο κλάδος έχει προτείνει σειρά μέτρων, για τη στήριξη και προώθηση στην αγορά του ελληνικού κοτόπουλου, τη διάθεση των κατεψυγμένων σε κοινωνικές ομάδες και δομές.
Ενώ, η πτηνοτροφία όπως και η αιγοπροβατοτροφία θα πρέπει να ενταχθούν στο μέτρο De minimis, λόγω μείωσης του εισοδήματος.
Για την Αιγοπροβατοτροφία:
“…Είναι γνωστές οι χαμηλές τιμές διάθεσης αμνοεριφίων στην αγορά το Πάσχα, ακόμα και κάτω των 2 ευρώ, όπως και οι χαμηλές τιμές γάλακτος και τα υψηλά κόστη παραγωγής. Αδυνατούν πλέον οι κτηνοτρόφοι να διατηρήσουν τα κοπάδια και πολλοί ψάχνουν να τα πουλήσουν…”
Για την Χοιροτροφία:
“..Μείωση ζήτησης, αύξηση βάρους των ζώων, αύξηση κόστους και πτώση τιμών…”
Για τις ιχθυοκαλλιέργειες
“..Στηρίζονται κατά βάση στις εξαγωγές που αυτό το διάστημα μηδενίστηκαν. Οι επιχειρήσεις αδυνατούν πια να εκθρέψουν τους ζωικούς πληθυσμούς. Απαιτούνται άμεσα μέτρα, άμεσες λύσεις, όχι άλλες καθυστερήσεις, θα είναι αργά…”
Τέλος ανέδειξε και από το βήμα της Βουλής το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τη πρόσφατη σφοδρή χαλαζόπτωση στην Άρτα.
Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι “….Σε ορισμένες περιοχές του κάμπου και για ορισμένες καλλιέργειες, ιδιαίτερα για τα ακτινίδια έχουμε ολική καταστροφή στον καρπό. Ιδιαίτερα στα χωριά του Καποδιστριακού Δήμου Αράχθου, του Κομποτίου αλλά και άλλων χωριών. Με μεγάλες ζημιές και στα εσπεριδοειδή, καλαμπόκια, μηδική, ελιές και άλλες καλλιέργειες. Με καταστροφές και ζημιές στα δέντρα, ιδίως νεόφυτα, και στα φυτά.
Είδα ο ίδιος τις ανυπολόγιστες ζημιές. Για το ακτινίδιο ίσως χάθηκε το 25% για το Νομό. Αλλά για τους παραγωγούς των περιοχών αυτών το 100% του εισοδήματος. Υπάρχει απόγνωση αλλά και αγωνία για τις επόμενες χρονιές, αφού η καταστροφή βλαστών θα έχει ως συνέπεια ακαρπίες για τα επόμενα ένα – δύο χρόνια, αλλά και διάφορες ασθένειες σε δέντρα και φυτά, από μύκητες και βακτήρια».
Παράλληλα, ο κ. Γκόκας, κατέθεσε και γραπτή Ερώτηση για το θέμα αυτό, προς τους αρμόδιους Υπουργούς θέτοντας ερωτήματα για τις άμεσες ενέργειές τους για όλα όσα επεσήμανε στην ομιλία του.